Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 472
  • 787
  •   1
Отговори
# 90
  • София
51-во приемат анимация без изпит по изобразително изкуство и както дами от тук преди време ми обърнаха внимание, това е несериозно. Аз също на отворените врати ги попитах, не е ли проблем, че синът ми не може да рисува, а те побързаха да ме уверят, че нямало нужда да може, което трайно ми затвърди представата, че нещата са малко ала-бала, т.е. привличаме с атрактивни специалности и медиен пи ар.
Според мен, Полиграфията е по-правилното място за таланти.

# 91
  • Sofia
Може да потърсите мнения за двете училища. Като цяло 51 - во е много по - организирано. Познавам дейността на училището, защото навремето живеех в района. Директора е много амбициозен. Синът на преподавателката на дъщеря ми по рисуване е завършил там със специалност анимация. Сега е в Нов български със същата специалност. Не знам защо ми се върти в главата, че минали години анимацията беше с проверка на способности. Може и да бъркам.
Решението си е Ваше. Споделих аз какво бих избрала.

# 92
  • София
Може да потърсите мнения за двете училища. Като цяло 51 - во е много по - организирано. Познавам дейността на училището, защото навремето живеех в района. Директора е много амбициозен. Синът на преподавателката на дъщеря ми по рисуване е завършил там със специалност анимация. Сега е в Нов български със същата специалност. Не знам защо ми се върти в главата, че минали години анимацията беше с проверка на способности. Може и да бъркам.
Решението си е Ваше. Споделих аз какво бих избрала.

Анимацията в 51-во е нова специалност от тази година.

# 93
  • Sofia
Може да е от тази година отделна паралелка. Преди анимацията влизаше в "Информационни технологии" + графиката.

# 94
Нямаме възможност за Анимация в 51-во.За това питам ИИ там или Анимация в Полиграфия е по добре. Едното е профилирани, другото професионално. Профилираното дали ще има достатъчно добри преподаватели?

# 95
Няколко пъти ми се наложи да отида в 51во и да говоря с учителите по рисуване, не свързано с кандидатстването.  Навсякъде в училището има рисунки на ученици. Видях и някои неща на 11ти клас, докато ги предаваха. Доста добри неща. От учителите по рисуване, 2ма видях, съм с доста добри впечатления, но само от 2 разговора.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 23:07 от alina_si

# 96
Здравейте, колебаем се между 51-во изобразително изкуство с английски и
 НГ Полиграфия -Компютърна анимация. Къде според вас има шанс да научи повече, да попадне в подходяща среда на креативни деца и добри преподаватели и да има повече перспективи? Благодаря предварително.

Мисля, че трябва да изберете това, към което самото дете клони повече. Ако и то се колебае, нека си намисли на ези едното училище със съответната специалност, а на тура другото училище с другата специалност и да хвърли монетата. В момента, в който види какво се е паднало, ще усети дали се радва или е разочаровано, че не се е паднала другата страна монетата. Това е отлично работещ метод за избор. Но каквото и да изберете - успех!

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 23:30 от Fortuna Spirit

# 97
  • София
Дъщеря ми бе приета на 2-ро класиране в Николай Райнов и е много щастлива. Но аз съм притеснена как ще изминава разстоянието от спирката на трамвай 4 до училището. Има ли и други деца, които са приети там?
Моят син също е там с разширено изучаване на АЕ. Като ходихме да се запише нарочно отидохме с ГТ, за да види как се стига. Единствено докато се стигне до БИЛА има повече движение, после е много спокойно.

# 98
  • София
Здравейте, колебаем се между 51-во изобразително изкуство с английски и
 НГ Полиграфия -Компютърна анимация. Къде според вас има шанс да научи повече, да попадне в подходяща среда на креативни деца и добри преподаватели и да има повече перспективи? Благодаря предварително.
Дъщеря ми учи Анимация в Полиграфията, наесен ще бъде в 10 клас. Беше приета също и в НУИИ, и в Приложното, но без грам колебание избра анимацията. Аз имах известни съжаления, че не избра НУИИ, но сега се радвам, че не настоях, щеше да бъде грешка от моя страна. Учат много специални предмети, както и академично рисуване, има добра база, ползват кабинет по анимация със специални светещи маси, учителите са млади, креативни, със съвременни разбирания, но и много изискващи. Децата рисуват като змейове, супер талантливи, паралелката е смесена - 16 деца анимация и 8 деца библиотекознание. По останалите предмети нивото също е прилично, на който му се учи, се справя, както навсякъде. Следи се за дисциплината, не се разрешават скъсани и разголени дрехи, боядисани коси и подобни волности. Да, ходят с малко по-артистична визия, но в рамките на приличното.
За анимация в 51-во съм скептична по-скоро, и на мен ми се струва повече пи-ар и гръмка реклама на училището.

