СЕДМИ КЛАС 11.07.-17.07. Класиране, ела с добрата новина!

• 80 720
  • 1 086
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Много ясно си спомням моите оценки в 7 клас - 5,50 БЕЛ и 5,157 Мат (82 набор съм). Имаше 110 момичета преди мен и можех да влезна където си поискам, а сега … една буква да изпуснеш и ти се разминава някое училище. Не знам дали осъзнавате абсурдността на дискусията за математическите паралелки и балове. Това, че на един изпит не си изкарал нещо си, не означава, че не си математик. Аз бях математик и изключително зле по БЕЛ. В началото на 7 клас правех по 3 правописни грешки на изречение (няма да навлизам в подробности защо) … обаче оценките ми показаха обратното Simple Smile
Моят син е добър математик, но е изключително разсеян, плюс имаше голям логопедичен проблем. На изпитите се представи по-зле от пробните, напрежението си оказа думата, но това не означава, че не би могъл да учи в математическа гимназия. БЕЛ му е труден, а английски взе B2 без да учи … хората са различни, ако имат желание защо да не учат математика и с резултат 30 😉
Аз пък си мечтая да няма кандидатстване и децата да не се отделят на силни и слаби, а всяко да учи в нормално училище с всякакви деца Simple Smile И вместо да поставяме децата в рамки да ги развиваме, а не да догонват … кой знае какво… и кой. И си мечтая най-накрая да мислим за общото ниво на учениците, а не да се рабити само със силните ученици.
За Джон Атанасов да напиша какво мисля - доста противоречиви мнения четох и ние поне се отказахме. Аз и за ТУЕС бях против и тайничко се радвам, че за 3т повече по матемика и щеше да влезне младежа. Тези професионални училища доста ме притесняват - дали ще има хорариум за университет, а специалните предмети дали изобщо имат смисъл да се учат. Не мога да приема за нормално деца влезли с бал над 450-460 масово да се оставят на поправка в училище, нещо сбъркано има там.
И последно, заявление за участие на второ класиране къде мога да намеря, на сайта на френската липсва 🤷♀
И забелязахте ли, че 1 АЕГ има по-висок бал при момичетата, а 2-ра при момчетата. Дори паралелката с НЕ, ХООС И БЗО е с по-висок бал при момчетата, отколкото при момичетата.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 17:47 от vesi21

# 586
  • Варна
Интересно е колко деца са класирани на второ или следващо желание и решават, че така е най-добре и не искат да опитат да се придвижат напред. Съдба, късмет? Приятелка на дъщеря ми също - класирана на четвърто желание и сега се оказва, че това ѝ е било най-желаната паралелка всъщност. Ами ако ѝ беше стигнал балът за предишните?

Ако някой се интересува прилагам сравнение на минималните балове за тридесетина паралелки във Варна 2022 спрямо 2021 г. Сортирани са по намаляващ минимален бал.
Скрит текст:

Чувствително покачване на бала за МГ за повечето паралелки с изключение на професионалната "Системно програмиране" и СХН с НЕ.
Паралелката с математически профил в Първа миналата година е с АЕ, но е с еднакъв код с тазгодишната и затова съм ги сложила на един ред. Там, където пише "Няма" за 2021 г., означава, че е нова паралелка, която се предлага за първи път тази година.

# 587
  • София
Параход,при моето дете е такава ситуацията- 96т по математика и 95.5 по БЕЛ, но не му стига за СМГ .Той обаче не иска да се запише в испанската, а ще чака второ класиране. По математика има толкова,защото е решил 1 задача и започнал да я преписва,видял е че има грешка и започнал отново цялата. Шашнал се,че няма да му стигне времето бързал и направил пъпа грешка на 2-ра задача.Другото при него е,че понякога решава безпроблемно трудните задачи и прави тъпи грешки на по-лесните,защото за трудните се съсредоточава и мисли ,интересни са му.
 Обаче не мисля,че тази година ще падне толкова бала,че дете  с 80 точки по БЕЛ да влезе.
 Нели ,аз не бих участвала и бих дала шанс на друго дете.В класа на детето ми (и той беше в СМГ до 7 клас)има още няколко неприети деца.За част от тях драмата е голяма - рев ,истерии .У нас ,слава Богу,  не е чак такова положението, макар че много иска да влезе на второ класиране. Отделно ,ако влезе ще е с физика вероятно и трябва да прецени дали го иска - ако не ,то по-добре да влезе като близнак и да е с информатика. От друга страна, детето си е изкарало страхотен резултатит и не е длъжно да отстъпва място ,ако му е толкова важно да се докаже.Трябва да прецени кое му е по-важно - да даде шанс или да докаже нещо на себе си , и да се чувства добре от решението си,а не да съжалява после,каквото и да е то.
  Иначе моето мнение е,че 100 точки на матурата не те правят математик и трябва непременно да си в  СМГ. Ако детето обича математика, ходи на състезания,олимпиади  - ок .Иначе ,ако си е било само с ниво училище и не е решаващо състезателни задачи, ще му е адски трудно да настигне децата ,учили там до 7 клас.Да не говорим,че те от 5 клас имат по 8 часа всеки ден и това е не малко натоварване, на което повечето деца също не са свикнали.
 Иначе математически паралелки трябва да си има ,защо не .Просто в тях да влизат децата,които наистина се интересуват от това.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 17:46 от zori_g_n

