Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 14

• 42 513
  • 732
  •   1
Отговори
# 255
На лагер или с познато семейство, на което имам доверие - не бих имала проблем и сме пускали децата така, също и сме взимали с нас по ваканции девойки и младежи.  Само в компания на тийнейджъри без възрастен, който да носи отговорност - не бих пуснала.

# 256
А вас като деца, кога за първи път ви пуснаха сами на море с приятели?
(да знам, че времената са различни, но все пак)

# 257

На 17, година преди да завърша училище.

Абе други, други времена, ама пак наркотици, трева, мутренски изцепки си бяха норма едва ли не.
Нямаше райски газ, но тогава се дишаше лепило.
Нямаше амфети, но се пиеше лексотан.
Не е било драстично по- различно от сега. Просто често спомените ни са романтично- розови.

# 258
  • София
Когато бях тийн, времената бяха такива, че нямахме пари за море.

# 259
При нас всички пушеха трева яко. Аз не е като да не съм пробвала веднъж, сега ще кажете, то така ще кажеш, да ама ми беше ужасно и все бях като отцепник, всички се хилят, аз нищо, та много и на купони не ходех, щото ми беше тъпо.
Иначе аз в друг град живеех, съвсем различно беше, в 11ти и 12ти клас много ходехме по хижи.

Иначе моята е на 14, днес е на Витоша с приятели. Миналата седмица ходиха с нейна приятелка до Пловдив на гости на друга приятелка с рейса. Сутринта отидоха, вечерта се върнаха, изпратих ги, чаках ги, супер са си изкарали.
На море още не е поискала, ама ако има надзор, бих я пуснала.

# 260
  • Mars Hotel
Ходих на лагери на море, последно когато бях на 16. С приятели ходих на море чак на двадесет и няколко, когато работех и си изкарвах пари сама. Между последния ми лагер и следващото море минаха доста години, в които нямаше пари за такива неща, както каза и Тонка. Нищо общо няма сегашното време с онова, нашето. Тогава ходех по един път на две-три години, сега дъщеря ми ходи на 2-3 морета всяка година.

# 261
  • София
Като се замисля, моето поколение в провинциалния град (Видин), е било много задръстено. Sunglasses
Най-много насила да сме пиели бира, по-отворените бяха на водка или джин. Лятото прекарвахме на плажа на Дунав, но беше мнооого хубаво. А за първи път сама отидох на плаж може би в 4-ти клас, но с уговорката, че ще влизаме в реката на плитко и точно мястото пред спасителя.
В гимназията почти никой не ходеше на море, тъй като беше първата половина на 90-те години и масово хората нямаха пари. И пак си бяха страхотни времена за мен.
Трева или наркотици в обкръжението ми нямаше. Не че не съм пушила треволяк, но беше на по-късен етап, като студентка. Не останах никак впечатлена и приключих. Grinning
А, да - и гаджета късно започнахме да въртим. Аз лично малко преди да навърша 18 г., а други и по-късно.

# 262
А сегашните кога започват с гаджетата? Вчера научих, че още в 5 клас се целували. Аз имах преди гимназията, ама само по телефона си говорихме. По домашните телефони Grinning

# 263
А сегашните кога започват с гаджетата?

Дъщеря ми е на 17 и си няма гадже, въобще не й е до това сякаш.

В края на моите 16 и началото на 17 беше първото ми (сериозно) гадже. Някакви мимолетни измислени герои не съм имала.

# 264
  • София
Рамацоти, сега май няма универсално правило кога се започва с гаджетата. В класа на Кати едно момче вече е правило секс - приятелката му е с 1 година по-голяма. Но масово не са помирисвали гадже. Това на 14 години, да уточня.
Мен повече ме притеснява съдържанието на тик-ток и подобни. Кати ми показва понякога какво поства дъщерята на моя много близка приятелка. Ами сори, ама на 14 години да пишеш простотии от рода - I`m horny, but still a virgin - идва ми в повече. Обяснявам на Кати, че някои момичета в стремеж да се покажат като много оригинални и отворени, забравят и възпитание, и всичко. Приятелката ми ако види контента на тик тока на дъщеря си, ще се разплаче.

