Ако някога сте се замисляла дали можете да дарите яйцеклетки, вероятно първата ви стъпка е била… да потърсите повече информация в интернет. За съжаление онлайн битуват много митове, свързани с тази благородна дейност. Ето и най-честите от тях, обяснени и развенчани от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Първият мит е, че дарителите са подложени на прекалено силна хормонална стимулация. Истината е, че лекуващият лекар предписва на пациентите съвременна неагресивна хормонална терапия.

Вторият мит е, че след самата стимулация се намалява яйчниковият резерв на дарителите. Истината е, че процедурата не влияе пряко върху заложения фертилен потенциал на жената. На практика дарителката се разделя само с толкова яйцеклетки, колкото би загубила в рамките на два-три нормални цикъла.

Третият мит е, че при даряването на яйцеклетки е нужна операция. Истината е, че процедурата по даряване на яйцеклетки не е операция. Тя е напълно безболезнена и продължава около 15–20 мин. Извършва се с венозна краткотрайна упойка, за да се постигне неподвижност при манипулацията. Преди процедурата дарителят минава на консултация с анестезиолог, който присъства през цялото време на манипулацията.Четвъртият мит е, че дарителят на яйцеклетки преживява стреса на болничния престой. Истината е, че престоят в болницата трае от 2 до 3 часа, след което жената може да се върне веднага към нормалния си ритъм на живот.

Петият мит е, че даряването на яйцеклетки е свързано с нерегламентирана търговска дейност. Истината е, че понякога употребявайки думата „донорство“, я свързваме с нерегламентирано заплащане. В много страни по света донорството е рутинна процедура и не е табу. Затова Медицински комплекс „Д-р Щерев“ създаде дарителска програма OPTIMA EGGS съобразно всички правила на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация.

Критериите:

Само лицензирани инвитро центрове, чиято дейност се контролира от Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ), могат да извършват подбор на дарители на яйцеклетки. Критерии за кандидатстване са:
• Възраст между 18 и 34 години при неродствено и между 18 и 38 години при родствено даряване;
• Поне едно живородено дете;
• Да не сте поставени под запрещение;
• Липса на фамилна анамнеза за наследствени заболявания;
• Отрицателни тестове за HIV, HBV, HBC и сифилис;
• Липса на заболявания или състояния, които крият риск за здравето и живота на дарителя или за увреждане на неговата бъдеща репродуктивна способност;
• Писмено съгласие, заверено от нотариус.


Ако сме успели да развенчаем митовете за донорството на яйцеклетки и отговаряте на посочените критерии, позвънете на 0892 225 974 и 0894 511 586 и заявете желанието си да помогнете на друга жена да усети радостта на майчинството!

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 09:27 от Пeтя