Хърватия - Тема 3

  • 45 874
  • 783
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 709
Параход, аз от 2 години обмислям пролетна ваканция в Хърватия в района на Истрия, но все друга дестинация надделява. Замислям се за догодина. Ще ми е полезно, ако посочиш конкретни цифри, за да се ориентирам с цените - например колко ви е излизала средно една вечеря в ресторант, едно хапване на крак, кафе и разни такива.

# 586
  • Мнения: 13 428
Истрия е ужасно красива като архитектура и гледки, зехтинът и ракията са чудесни. В това отношение няма разлики с Далмация, макар че тук е по-осезаемо венецианското влияние.

Но храната не им е най-силната страна. Ресторантите са най-общо два вида - по-народни (казват се коноба), в които се сервира скара, понякога риба, паста, и по-гурме, в които преобладават ястията от морски дарове и телешко месо. Има и пицарии, като на повечето места пицата не е особено добра.
В повечето случаи салатите са трагедия. Моят мъж си поръча един таратор за 7 евро (под това име, да), който бе по-рядък и от айрян и краставиците ги издирвахме с лупа. Имаше и една "гръцка салата", състояща се основно от зеле, айсберг и млечен сос. Шопска салата се предлага на много места, понякога е нормална на вкус и съставки, но порциите са маломерни.
Скарата е добра, традиционно за региона, в по-евтините заведения порцията може да е 8-10-12 евро, зависи какво е. Пастата варира между 12 и 30 евро за порция, съобразно типа заведение и съставките. Основните могат да достигнат 25-35 евро и повече.
В Истрия се събират пресни трюфели и се предлагат на много места, както за покупка, така и настъргани на паста, месо, дори десерти.. обичайно ястията са с тях са по-скъпи, отколкото ако бяха без.
Октоподът е между 10-12 евро за предястие и 25 за основно и е по-безвкусен от този в Гърция и Португалия.
Добри ресторанти има, но са 1 от 5, човек едновременно трябва да чете отзивите и да проявява нюх. Може да се намери добре приготвена скара, морски и паста. Пица, салати, супи не препоръчвам да се ядат в страната - това е опит не само от тази година.
Категорична препоръка мога да дам само за един ресторант с италианска кухня в Пула; сред другите ни опити имаше прилични, но не и предизвикващи възторг. Имаме две отлични попадения и в ресторанти за скара на континента, много популярни сред местните - един до Загреб (в него не ходим за пръв път) и един по средата на пътя, до Окучани. Ако някой иска, ще сложа линкове.

За цените в магазините - не съм се задълбочавала, но със сигурност оставяхме повече, отколкото в Италия. За сравнение минералната вода - пием много вода и си купуваме на стекове - струва 1 евро и нещо за бутилка 1.5 л в Истрия и около 25 цента за същата бутилка в Италия. В заведение бутилка минерална вода е 3-4 евро. Кафе не сме пили навън, тъй като домакинът ни беше оставил машина и капсули. Насипният сладолед от сергии е евтин и е навсякъде.

Паркирането е платено, като се плаща с паркомат и струва между 1 и 3 евро на час в зависимост от това къде си. Неудобството е, че трябва предварително да оцениш колко часа ще стоиш и да купиш билетче, което се слага на предното стъкло. Мисля, че извън туристическия сезон поне в по-малките населени места плащането отпада.

Направих и един албум, в който не съм снимала плажове, нито храна, а основно сгради, хора и животни от Бале (там бяхме отседнали), Воднян, Ровинь, Пула и Лимския канал. Дава известна представа за региона. От настаняването сме много доволни (от цената му също), градчето беше спокойно, чисто, с чудесна историческа част и местни, част от които говореха на венециански диалект, а не на хърватски.
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/7217772032050 … /with/54009583352

За пролетна ваканция ми се струва, че по-малките градчета и села ще са много тихи и няма да има много заведения отворени (в Бале например има 1 или 2 целогодишни ресторанта, а през лятото са десетина), извън летния сезон трябва да се насочите към по-големите и оживени населени места. Обаче, ако целта не е плаж, аз също мисля април-май за много добър сезон за обикаляне по тези ширини.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 14:43 от Параход

# 587
  • Мнения: 1 326
Не съм съгласна за мнението за храната- и в коноби и в гурме ресторанти ядохме, прекрасна храна.Само зеленчуци нямат хубави и след втория ден не поръчвахме салати.Рибно плато за двама е 55-60 евро ,стига и за трима души. Но морски ,риби и паста бяха страхотни навсякъде.Истрия е била част от Венецианската република ,и сега 50 % говорят италиански, и това усещане го има в архитектурата и храната,обслужването беше перфектно навсякъде. На мен не ми се стори по-скъпо от Италия.                

# 588
  • In transit
  • Мнения: 14 327
И супите не са им силна страна на хърватите, носят ти купичка с бульон и нещо малко да не е съвсем гола.
Към храната, като качеството и аз нямам забележки където сме яли, но цените определено са по-скъпи от тези в Италия.
Цените в супермаркетите им последната година са по-високи от тези в съседна Италия и Словения, преди две години някъде, в Словения беше по-скъпо.