# 265
Миналата седмица надникнах в тик- ток. Само циг@ни, чалга и гнусотии. Казах да го деинсталира, ама кой знае...За съжаление много родители нямат реална представа за децата си. Затова чукам на дърво

# 266
Масово ходехме по летни морски и зимни ски лагери всяка година докато завършим. Организираха се от гимназията ни и беше много весело. По ученически  купони не е имало трева или друга дрога, най-много да се завърти шише водка и някое от момчетата да се понапие. По хижи и походи, на палатки и с преходи също ходехме много, но все с учител. Организирано или спонтанно, все е имало възрастен и отговорен човек с нас.

Не мисля, че и сега има някакво правило за връзките и гаджетата. Като наблюдавам семействата в обкръжението ни и тийновете от приятелските кръгове на моите деца, започват със сериозните влюбвания на 16/17 , но не са масово във връзки. Момичетата сякаш по-рано от момчетата, което е и нормално. Тенденцията, която забелязвам е, че са много открити и свободни, споделят директно и откровено с родителите си за връзки и любови, което намирам за много добре. Не се крият и не мишкуват, както масово се правеше по мое време. Разбира се, пиша за нормални деца от читави семейства. Има и деца с рисково поведение, чувам и виждам и такива, моите тийнове също споделят за такива, без изключение от проблемни семейства.
Тик Ток не им е репер за поведение. Не го харесват и не го ползват.

# 267
Аз имах изключително строги родители.
На 18г трябваше да съм в 8 часа вкъщи и пак на 17г и 7 месеца отидох за първи път сама на море с приятели, после пак трябваше да се прибирам в 8 😄
На 18г и 8м заминах да живея сама на 2600км Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 14:59 от Eli..........

# 268
Не бих пуснала дъщеря си да пътува сама до 18г. То при нас и неможе, май. Организираните екскурзии и лагер или гостуване при приятели е друга работа.
Много се плаша от отвличания. Тук при нас има ФБ група и постянно поне по 3 издирвания на деца има за седмица.

И аз като Тонка съм прекарвала летата на брега на Дунава, още в 4ти клас ходехме сами на плаж, като брат ми се включваше в преплуване на реката на 15г. Незнам майка ми с какво сърце ни е пускала. Нямаше телефони и следене.
Всяко лято на лагер в Кранево, където контрол изобщо нямаше и всеки се прибираше когато прецени, заспиваше където реши. Някак си се опазихме.

Има една сентенция, но не си спомням автора - "Не осакатявайте вашите деца чрез собсвените си страхове".  Аз си признавам, че много я пазя моята и се страхувам, че един ден може да се окаже млад човек без инстинкт да се опази сама.

# 269
Под 18 не съм пускала, но тя не и искала голямата,  тя си беше вмайчена и досега си се мъкне с най- гоялмо удовлствие с нас, вика че и по-забавно 😅🤣🤣 Поне и хващаме смешките, че тя малко с английски хумор:)
Малката пък съвсмем не бих пуснала.
Онзи ден момиче на познати, на 11 г ще стане този месец, беше у нас. Какво неща ми чуха ушите, още ми е много гадно. Разкарваше за лагера, на който е била. Момчетата се качвали върху момичетата и се опитвали да ги целуват?! Пушели цигари и се напивали?! Не на 15, не на 16! На 11 и 12!
Момичетата се псували и използвали много обидни думи.
Много е тъжно да чуеш от малко дете такива неща.
Задаваше ми въпроси, които би следвало да задава на майка си. Но не са никак за нейната възраст.
Явно една година на тази възраст има огромна разлика, моята на 10 хабер няма от такива неща.
Гадно ми е че ги чу дори. Ще огранича контакта, не желая да и се говорят подобни гадости.
Тя още си играе на криеница, гоненица и си рисува. Твърде и е рано за всичко!

Общи условия

Активация на акаунт