(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 175
  • 783
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Доня,  бордомикс измива ли се от плодовете? Не питам дали като се намокри и вече не се вижда. Питам дали като измиеш домати и ги оставиш хубаво да изсъхнат се вижда, че са пръскани.
Моят бордолезов разтвор не се измива. От двете класически съставки,  които се смесват внимателно. Открих този факт когато правих зимнина и "измитите" домати престояха и изсъхнаха и обвиних миячите в липса на старание Sad

# 631
  • Между гори и планини
Да, измива се. Аз и за това след дъжд пръскам. Трета година го използвам и съм много доволна.

# 632
Някой, градинарствате, други лежите на плажа, а аз по гръб, в леглото, убивам време с четене.
Таблици зa пpъcĸaнe нa дoмaти. Toчнo ĸoгa ce пpъcĸ … титeли. Cъc cяpa.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 13:11 от morskibriz

# 633
morskibriz, идеално, ще ни подкрепяш научно и теоретично!

Аз откъснах първите черита. Странно е, че уж навсякъде садох жълта круша, сега няма ни една жълта круша. Има леко продълговати червени, овални.
Черните черита едвам ги забелязах в гъсталака, изглеждат добре! Не съм сигурна дали са готови, като са в такъв странен цвят. Но ги има. Биволско сърце също има като количество, само то страда от върхово гниене, поне не всичкото.
Бях сигурна, че съм сяла куртовска капия, хем от пакетче! Нъц, всичко е кръгла люта саксийна. Лехата е пълна с кръгли чушлета.
Не знам аз ли обърках всичко, опрашиха ли се яко или какво.няма да имам сладки чушки това лято.
Новият разсад боб някак успя да загине за един ден неполиване, жалко.
Патладжанът още само расте и цъфти, може би му е горещо да върже.
Доволна съм от Герганата, имам 8 корена, всяка сутрин късам по 2-3 хубави, дълги,сладки, хрупкави краставици. Дано продължи повече.
Ягоди всяка сутрин по паничка, не се погрижих добре за тях, пуснаха много мустаци и им отиде там силата. Наесен ще ги изкореня,почистя мястото и ще пресадя най-добрите корени.

# 634
Домати неколтучени, градина в плевели! Днес идва съседа и казва- а и моя пипер е такъв, ама оплевено. Тогава какъв е смисъла на плевенето?

Доня, това е по темата "Какво ще кажат хората". Имахме една съседка на вилата, възрастна и болна продължаваше да сади и копае, щото я било срам да засее райграс и цветя и да не "работи" вече. После продукцията я раздаваше на съседите да си хранят кокошките Confused

# 635
  • София
Аз като писах за пръв път в тази тема и разказах за една градина, в която окопават общо 2 пъти пипер и домати. И пледи 10 г. като имаше кошмарно лято с болна реколта домати, само те бяха брали, без никакви болести. И без никакво пръскане! Ама никакво, поради породени 3 деца Simple Smile
На следващата година аз се навеждам да оскубя някакъв плевел, а те като зейнаха: Не! Не пипайте плевелите:))) Те се грижат за доматите ни!
А като дойде време аз да чета и садя, не било така Sad

# 636
  • Между гори и планини
Плевели има яко в доматите, лобода предимно. И в пипера, станаха по високи от него и цъфтят 😂 Нищо не пипам, в пипера особено. В доматите понякога обирам да не се пречкат и оставям по вадата. Краставици в плевели, бамя, боба стои прав защото го подпират. А на мястото където трябва да има картофи е....олеле 😂

# 637
На мястото на картофите в понеделник сложихме царевица. Вече поникна. Тиквите се подпират на щир ама над метър висок. Днес реших да ги поочистя, открих два корена саморасли домати и най-сериозния проблем беше с какво да ги подпра. Изобщо в двора господства тревата.

# 638
Аз сях няколко вида краставици, повечето изобщо не покараха, останалите умряха. Изсипах пръстта от кофичките където ми трябваше да допълвам саксии и т.н. И сега една краставица ми е покарала при вайгелията Grinning има три-четири листа вече. Сега се чудя как да я подпирам и накъде да я насоча, че да не си пречат с храста.

И доматите саморасляци все още са по-развити от останалите, вече зреят.

Rolling Eyes

# 639
  • Между гори и планини
Есента преди оран ще е здраво чистене . Миналата година, мъжът ми и детето чистиха място на доматите, колчета, домати, плевели, аз чистих мястото където е пипера и групово останалата част. Два дена ни отне .

