(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 176
  • 783
  •   1
Отговори
# 645
Пръскането с кисело мляко, сода и йод е профилактично и трябва да се прави на 10 до 15 дни. Пръскат се целите домати, от земята до върховете. Количеството течност - с 2 литра пръскам около 30 корена.
По повод на коментарите защо млади хора копаят и гледат зеленчуци - вече много млади хора го правят. Ползите са безброй. За неразбиращите това - физическо натоварване на открито, много по-полезно от висенето в прахоляка и миризмата на пот във фитнес залите. А ползите за нас са отглеждане на вкусни зеленчуци (вече е огромна рядкост да успееш да купиш наистина вкусни домати дори и на безумна цена, сочните и крехки като сорт краставици Гергана от магазините са пълна скръб). А и знаем какво ядем, докато купени те от магазина може да са натъпкани с отрови. До миналата година беше пълно с турски домати с петна от химикали (не бордолезов разтвор).

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 15:14 от Недоволна

# 646
Ама че хубав последен пост!

Много е зареждаща темата, много!

# 647
Много ви се радвам, на всички!
Аз до тук съм с 30буркана домати, четири доматено пюре и 20 заготовка за супа. В мазето има една касетка от предния път и днес ММ достави още една. 2-3 тиквички и един мутант приличащ на тиква цигулка. Просто я е пропуснал миналия път. Чушките, уникални са.
Не съм си и мечтала за такава реколта.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 16:01 от morskibriz

# 648
Morskibriz, каква е твоята заготовка за супа?
Аз си правя нещо като вегета, всеки път различно суша и кълцам/смилам/смесвам.
Черните черита. Нищо особено на вкус, но все пак вкусни.

Биволско сърце някакво дребно. Този клон се прекърши и го подпирам само до узряване

Неизвестни черита 😂

Всички чушки тази година са ми такива

# 649
Тити, режа на ситно, може и на ренде моркови, чушки на много ситно с ножа, магданоз, коренов ако имам минава на рендето, и заливам с доматен сок. Понякога слагам и целина, пъщарнак, бе каквито имам подправки. Зимата използвам за чорби, яхнии и някой супи. Сол слагам на вкус и варя 10-15минути.
Сушени зеленчуци и подправки съм смесвала за супа, но нещо не ми допаднаха и реших да си ги съхранявам поотделно.
Само тиквички не ми се получават. В буркани ми се развалят. Във фризера сурови освен за крем-супа за друго не ми харесват. Пържени изобщо. Печени на скарата що годе за някоя гръцка мусака. Та търся идея как да ги съхраня.

# 650
  • Русе
Страхотни коментари наистина! Зареждащи и позитивни.
За краставичките. Аз лично при корнишоните слагам по 2. Като се накиснат се вижда кои пускат кълн и кои са празни. Герганите правят много листа и слагам по една семка само. Но това е мой личен опит и не знам дали е правилно.

# 651
Тиквичките ги режа наполовина по дължина и пека във фурната, намазани с олио и посолени. После могат и да се замразят, ако имаш повече. Ядем ги с чеснов сос, копър, сирене, снежанка, могат да се ползват за огретен...
Но ако казваш че не обичаш пържени - не знам, вкусът леко се доближава, но не са толкова мазни.

# 652
  • Между гори и планини
На кубчета, в торбички и във фризера. Директно замръзни ги слагам в супи и яхнии.

# 653
Замразените настъргани тиквички ги ползвам освен за супи, яхнии и гювечи, също за мусака, вегетарианско болонезе, суфле от тиквички, спагети с тиквички и сметана.

