Хърватия - Тема 3

• 45 888
  • 783
  •   1
Отговори
# 555
На нас ни хареса в Загреб за една нощувка. Но за повече няма смисъл. На мен не ми се видя скъпо. Порциите в заведенията бяха огромни за 60e вечеряхме 3ма човека, с 2 големи води, 2 безалкохолни и 1 бира, и половината храна остана. В България също вечеряме за около 100-120лв ако седнем на заведение. Понеже нощувахме в няколко държави, в Загреб нощувката ни беше най-евтина. Бяхме точно до гарата и на пешеходно разстояние от центъра, а на другите места бяхме далеч от центъра.

# 556
Като цяло е грешно в чужбина цените да се сравняват с България, ние сме си ние, те са си те и отиваме там за малко, не да си пригаждаме заплатата към стандарта им. В Швейцария и Норвегия ми се разгони фамилията от харчове, но отивам за няколко дни, така че няма да фалирам.

На мен ми хареса Загреб, 4 нощувки, всеки ден ходене оттам донякъде. И така…

# 557
Харесвам Хърватия като ваканционна дестинация, но Загреб - никак, още от първото посещение през 2004 г. не пламна любов. Оттогава не сме се задържали повече от няколко часа/попътна нощувка при необходимост. Смятам го за една от най-тъпите европейски столици.
В страната бях за последен път в края на 2021 г., когато още беше куната, и не съм сигурна какво да очаквам от цените. Тогава беше по-скъпо в заведенията от България и Гърция, но не и в супермаркетите или настаняването.

# 558
И аз смятам,че в Загреб за ден може да се види всичко.Повече не бих го повторила. Нооооо в прекрасната Истрия и догодина искам,и ще се върнем . Не е правилно да се гледа за столицата като за цялата страна,както и да се смята всичко кое колко струва ,защото в крайна сметка за това човек отива на почивка.... Да види друг свят,град,място....На мястото,което нощуваме междинно (В Славонски брод) от няколко години,собственичката още миналата година ми сподели,че цените в магазина много са скочили откакто влязоха в еврото

# 559
цените в магазина много са скочили откакто влязоха в еврото
Те са скочили, защото цялостно има инфлация, а не заради еврото. Цените и при над скачат, и без да сме в Еврозоната. Първо пандемия, после война, накрая и калпава популистка политика (особено преди изборите), раздават се пари наляво и надясно, помпа се инфлацията и така…

# 560
  • София
Ние имахме 2 нощувки в Загреб. Два дни в града може да се уплътнят само ако човек е набелязал влизане в музеи. Иначе централната част на града и основните забележителности се обикалят много бързо.
Доста сме пътували с колата ни в чужбина. Само в Загреб се случи да ни откраднат една лайсна. Simple Smile Знам, че може да се случи  навсякъде, но е факт, че се случи точно там и някак си.... допълнително ми вгорчи усещането.

# 561
Ние бяхме със семейството миналата година до Загреб и Плитвичките езера, като имахме доста свободно време в Загреб. Впечатленията ми са много добри от града - чист, подреден, с удобен транспорт, страхотни заведения за хапване, имаше и доста какво да се види, не ни беше изобщо скучно. Имат и страхотни паркове - за съжаление не помня имена, но единия в който бяхме е на нещо като хълм, от който се резкриваше града. Има и доста музеи за разглеждане. Най-интересното беше, че смятахме че са като в Сърбия, но определено има огромна разлика, нищо че езика е същия (или почти същия). Хората бяха доста любезни и отзивчиви. От Плитвичките езера сме много приятно изненадани - изцяло завършена организация, всичко обяснено със стрелки, маршрути, корабчетата, автобусчето навръщане, страхотни гледки и снимки станаха😍😍😍

# 562
Не, не са като Сърбия, разбира се.  Хърватия и Словения са били в Австро-Унгарската империя, докато ние, заедно с днешните Сърбия, Босна, Черна гора, Косово, РСМ и т.н. в пределите на Османската империя.
Хърватия и Словения са си просто западен свят, католически държави, архитектурата си е от австро-унгарската империя, манталитетът на хората не е просташки, чалга няма да чуете никъде. Докато в Сърбия, Босна и РСМ... мале, мале... турбофолк дъни във всяка кола, автобус, магазин, аптека и т.н.

# 563
Като цяло е грешно в чужбина цените да се сравняват с България, ние сме си ние, те са си те и отиваме там за малко, не да си пригаждаме заплатата към стандарта им. В Швейцария и Норвегия ми се разгони фамилията от харчове, но отивам за няколко дни, така че няма да фалирам.

На мен ми хареса Загреб, 4 нощувки, всеки ден ходене оттам донякъде. И така…

Толкова са и нашите. Може ли да разкажете докъде отидохте

# 564
Един цял ден в Загреб, един цял ден на Плитвичките езера, после половин ден в Самобор (близо до Загреб)... и до двете места, с автобус. В последния ден полет за София и не посмях да мръдна от града, да не рискувам. Но мислех единия ден да е във Вараждин,  т.нар. Стари град е супер

# 565
Някой влизал ли е в Хърватия по сухопътна граница с куче? Тоест България-Сърбия-Хърватия и обратно. Имали ли сте проблеми по границите и какви документи са искали за животинката, освен паспорт и ваксини.

# 566
  • There I was on a July morning
Здравейте!
Обмислям идея да отидем в началото на м. септември с кола до Дубровник, разглеждането му и морска почивка в района около него. Разбрах, че (почти) няма класически плажове, но все пак как стои въпросът с тях - пренаселени ли са, има ли възможност човек да си метне кърпата някъде? Има ли хотели с частни плажове или включени шезлонги и чадъри към нощувката? Някое място/плаж да препоръчате?
Предварително благодаря на отзовалите се! Flowers Rose

# 567
Ето как изглежда най-хубавият плаж в рамките на града - Св. Яков (снимката не е моя). Вие преценете дали е пренаселено.

И не си представяйте, че това е пясък.
Някои хотели на полуостров Лапад имат "плаж" или по-точно излаз на море - обикновено е бетонна платформа с шезлонги.

# 568
Трябва ли предварително да купим билети за Плитвичките езера

# 569
  • София
https://maps.app.goo.gl/UaJqaq7Axw673fhK7

Тук плажувахме в Дубровник. Част от плажа е зает от шезлонгите на хотела над него, част е свободна.
Ние се настанихме на шезлонгите на хотела - питахме може ли, можело. Ама май  защото имаше свободни. Simple Smile Поръчахме си някакви неща за консумация., за да не е съвсем нахално.
Но в морето има много гадни камъни.

Виждахме как на места хората бяха разпънали хавлии на скалите, скачаха в морето и се качваха обратно по стълбички като тези в басейните.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 23:41 от Vivi

Общи условия

Активация на акаунт