Хърватия - Тема 3

• 45 881
  • 783
  •   1
Отговори
# 600
  • Пазарджик
Аз днес го гледах 14 градуса, но така не мога да преценя. Искани се да посетим и нещо друго освен Загреб. Ако имате и други предложения.

# 601
В София при тия температури е типична мразовита есен, за дебело яке. Ако и е мръчкаво и вали - хептен.
Можете да посетите замъка Тракошчан, Самобор, Вараждин, близо оттам са Птуй и Марибор в Словения. Посоката е обратната (на север), но разстоянието е значително по-малко, отколкото до езерата.

# 602
  • Бургас
Бяхме на езерата на 10,10 като седмицата преди това бяхме в Босна и Хърватия и следяхме прогнозата за времето, за да решим на 10 или 11 октомври да отидем.
На 10,10 прогнозата беше 23 градуса с леки облаци и пак на места беше хладно, усойно , а на корабчето направо ни отвя вятъра и не сме били по потници или тениски, въпреки 23 те градуса
Така че,може да се отиде и на 10 градуса и на 5, но трябва да си много добре облечен и да не е мокро или валяло, защото на места си се върви в гората и би било кално
Като човек, който живее на морето мога да кажа, че този студ или това усещане за студ идва от влагата, а там влага колкото искаш

# 603
На 12° аз не бих отишла.
Перфектна температура. С пролетно/есенно (не дебело) яке, а и се движи човек нонстоп. Не е под нулата. Не е зима. Ако ходите зимата на Витоша (дори и пролет и есен), пак е по-студено. Грее ли слънце, е приятно.

# 604
Здравейте, виждам че темата е заспала малко, но нахлувам с въпрос, преди да започна да чета предишните теми. Искам да пътуваме с детето/5 години/ за рожденния му ден. Обмислям 5 дни-4 нощувки. Полет до Загреб и рент-а-кар из страната. Подходящо ли е за малко дете според вас? Периода ще е май месец. Като забележителности ще му е интересно, понеже се вълнува от замъци и рицари, но как са пътищата-имам спомен че има много завой, общо взето всякакви съвети ще са от полза. Благодаря!

# 605
Заведи го на Дисниленд или Гардаленд 😜 по ще му хареса от това да обикаля скучна страна цяла седмица в колата...
За мен тоя вид обиколки са за по-големи деца... Ако на теб ти се обикаля е друга бира.
Точно Хърватия не ми е много детска дестинация...

# 606
  • София
Здравейте, виждам че темата е заспала малко, но нахлувам с въпрос, преди да започна да чета предишните теми. Искам да пътуваме с детето/5 години/ за рожденния му ден. Обмислям 5 дни-4 нощувки. Полет до Загреб и рент-а-кар из страната. Подходящо ли е за малко дете според вас? Периода ще е май месец. Като забележителности ще му е интересно, понеже се вълнува от замъци и рицари, но как са пътищата-имам спомен че има много завой, общо взето всякакви съвети ще са от полза. Благодаря!

Пътищата са добре, завоите са основно по крайбрежието, но като цяло е скучно обикaлянето из Хърватия с кола (обиколила съм я цялата, няколко пъти - дори аз умирам от скука, не знам за дете - няма какво толкова да се гледа по път).

Ако искате замъци - по-добре Словения. Полет до Загреб излиза по-евтино от полет до Любляна, от Загреб автобус и рент-а-кар в Словения. Там замъците са под път и над път (буквално) и са страхотни! Сравнявам я с Германия и Чехия и не отстъпва. Понеже аз съм луда на тема замъци и в Словения за мен е рай!

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 09:07 от ElzaFB

# 607
  • In transit
Съгласна съм с Елза. В Хърватия се сещам за два замъка, Траскочан и в центъра на Вараждин, но толкова. В Словения има доста по-интересни замъци, с разни активности за деца.

# 608
Хърватия е красива страна, но едва ли 5 годишно дете ще се впечатли от природата. Както са Ви препоръчали, заведете го в увеселителен парк, ще бъде мноооого доволно детето. Иначе пътищата са супер, няма да имате проблеми в това отношение.

# 609
Благодаря, ще оставя Хърватия за по нататък.

# 610
  • Варна
Здравейте! Започвам планиране на екскурзия с кола Варна - Дубровник и имам 2 въпроса.
*Къде да направим междинна нощувка в Сърбия? Ще се зарадвам на конкретни изпитани и изгодни места за 4 човека.
*Според вас пъвро да отидем до Будва и Котор с нощувка Будва и после 3 нощувки Дубровник или директно към Дубровник и оттам за 1 за един ден да посетим Будва и Котор?
Ето че възниква и трети въпрос. Какво освен споменатите места не бива да пропуснем?
И още един въпрос - всички граници Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватска с лична карта могат ли да се минат?
Благодаря предварително за всяко мнение!

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 23:09 от stenly

# 611
Будва и Котор е малко за един ден.
Агенциите правят екскурзия по желание за 20 евро Будва + Котор като сутринта е Будва, на обед се тръгва за Котор.
Малко е времето, не стига.
3 нощувки в самия Дубровник са много, а и е доста скъпо там, не знам какъв бюджет сте отделили.
 С лична карта се пътува навсякъде.
 Кога ще е тази екскурзия?
В момента има препоръка на външно министерство да не се пътува за Сърбия и конкретно Нови Сад/Белград поради протестите и напрежението. Може да избухне гражданска война.
През Македония и Косово май е същия километраж вместо през Сърбия.
Мисълта ми е ако сега ще пътувате, да избегнете Сърбия и да не пътувате през нея.

# 612
  • Варна
Благодаря за бързия отговор marinadp !
Планираме началото на май. Дано дотогава се успокоят нещата в Сърбия.
Вие как бихте подредили пътуването? И бихте ли включили оше нещо?
Освен разглеждане на самия Дубровник сме планирали разходка с корабче, а пък нощувките, които намираме са много приемливи цени.
Чухме за разходка с корабче до някакъв остров от Дубровник, но не запомнихме точно.
Тези дни ще се върна да чета назад, но ще се радвам на всякаква информация - забележителности, места за хапване, за нощувка итн.

# 613
  • София
Ако ще имате само 1 нощувка в Черна гора, направете я в Котор и изобщо не си губете времето с Будва. Будва е хотел до хотел (бетон до бетон) и ми напомня на Слънчака. Wink Старият град е малък. Изберете си някое хотелче в Котор с гледка към морето. Невероятно красиво е! И старият град е много хубав.

Близо до Котор погледнете градчето Пераст. Уникално е! Ние направихме и обиколка на целия Которски залив. Много приятна разходка е, но отнема доста време.

За Дубровник - непременно се качете горе над града. Има и лифт, но ние отидохме с колата. Гледката е страхотна!

# 614
При всички случаи минаване през Белград не е нужно, ако целта са Дубровник и Черна гора.
Пътят е или този, или през Македония и Косово.

Общи условия

Активация на акаунт