# 654
Не съм разбрала, че има нова тема.
След триседмично отсъствие днес ходихме до село.
Набрах малко домати. Чудя се какъв сорт е жълтооранжевият? Садих ръгби, Паулина, наслада, гардънър дилайт и жълто чери. Жълто чери и гардънър не видях никъде в градината, а имам и едни по-тъмни на цвят, които нямам представа какъв сорт са Joy В щайгата се вижда един такъв.
Скрит текст:

# 655
Моите такива неща не ядат, така че не хабя място за тиквички във фризера. Само малко мариновани направих, нямат разлика в руска салата 😁 пробвах
Патладжани печени за кьопоолу ще сложа и чушки люти много видове по различни начини 😎
Искам и камби, ама нямам сяти 🙄 ако намеря хубави по-нататък, ще творя мариновани.
Сега стягам багаж, че вдигаме катуна на язовирска палатка за 10тина дни, разбира се и 3 щайги продукция носим.

# 656
О, камби! Имах пакетче семена за камби микс, прехвалено много, съответно скъпо. Вътре 6 броя семчици. Отгледах ги на разкошен разсад. Кътках ги и ги пазих като очите си. И като ги чучнах на най - хубавото място в оранжерията, охлювите ми ги опасаха за една нощ до корен.

Имам си вегетарианец в къщи и всякакви зеленчуци вървят в промишлени количества, ядем доста зарзават. Доста класически рецепти съм префасонирала във веге варианти, свикваме с по-малко месо цялото семейство.

# 657
Добре де, ти си в Германия, защо не трепеш охлювите с ферамол? Поне няма да се чудиш как да стигне до тебе. Биопрепарат е, железен фосфат.

# 658
Трепах, трепах. Следварително.

# 659
Нашите краставички изсъхнаха и доматите и те заминаха.Вчера баща ми пак нови корнишончета сложи.И при патладжана работата отива на зле.Онова коренче с многото камби дето го показах предният път половината са се разболяли, онази малката тиква във въздуха и тя изгнила.Жегата при нас не им се отразява добре на зеленчуците, а и нещо почвата май е бедна или заразена ли 🤷‍♀️ нещо втора поредна година доматите не стават.Миналата даже нямаше и един за салата човек да си откъсне.
.Ето как се съсипаха доматите на баба, които са изложени на слънце,вече има пожълтяли корени
Скрит текст:
Черито в кофите и то има доматки вече, но и при тях тези на повече слънче са започнали да им изсъхват листата.
Скрит текст:

И нещо почвата да къдрят листата
Нашите изгорели и болни корнишони и домати 🤭🤭🤭
Скрит текст:
След 2 седмици без им се чисти тревата заприличаха на това 😆😆😆 шубраци ,но то вече няма смисъл човек да се труди при тях.
Тази целина така и не порасна 4 месеца вече все така си стои 🙄🙄🙄🤣
Скрит текст:
Намерих още една тиква и пак извън мрежата и във въздуха е почнала да расте
Скрит текст:
И едно бебе. ТАЗИ ИЗГНИЛАТА ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА Една сигурна имаме, която си расте стабилно станала е тройна за една седмица само
Болен патладжан.
Скрит текст:
Бях купила и занесла на татко тор на Лактофол - Калций и калий и каза,че след като ги напръскал с нея станали такива.Днес пак ги пръскаше да ги лекувал 😁.Само ми вика от твоите измислени глупости виж какво стана 😆
Разлика между царевицата ни изложена на повече слънче и тази на сянка
Скрит текст:
Тези треви мразя 😆
Скрит текст:
Леплив ужас може да вкара човек в лудницата.Съсипва дрехи и боцка много , а тази ако я оставиш да расте ще заприлича на палма и толкова трудно се скуби,ако е заякнала
Да ви покажа и братовчед ми какви хубави домати си отглежда.Каза,че има и домати над килограм
Скрит текст:
Това си набрах аз днес
Скрит текст:
станаха 8 бурканчета
Провизии за през седмицата 😆
Като съм почнала да покажа и зелето поне
Скрит текст:
Сега вече чакам да видя развитието на зелето, какво ще стане с черитата и като направя разсада марулки.

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 01:12 от Morkovelka99

Общи условия

Активация на акаунт