# 640
При нас започва да капе. Нямам против да повали малко Wink
Уикендът ще е успешен въпреки акарите , които превземат всичко наред. Много са нахални това лято...много рано се появиха още началото на юни.
Най-после ще оправя ягодите и утре ще са почистени окончателно. Момичетата да очакват ЛС.
Реколтата червен лук е добра . Доматите зреят активно. Магданозът т.г. е супер. Втората реколта краставици раждат доволно и салатата вечер е ужасно вкусна. Аз ще имам четири реколти краставици това лято. Третата от тиморки вече прави завръзи. Четвъртата е корнишони - пуснах семките миналата събота, днес видях, че всички са излезли а два три корена даже почват да кръстосват. Жегата им е добре на тях Simple Smile
За тиквичките ще напиша подробен пост като снимам и сегашните, които са по-качествени от суха ф1 и догодина Николай ще и спец по тиквичките Wink
П.п. понякога си мисля дали съм наред?! Най ми е кеф да се ровя из двора Wink

# 641
  • София
Днес беше ден за домати. Набрах узрелите и с изостаналите два касетки вкъщи ми се искаше да направя буркани. Прибрахме се обаче след 7 вечерта и не ми остана време. Успях само да довърша тортата за каките и да направя пак песто. Утре ще ходим да прекараме кабели за ток в банята и след това се заемам с доматите Simple Smile

А тези трябваше да са хавайска дъга. И така са симпатични и люти Simple Smile

# 642
В мен все още не се е събудил инстинктът да консервирам в буркани и догодина ще рискувам с по-малко корени. Китките зреят почти дружно и ми идва в повече...
Ще увелича млечната царевица, боб, пипер.

# 643
Оле 4 дни не мога да изчета цялата тема😁 Взех тефтер да записвам всичко, че не мога да запомня. От сега отчитам някои грешки, които другата година ще поправя. Приятелките ми се смеят, че на 25г съм се завряла в градината, като някоя баба вместо по кафета да ходя. Ама то с тия деца и до кафета не мога да стигна 😂 Редувам градината и площадките. Голямото като тръгне първа група септември ще имам малко повече свободно време.
Така докато прочета всичко ми изникнаха няколко въпроса.
1. Най-накрая ще смогна да напръскам домати, краставици и тиквички. Че миналата седмица ни нямаше, после всяка вечер вали и нямаше кога. Намерих рецепта- кофичка кисело мляко, 1 с.л. сода и 10к йод на 5л вода. Това за колко корена стига и целите от горе до долу ги пръскам нали? После трябва ли да повторя? И всъщност може ли превантивно от време на време да пръскам с това. Още в понеделник оскубах жълтите листа и болните домати, и до сега само 1-2 имаше пожълтели.
2. Взех семе за корнишони. Четох, че се накисват във вода една нощ и после направо в почвата. Обаче не разбрах по колко семенца се слагат в една дупка и на какво разстояние. Имам един свободен ред, около 2-3м. Четох и за канела да се поръси заради мравките. Ама в дупката при семената или после отгоре?  Големия св спуква да яде кисели краставички. По един буркан изяжда 😂
3. Искам да насадя ягоди и малини. Комшийката има и ще ми даде. Само не разбрах кога се садят и на сенчесто или слънчево място трябва да са?

Май и още нещо щях да питам ама другия път. Така е като си начинаещ и нищо не ти е ясно 😁 Добре, че сте готини и мили и обяснявате всичко.
Децата вчера хапнаха първия червен домат. Малкия е на 8 месеца и го захраних с домашен домат 😁

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 14:44 от zwezdi4ka14

# 644
zwezdi4ka14 нека се смеят. Преди 12 години ентусиасти със съседка в града решаваме да проведем във вид градинка пред кооперацията. Децата ни на 4 години се люлеят на люлките. Ние копаем... Приближава момченце на тяхната възраст, майката се оказа на близкото кафе и ги пита с кого са. Съответно обясняват, че са с мама и ни посочват. Младежът ни погледна и констатира това са бабите ви, майките ходят на кафето. Много се смяхме. След седмица двама роми искаха да ни заменят, питаха колко ни дават за да копаем, казахме без пари. Учуден единият попита кой работи без пари... Та градинката там сега сме я завещала  на по-млади ентусиасти, на мен зеленчуковата тук може достатъчна, съседката и тя не успява да и отдели време, но рози, лалета, нарциси и ириси ни радват през пролетта.
 Вчера направих малко зимнина, 15 буркана домати, 10 зелен боб и половин доза тиквички.

Общи условия

Активация на акаунт