# 588
  • В царството на игрите:)
Интересно е колко деца са класирани на второ или следващо желание и решават, че така е най-добре и не искат да опитат да се придвижат напред. Съдба, късмет? Приятелка на дъщеря ми също - класирана на четвърто желание и сега се оказва, че това ѝ е било най-желаната паралелка всъщност. Ами ако ѝ беше стигнал балът за предишните?
При нас ще стане така. Първите желания бяха за училище, а паралелката в която в крайна сметка е приета я устройва повече.

# 589
Обаче не мисля,че тази година ще падне толкова бала,че дете  с 80 точки по БЕЛ да влезе.
Ако се задържат по-високи от м.г. - да, иначе, ако не се лъжа, през 2021 г. най-ниският бал беше 479, което си е 100 МАТ/79 БЕЛ.

Успех на сина ти на второ класиране!

# 590
  • Пловдив
Параход, благодаря.

# 591
Здравейте 🤗
До сега не съм писала, но ви чета с голям интерес. Имам нужда от съвет и знам, че ще го намеря тук. 🙂
Имам близнаци, които непрекъснато се конкурират. Приеха единият в СМГ,  а другият в НПМГ. За СМГ не му достига 1.25 т.
Въпросът ми е, дали да чакаме второ класиране или да го запиша в СМГ с брат му?  Реално чакането ще е да докаже, че може да влезе сам в СМГ, но това ще може да види и при излизането на резултатите от второ класиране. Аз му казах, че ако го запиша с брат му, ще направи добро на дете, което е след него, защото ще освободи едно място. Те така или иначе искат да са в един клас. 🙂

Благодаря предварително за съветите!🤗

Щом искат да са в един клас, тогава отстъпете мястото на друго дете. Не случайно гордостта е един от смъртните грехове.
Ако обаче ще се запише там където го приемат, тогава го оставете да се бори. Все пак те са отделни личности.
Аз изобщо не го разбирам това предимство за близнаци след детската градина и началното образование. Добре, че го няма и за университети или при кандидатстване за работа.

# 592
  • София
Здравейте 🤗
До сега не съм писала, но ви чета с голям интерес. Имам нужда от съвет и знам, че ще го намеря тук. 🙂
Имам близнаци, които непрекъснато се конкурират. Приеха единият в СМГ,  а другият в НПМГ. За СМГ не му достига 1.25 т.
Въпросът ми е, дали да чакаме второ класиране или да го запиша в СМГ с брат му?  Реално чакането ще е да докаже, че може да влезе сам в СМГ, но това ще може да види и при излизането на резултатите от второ класиране. Аз му казах, че ако го запиша с брат му, ще направи добро на дете, което е след него, защото ще освободи едно място. Те така или иначе искат да са в един клас. 🙂

Благодаря предварително за съветите!🤗
Ако не ви притеснява рискът, че може да не падне балът достатъчно, защото тогава вече няма да може вероятно с правото на брат си да влезе, аз бих изчакала второ заради самочувствието му. Освен това балът може да стигне за друга паралелка в СМГ и да не успеят да са заедно. Преценете дали много държат да са в едни клас.
Относно мястото за друго дете, не дължите никому нищо. Мислете приоритетно за Вашите деца и най-доброто решение за тях.

# 593
vesi21,
Впечатли ме твоя пост. Аз съм от по-старото поколение, когато кандидатстването след 7 и 8 клас беше с определен изпит по определен предмет. Не за където ти стигне бала, ами ти определяш какво искаш да учиш и къде и полагаш изпит за там - целенасочено а не наслука. Нали важно е желанието.
Аз съм завършила точно сегашния Джон Атанасов, но по онова време, когато това беше елитен техникум по електроника "Ленин" и бях супер щастлива че учих това. Спомените ми са само положителни от това училище, сега не знам как е, но когато аз учех беше на високо ниво и ми е донесло само позитиви след това когато следвах в МЕИ-то (сегашен ТУ). За жалост част от тогавашните преподаватели не са между живите, други са пенсионирани и не знам вече какъв е учителския състав и нивото на преподаване там. Нито един предмет от специалните не ми е бил излишен.

# 594
  • Варна
Здравейте, честито на всички, които са приети там, където искат! Успех на тези, които чакат. Моята дъщеря е доволна - приеха я в 4 ЕГ Варна с ФЕ/АЕ. Ако има и някой друг там, нека ми пише на ЛС.

