Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 511
  • 787
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Конкретни имена на школи няма как да видите в темите, защото мисля, че не е по правилата и може да счете за реклама. Която и школа да изберете да подготвя кандидат - гимназисти е добре. Те си знаят изискванията и ще подготвят детето. Само изберете да е удобна за посещаване, да е близо до Вас. Ако има на разположение за подготовка една година се ходи поне два пъти седмично.

# 121
  • Ланкър, планините Овнерог
Моята ходеше само един път седмично и само в 7клас. Явно стигаше.

# 122
Моята ходеше само един път седмично и само в 7клас. Явно стигаше.

От дете до дете има разлика Гита. И тъй като никой не може да прецени възможностите на детето и сътветно темповете на развитие по-добре родителя да се презастрахова.

# 123
  • София
Зависи си и от детето. Дъщеря ми ходи 9 месеца веднъж седмично по 4 часа и й беше достатъчно.

# 124
  • Sofia
Съгласна съм, че зависи от детето. Но, зависи и от конкуренцията. Не бих заложила на един път седмично за набор 2009. Ако децата са по - талантливи от тазгодишните, шансовете намаляват. Затова бих заложила на поне два пъти, за да  се подготви детето и да е спокойно. Иначе познавам деца, които са се подготвяли само вторият срок на 7 клас и са успели да се класират, но преди няколко години.

# 125
Аз бих оставила школа/уроци по БЕЛ и Мат + веднъж седмично рисуване...
Все пак тези деца имат и други предмети, и спорт, и се нуждаят от разпускане...
Писала съм, че ние се включихме на финалната права с уроци по рисуване 2-3 пъти седмично и това беше свръх натоварване, защото има и домашно по рисуване 🤯
За 2.5 месеца на този ритъм успя момата да изкара 4.30 в Приложното (другаде не е искала и ходила на изпит), което й стигна за Дърворезба и Тъкан✌️ Просто тя се отказа от Приложното и избра Райнов 💃
Почти самостоятелно, с моя помощ подготвихме и проверката на способности към МОН (изкара 100т.) ✌️ Ако има меракии за него... Сигурна съм, че има какво да разкаже /покаже на всяко дете🤗

# 126
Да, от дете до дете има разлика. Също така, популярността на специалностите с рисуване расте, видимо по това на колко дни и смени се явяват кандидатите, а пък и това, че сегашният и следващият набор са големи. А трябва да се отчете също и, че всичко, свързано с изкуство, е и до късмет - като се почне от мястото, което ще се падне на кандидата, моментното му вдъхновение и нагласата на проверяващите. Могат да се получат и "проблясъци", и "дупки". За децата, кандидатстващи с рисуване, са важни и общите баланси с български и математика, а и с другите житейски неща. Защото те са за всички, и е хубаво човек да има и план Б. Личните ми разбирания са, че нищо не трябва да е с цената на дългосрочно свръхнатоварване, защото ако можеш да влезеш някъде само на тази цена, после още колко усилия ще трябват, за да го завършиш? Някак по-естествено трябва да станат нещата, за да си попадне човек на мястото. Усърдие и постоянство - да, но не и дългосрочно изтощително свръхнатоварване. Моето дете ходеше на рисуване година и малко, по веднъж седмично. На български и математика твърдо отказа да ходи, там се включвах аз да помагам, когато имаше необходимост. Добре, че изкара прилични оценки и на тези две матури, защото в крайна сметка избра училище към МОН, където балообразуването е и с трите НВО-та (в т. ч. и рисуването). Нямам нищо против да пиша на лични къде ходеше на рисуване, ако някой желае, само имайте предвид, че по принцип не съм редовно присъствие в нета и може да минат няколко дни, но обещавам да отговоря.