# 589
  • Мнения: 13 428
az-mama,
бяхме на същото пътуване във Венето и Емилия - Романя, яли сме два дни и във Венеция на пъпа на туризма, цените все още бяха равни или по-ниски от хърватските, особено като съотношение качество-цена.
Другото е въпрос на предпочитания и вкус. Не ми е първо, нито второ посещение в Хърватия, познавам историята, езика, културата и храната й. Просто повечето хора имат значително по-малки претенции Simple Smile Затова и е ценно различни потребители да споделяме опит, така човек може да си изгради някаква що-годе реалистична преценка. За мен туризмът много често е И кулинарен, ядене колкото да преживеем не ни е опция Simple Smile

Мики,
за супите е така, и аз някъде писах горе да не се поръчват Simple Smile В Словения тази година изобщо не се отбихме, видях само, че бензинът е по-евтин от този в Хърватия. Но пък настаняването беше по-скъпо за значително по-долно качество, затова си спестихме една попътна нощувка на връщане, която планирах първоначално там.

# 590
  • Мнения: 20 274
Направих и един албум, в който не съм снимала плажове, нито храна, а основно сгради, хора и животни от Бале (там бяхме отседнали), Воднян, Ровинь, Пула и Лимския канал. Дава известна представа за региона. От настаняването сме много доволни (от цената му също), градчето беше спокойно, чисто, с чудесна историческа част и местни, част от които говореха на венециански диалект, а не на хърватски.
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/7217772032050 … /with/54009583352
Мерси за снимките, супер са! Най-много ми хареса тази с черната маца.

# 591
  • Мнения: 709
Благодаря, Параход! За нас също кулинарният туризъм е важна част от пътуването и опознаването на една страна. Звучи скъпичко наистина. Ще го помислим. Иначе идеята е за екскурзия, а не за плаж. Предишни години съм го мислила за море, но плажовете, които съм си набелязала, са на тотално различни места и няма как да оптимизираме маршрута, без да сме се ориентирали преди това на място. Затова първо екскурзия, а по-нататък (евентуално) - и море.

# 592
  • Мнения: 2 150
Здравейте, плануваме пътуване с 4ма възрастни, дете на година и половина и куче. Имаме около 8дни, мислехме 3 от тях да са в Загреб,но сега като чета коментарите,че е скучно и мисля май да ги намалим.

Планът е 1 нощувка в Белград(били сме там и много ни хареса) , след това може би 2 нощувки в Загреб или 1 в Загреб и 1 в Самобор и след това 1 в Любляна и после наобратно с евентуално още 1 нощувка в Загреб или пъл направо една в Белград. Дали ще е достатъчно да видим основните неща в Загреб и Любляна?

Видях препоръки и за Триест,но съвсем не знам дали ще стигне времето за там.

Приемам и други идеи за добро уплътнение на времето. Това , че сме с дете допълнително ще ни забави,понеже си иска игра и по детските площадки и на обяд със сигурност ще се прибираме за 2-3 часова почивка.

# 593
  • Мнения: 1 326
На отиване три дни в Загреб са излишни,с една нощувка ще разгледате центъра.Бих препоръчала 2 нощувки да направите в Любляна,там има повече за разглеждане и има прекрасна зоологическа градина,препоръчвам! Не ви съветвам да слизате до Триест,защото ще е за супер кратко ,както разбирам, а пътя след слизането от магистралата е огромна магистрала с много големи виадукти накрая и силно спускане,а после трябва да го катерите на обратно и не си струва за една нощувка.Аз бих ви препоръчала да се отбиете до езерото Блед и района, там и три нощувки ще има какво да разглеждате,района е много красив

# 594
  • Мнения: 12 915
Подкрепям за Загреб. Една нощувка ви е достатъчна.

# 595
  • In transit
  • Мнения: 14 327
Plamena, идете до Вараждин, много красив град е, само на 70-80км от Загреб. В околността му има и интересен замък - Тракошчан. Той е точно до границата със Словения, пътят е леко планински, но много приятен и спокоен. ГП се казва Zgornji Leskovec. Оттам до Птуй са 20-тина км, а после до Марибор още толкова. След това Селие - Любляна - Самобор. Разстоянията в Словения са малки, а пътищата са основно магистрала. Дори да не са, пак са много добри.

# 596
  • Пазарджик
  • Мнения: 1 084
Здравейте, обмисляме да посетим Загреб сега в края на месеца 31-03.11.
Плана ни е:
Ден 1 Загреб
Ден 2 Плитвички езера
Ден 3агреб до обяд и след това мислим да се връщаме с една нощувка в Ниш.

Някой ходил ли е по това време на годината ида ли ще е подходящо за посещение на езерата?

# 597
  • Мнения: 2 332
Ходила съм през лятото на езерата и не мисля, че ще бъде проблем този сезон ако времето е хубаво. Ако не е, според мен, посещението е излишно - ще е хлъзгаво, мрачно, хладно и т.н.

# 598
  • Мнения: 9 801
12 градуса го дават на 1.11.

# 599
  • гр. София
  • Мнения: 4 994
На 12° аз не бих отишла.

Общи условия

Активация на акаунт