# 595
  • София
По темата с близнаците - аз имам близначка.
Учихме в различни гимназии, после случайно в един Университет, но различни специалности.
По мое мнение, единият близнак става зависим от другия и е поо-добре да са отделно, за да се развият като самостоятелни личности, със свои желания и цели.

# 596
И последно, заявление за участие на второ класиране къде мога да намеря, на сайта на френската липсва 🤷♀

Има го на сайта на Френската - последното от списъка с документи.
https://www.feg.bg/priem/

# 597
Може ли да споделите мнения за ПГАВТ А.С. Попов? (София)
Приятелско дете е прието там и са в чуденка.
               Преди 2 години там завърши гаджето на голямата ни госпожица.Пълен отличник и първи във випуска си.Не съм го чула да мрънка и да се оплаква,но той си е възпитано дете.Имал е бал за други у-ща,но твърдо е искал "Попов" .Сега е студент 3 курс,отново отличник и изводът е - който учи го прави навсякъде ,а който е възпитан в семейството си не избира рискови компании и не се поддава на лоши влияния.Виждала съм негови приятели ,също завършили там и са възпитани и будни деца.

# 598
Параход,при моето дете е такава ситуацията- 96т по математика и 95.5 по БЕЛ, но не му стига за СМГ .Той обаче не иска да се запише в испанската, а ще чака второ класиране. По математика има толкова,защото е решил 1 задача и започнал да я преписва,видял е че има грешка и започнал отново цялата. Шашнал се,че няма да му стигне времето бързал и направил пъпа грешка на 2-ра задача.Другото при него е,че понякога решава безпроблемно трудните задачи и прави тъпи грешки на по-лесните,защото за трудните се съсредоточава и мисли ,интересни са му.
 Нели ,аз не бих участвала и бих дала шанс на друго дете.В класа на детето ми (и той беше в СМГ до 7 клас)има още няколко неприети деца.За част от тях драмата е голяма - рев ,истерии .У нас ,слава Богу,  не е чак такова положението, макар че много иска да влезе на второ класиране. Отделно ,ако влезе ще е с физика вероятно и трябва да прецени дали го иска - ако не ,то по-добре да влезе като близнак и да е с информатика. От друга страна, детето си е изкарало страхотен резултатит и не е длъжно да отстъпва място ,ако му е толкова важно да се докаже.Трябва да прецени кое му е по-важно - да даде шанс или да докаже нещо на себе си , и да се чувства добре от решението си,а не да съжалява после,каквото и да е то.
  Иначе моето мнение е,че 100 точки на матурата не те правят математик и трябва непременно да си в  СМГ. Ако детето обича математика, ходи на състезания,олимпиади  - ок .Иначе ,ако си е било само с ниво училище и не е решаващо състезателни задачи, ще му е адски трудно да настигне децата ,учили там до 7 клас.Да не говорим,че те от 5 клас имат по 8 часа всеки ден и това е не малко натоварване, на което повечето деца също не са свикнали.
 Иначе математически паралелки трябва да си има ,защо не .Просто в тях да влизат децата,които наистина се интересуват от това.
Здравей, zori_g_n!🙂
И двамата са много добри по математика, а този с по-ниския бал се класира на 14-то мято на националната олимпиада по физика и то без никаква подготовка. И двамата обичат състезанията и олимпиадите и затова избраха на първо място паралелката с английски език,  за да могат да се готвят за тях. До 7-ми клас бяха в частно училище с разширено изучаване на английски език и имат сертификати за B2 към Кеймбридж.
СМГ им е мечта от 3-ти клас и искаха да кандидатстват след 4-ти клас, но аз им отказах. Бях бременна с третото ни дете и нямах възможност да ги водя. 🙂

# 599

Ако някой се интересува прилагам сравнение на минималните балове за тридесетина паралелки във Варна 2022 спрямо 2021 г. Сортирани са по намаляващ минимален бал.
Скрит текст:

Чувствително покачване на бала за МГ за повечето паралелки с изключение на професионалната "Системно програмиране" и СХН с НЕ.
Паралелката с математически профил в Първа миналата година е с АЕ, но е с еднакъв код с тазгодишната и затова съм ги сложила на един ред. Там, където пише "Няма" за 2021 г., означава, че е нова паралелка, която се предлага за първи път тази година.

В голяма чуденка сме дали на второ може да попадне в някоя от паралелките в ПГКМКС. Разликата е 4,5 точки до достигане например на Възобновяеми енергийни източници.
Че ще участваме на второ, ще участваме.. Но дали не са напразни надежди? Балът за тази паралелка се е вдигнал с около 30 в сравнение с мин. година. Иска ми се да вярвам, че имаме шанс, но нещо не ми се получава.

Общи условия

Активация на акаунт