# 99
Дъщеря ми бе приета на 2-ро класиране в Николай Райнов и е много щастлива. Но аз съм притеснена как ще изминава разстоянието от спирката на трамвай 4 до училището. Има ли и други деца, които са приети там?
Моят син също е там с разширено изучаване на АЕ. Като ходихме да се запише нарочно отидохме с ГТ, за да види как се стига. Единствено докато се стигне до БИЛА има повече движение, после е много спокойно.
Hands Plus1
Здравейте, бъдещи съученици и техните родители! И ние така направихме с транспорта до там. А на връщане срещнахме ученици, отиващи може би на лятна практика по рисуване, и ми направи впечатление, че и другите така минават – до билата и после вдясно през уличките.

Към другите съфорумци и на другия въпрос – ако зависи от мен, бих избрала Полиграфията пред 51-во, но, признавам – без да сме били особени фенове по принцип на последното и без да сме го проучвали специално, макар че ни беше включено някъде из желанията. Но аз съм си голямо перде и пи-ар-и от такъв тип изобщо не могат да ме трогнат, даже по-скоро понякога имат обратен ефект, и то понякога може би незаслужено силен обратен ефект, допускайки все пак, че може и това училище да си е достатъчно добро.

Иначе... май доста хора минават през колебания, размисли (понякога и страсти) и май е нормално. Четейки предни постове, за доста споменати неща откривам паралел със себе си – дори да не е 1:1 като конкретно мнение, а най-вече като начин на мислене. На мен доста ми влияе и това, което виждам в организационно отношение, а за МОН-ските училища – начинът на балообразуването ми дооформя представата. Другите вкъщи хич нямаха дилеми никакви. Детето така прегърна МОН-ския си късмет при еуфорията от първото класиране, че настоя веднага да се записва окончателно и да приключваме, без изчакване на последния срок, без варианти за изтегляне на документи към друго училище и т.н. Допускам, че ако първо се беше класирала в училище към МК, можеше и крайното решение да бъде друго. Мислех го как ли не, правилно ли постъпваме, макар винаги да съм споделяла мнението, че детето си знае най-добре за себе си (принципно). Абе, даже по едно време се чувствах виновна пред светеца – Св. Лука (патрон на едно друго училище). Мъжът ми пък направо се чудеше на тези толкова много мои анализи и размисли и без никаква драма отсече „Където иска - там“. Simple Smile 

И, още малко размисли от мен в малко по-друга, но спомената вече по-горе посока – балообразуването при училищата към МОН. Определено има паралелки с профил, звучащ доста сходно на тези в училища по изкуствата, с кандидатстване без изпит или НВО по рисуване. Ако паралелката е нова и хората не знаят за спецификата на това допълнително НВО,  ако някой не е успял по една или друга причина да се яви на някой изпит – ОК, това е чудесен вариант за деца, които са само със стандартните матури, но с уклон към такива профили. Но като цяло останах в потрес от някои училища (не в сферата на изкуствата). Паралелка „Природни науки“, балообразуващи от свидетелството – български и математика. Професионална гимназия по прецизна техника и... , балообразуващи от свидетелството – български и математика. Къде е логиката и защо са напълно пренебрегнати други предмети, имащи тясна връзка с профила на паралелките? Имам си моите предположения, но като видя неадекватна балообразуваща формула на училище/паралелка, това ми е толкова отблъскващо, че бягам надалече. Или най-много, ако детето много ги е поискало – слагахме, ама на дъното на листата с желания.

# 100
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате учител, който да подготвя за НГПИ Свети Лука в западните и южни райони на София. Дъщеря ми държи да учи там, но в събота не е възможно да посещава техните курсове.

# 101
Моят син е приет на второ класиране. Той ходеше там на уроци. Също ще идва от трамвайната спирка. Не е сложно да се ориентира човек - покрай Била и после само надолу. Ако не сте ходили, идете заедно и ще го запомни.

Преди малко ми се обадиха от Фотографията, че могат да го запишат Рекламна графика, но отказахме. Той има 4,75 на изпита, ако това може да бъде ориентир за някой чакащ...

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 17:39 от agneshka

# 102
Щерката се отказа от Приложното и й изтеглих дипломата... Беше приета Дърворезба, а после я класираха Тъкан, но тя реши, че ако не са Играчки - няма да е там... Записа се в Райнов, паралелката без АЕ. Дано е за добро 🙏🙏🙏
Кой друг ще е в паралелката без АЕ?

# 103
Щерката се отказа от Приложното и й изтеглих дипломата... Беше приета Дърворезба, а после я класираха Тъкан, но тя реши, че ако не са Играчки - няма да е там... Записа се в Райнов, паралелката без АЕ. Дано е за добро 🙏🙏🙏
Синът ми е в паралелката с АЕ и е леко нещастен, че всичките му познати били в другата Simple Smile

# 104
  • София
Синът ми е в паралелката с АЕ и е леко нещастен, че всичките му познати били в другата Simple Smile

А моят пък леко се разочарова, понеже заради АЕ ще имат по-малко рисуване първата година, но казаха че в следващата ще наваксат и ще настигнат другата паралелка.

Общи условия

Активация на акаунт