# 127
Моят син ходи на уроци по рисуване от миналата година август месец по веднъж в седмицата,а от септември започна по 2 пъти и така до края на юни 2022г.Като юни месец беше и на курсовете организирани от НУИИ. Няма празници,няма ваканции,не е пропускал курс. Готвеше се и за НВО.По математика идваше частен учител два пъти в седмицата,а по български класната ги готвеше и вкъщи аз помагах, и го натисках да решава тестове,да гледа видеоуроци,да прави преразкази. Спряхме курса по английски,защото бях наясно,че натоварването ще е голямо. Равносметката накрая е: кандидатства в Св.Лука,НУИИ и Фотографското.И на  трите изпита по рисуване получи високи резултати.Приеха го на първо класиране в НУИИ и Фотографското,но той избра НУИИ. На НВО се представи почти отлично по български и добър по математика.Приеха го в Испанската гимназия,но беше ясно,че няма да учи там. С две думи натоварена учебна година,още повече за децата,които се готвя не само за НВО. Бих си позволила един съвет.Подкрепяйте децата,давайте им съвети,учете ги да си преследват целите,но с цената на упорит труд! Нека не си мислят,че нещата се получават лесно. Аз лично цяла година му "дишах на моя във врата".Следях и не изпусках нищо от подготовката  както за НВО,така и по рисуване.
Вярно,че е професионално изкривяване/нач.учител /,наясно съм,че трябва да следя всичко,контролът на родителя е от съществено значение. Него изпускайте!

# 128
  • София
Към родителите на миналогодишни осмокласници от НГПИ - какви тетрадки и худ. материали купувахте миналата година? Знам, че ще ни кажат всичко на род.среща, но ми се иска да взема поне част от нещата сега Simple Smile

# 129
  • Sofia
Здравейте! Дали някой е получил при записването на детето в НГПИ служебна бележка за кандидатстване за еднократна помощ от 300 лв.? Защото не ми дадоха и се чудя дали да нахалствам или ще ги раздават след старта на учебната година.
Прилагам линк към условията за кандидатстване, ако някой случайно има интерес : https://bntnews.bg/news/darzhavata-osiguryava-300-lv-ednokratna- … -1205206news.html

# 130
  • София
За тетрадките мисля, че нямаше някакви изисквания. Ние накупихме от Джъмбо малки по 60л. и голям формат по МАТ и БЕЛ - такава си предпочита девойката
За худ. материали според профила си, всеки преподавател си казва какво ще трябва .
Моята е худ. тъкан ако някой го интересува мога да дам напиша материалите, предполагам няма да е нещо по различно.
Служебна бележка ще си вземете в началото на учебната година, и ще си подадете за еднократната помощ.

Аз предлагам много  запазени учебници на 50% от коричната цена, ако някой има интерес да ми пише на лични.

Ако има нещо друго питайте Simple Smile

п.п. сега си намерих във вайбъра снимки с материали от преподаватели и списък с тетрадки, но не знам тука как да ги приложа. Който има интерес нека ми пише на лично телефон да се намерим във вайбъра и ще пратя снимките Simple Smile

# 131
  • Sofia
Благодаря за инфото!
Може ли за худ. тъкан списък за материалите? И друг въпрос за папките. Кой формат, ще е нужен? 50х70 или по - голяма?

# 132
  • Ланкър, планините Овнерог
Папка само в 8кл за малко видях да носи. Всичко си им стоеше в училище, даже се наложи да ходя да й взема нещата, като дойде пандемията. Баш тогава беше практиката, дипломна имаше да прави...
За материалите - със сигурност ще трябват моливите (всякаква твърдост) за всички (или почти всички) специалности.

# 133
Папка само в 8кл за малко видях да носи. Всичко си им стоеше в училище, даже се наложи да ходя да й взема нещата, като дойде пандемията.

Гита, а само информативно от интерес - а как си правят домашните. При нас работеха и в училище и в къщи,  защото рядко се случваше да са готови за конферанс само по хорариума в училище.

# 134
  • Sofia
Папка само в 8кл за малко видях да носи. Всичко си им стоеше в училище, даже се наложи да ходя да й взема нещата, като дойде пандемията. Баш тогава беше практиката, дипломна имаше да прави...
За материалите - със сигурност ще трябват моливите (всякаква твърдост) за всички (или почти всички) специалности.
Това, че може в училище да стоят е супер новина! Но, все пак ще е нужна папка (дори и да стои в училище) и се питах кой размер, ще е удачен? Ще бъда благодарна за насоки. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт