(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 34 858
  • 783
  •   1
Отговори
# 660
  • Между гори и планини
Уау! Видях картофена мана по домати, задушени от трева, акари много вероятно има по краставици, патладжан и изсъхнали домати.... Много сте ги отървали.
Аз казвам да имат плевели, но вашите са прекалено и има такива които задушават корените и се махат.

# 661
Някоя от вас дали отглежда или е гледала сицилианска змийска тиквичка? Въпросът е дали се реже докато е на корен или се бере цяла? Рових из нета, различни неща пише. Та първата я обрах, защото беше почнала да надебелява...

# 662
Морковелка, доматите не са заразени, това е слънчев пригор. Май трябва засенчваща мрежа. За съжаление и без зараза, пак не стават за ядене.

# 663
Морковче краставиците са с кубинска мана според мен. Изрежете всички болни листа и изнесете от градината. На домата нищо му няма. Както е казала недоволна, това е слънчев прегор. Твърде оголени са и изложени на силно слънце. Засенчваща мрежа 45% ще свърши идеална работа.
Може да напръскате с препарат за мана краставиците, след като оберете плода. Консултирайте се с агро аптека за вида мана, препарата и карантинния срок. От подръчните средства, мляко,йод, сода и вода. На всеки 5-7дни.
Виж пост 632 на стр.43. в линка са дадени рецепти за пръскане на домати, но може да се пръскат всички зеленчуци.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 12:29 от morskibriz

# 664
  • Русе
@Морковелка, това е положението с жегите. И в нашия двор след 10 дена между 37 и 42гр на сянка нещата не бяха много добре. Доматките също като твоите на места получиха пригор. Не е страшно. Новите китки нагоре са хубави.
За крставиците ти - кубинска мана, фузарийно изсъхване. Най-вече мана имаш. Моите изглеждат по същия начин. Изчистих почти всички листа и оставих по-здравите. Напръсках. Сега болестта се стопира и избиват нови култуци и на всеки култук има по една краставичка. Супер!!
По патладжана имаш паякообразен акар. Те ще ти го съсипят ако не напръскаш. Аз така оставих черито и за 10на дена му видяха сметката. Напръсках и сега избиват нови зелени клонки. Направи същото с патладжана и постепенно ще се оправи. Аз пръснах с Нисоран, това имах. Може да имаш и белокрилки. Те също така изяждат листата. И такова има в нашия двор…

# 665
  • София
Ивка, аз така и не успях да откъсна нито една свръхдълга тиквичка в техническа зрялост и махнах добре раждащо растение. Повече такова не ми се гледа. От обикновените ядем и сурови, а тези нямат вкус.

# 666
Обикновените не се харесаха у дома сурови, тъй че и тези ще са печени. Ама питането ми беше дали се режат докато са на корен, а те да продължават да растат. Това не ми е ясно...

# 667
Честит празник, момичета!
Да сме здрави да гледаме градините, да са здрави домашните за да  консумират продукцията и да са здрави растенията, че да има продукция

# 668
Татко ги напръска с бордолезов разтвор патладжаните.Имаме още белокрилки при алабаша не умират годините,а аз все забравям да я направя тази отвора с чили и да го напръскам.Тези дни май ще имам време и ще ида до агроаптеката да купя нещо и против акари.Доматите 😂😂😂 голяма красота, нали 😁.Тревата на онова място е много упорита само за две седмици ги превзе,но и в другия двор без много трева  повечето корени са сухи и за скубане.При баба ми мястото е толкова малко,че не си струва да се слага мрежа,а и половината редове са под асмалък.Баба в нейната градина с нищо не пръска,ако братовчед ми мине да напръска гроздето и пръсне и доматите това им е.
Направих и аз разтвора с мая,но нямах йод и  не сложих ,полях и пръсках черитата миналата седмица ще видим как ще им се отрази.

# 669
Морковче, маята е стимулатор на растежа. Тя няма да излекува доматите .Бордолезовият р.р ще стопира маната, но не с едно пръскане, има 14 дни карантина и е добре да се спре с пръскането поне 20 дни преди плододаване. Най-добре с листа от растенията в агроаптеката, консултация и правилния препарат с карантинен срок съобразен с беритбата. Другото е труд на вятъра и консумлация на нитрати и цялата менделеева таблица от собственото проидводство. За мен идеята да отглеждам зеленчук е точно  да произведа по-чиста и по-вкусна реколта от пазарската.

# 670
  • София
Аз миналата седмица, след като жената в агроаптеката каза, че гъсеница яде доматите ни и предложи да ги пръскам с авант нещо си, реших вместо това да пробвам с чесън, резултат тази седмица имаше като отидохме, ни мушици, ни гъсеници, ни нищо, само зелени листа и стебла...
😂 Вярно, че дават по 3домата с размер на кайсия на седмица, но пу-пу май поне за сега са здрави... и вкусни...

# 671
Не мога да помогна, аз упорито нищо не пръскам, само да се похваля, това ще ми е рекордът това лято. Хората правят по 700-800г, ама аз и на това се радвам - слънце и добро поливане.

# 672
Браво Тити! Това си е завиден рекорд след градушката, която ви сполетя.

# 673
  • Между гори и планини
Не съм чувала патладжан да се пръска с бордолезов разтвор, не на всички зеленчуци действа добре.
Аз днес поливах, не видях от земните бълхи, въпреки че така и не пръсках. Има миризливки в пипера, по скоро по плевелите. Утре ще чистя старо листа на тиквички, ще оплевя малко краставици, домати че щира доста е пораснал. И боба до трудно намирам, леко ще го почистя. Ще връзвам домати... Абе не е като да няма работа.

# 674
Абе има разлика да си гледаш само градината по цял ден, и да ходиш на работа и да търчиш напред-назад, че и до друго населено място Simple Smile
Моята се самогледа главно. Догодина ще я направя още по-автономна, само да поприключим строежа. Хората правят smart home, аз вървя към smart garden Simple Smile
Семената директно в почвата под покривало, разсад може само за спорта да дундуркам.
Всичко под найлон, а където не може - това съм си харесала Simple Smile https://tertill.com/
Към капковото връзвам и система за наторяване, на нея ще сложа отделен таймер, не да се чудя тва пилешко ако как да го разнасям по корените Simple Smile
И опъвам едни пръскачки за водна мъгла, при необходимост от пръскане - и без това не ги ползваме по предназначение, тамън ще им дойде на гадовете по доматите Simple Smile Връзвам по арматурата над тях и айде...
Береш и ядеш  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт