Ремонт на апартамент, Варна

• 548
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, в момента съм в процес на ремонт на 100кв.м. апартамент във Варна, който получих в полузавършено състояние. И ако има желаещи тук бих искал да използвам тази тема за съвети по всички проблеми, които изникват по пътя понеже аз на практика нямам опит в тази сфера. Ето първия въпрос.
Изкъртих плочките в коридора понеже бяха в много лошо състояние и на тяхно място мисля да сложа ламинат. Ето снимки на положението в момента:

Тези вдълбнатини не съм ги изкъртил аз, дефекти останали от строежа на сградата изглежда са.

Снимките са направени в посока от хола покрай входната врата до спалня 2. Ето и схема на апартамента:

Приблизително верни са разстоянията в сантиметри, ъглите не са, тях не съм ги мерил но на око така изглеждат. Върху зелената щриховка ще слагам ламинат - коридор и спалня 1 и имам няколко въпроса в тази насока.

1. В каква посока и от къде да започна да сглобявам ламината. Някой ден в кухнята и хола също може да се продължи със същия ламинат но ще е след години, казвам го ако ще промени нещо в подхода.
2. С какво да загладя плочата от снимките, да е готова за ламината. В Практикер ми препоръчаха самонивелираща се смес 1-20мм, 21лв за 25кг, заедно  с валяк за обезвъздушаване и специални обувки за ходене по нея което ми звучи нелепо, някой ползва ли такива? А приятел ми каза, че и с циментова замазка за 5.70лв за 25кг пак същото ще станело. Кое да избера и цялостно ли да заливам с него пода, от край до край или да залепя на стените нещо което да остави 10-15мм място от тях до замазката, да поема температурни разширения и не знам си какво?
4. Какъв ламинат е подходящ за тези зони?

# 1
  • София
Е, то вие нямате отдолу подово отопление, а и сградата явно не е съвсем нова и няма тепърва да се сляга, че да оставяте толкова голям луфт, стига една обикновена изолационна лента по края и грунд. Саморазливна по целия под би трябвало да обере всички неравности, а на вас ви трябва максимално равен под за ламината. Най-много да запълните предварително с малко гипс най-дълбоките дупки, ако има такива над 2 см дълбочина. Но преценете и  нивото на пода спрямо стаите и процепа под вратите, все пак под ламината ще има и подложка, колкото и да е тъничка.
Обаче, като гледам всички тези остри и тъпи ъгли и чупки, ще се скъсате от рязане на парчета и наставяне в тоя коридор... В стаите така и така има вече поставени подове и ще трябва да ги отделите с лайсни, най-добре преценете посоката в коридора според това, как най-малко да режете и да намалите брака, дори и да се наложи в спалнята да сложите ламината перпендикулярно на коридора. Ламинатът в стаите обикновено се ориентира по посока светлината от прозореца (по-малко личат фугите), тоест, може да почнете от спалнята, но посоката няма чак такова значение и ламинатът в спалня 1 може да е продължение на посоката в коридора, а не обратното. Пък и ако сте запомнили ей така безцелно как е бил ориентиран ламинатът в някой дом, в който сте гостували наскоро, ще ви призная за супер наблюдателен човек Smile
Относно вида на ламината - имайте предвид, че в коридорите се износва най-много, така че ви трябва ламинат от по-висок клас износоустойчивост, минимум 32 и нагоре, най-добре и водоустойчив.

# 2
Напреднах по плана, запълних големите дупки и после залях пода със саморазливна замазка, което се случи днес всъщност. И наближава момента за избиране на подова настилка, ламинат или винил ще препоръчате и ако имате добри впечатления за конкретен модел направо дайте линк?

# 3
  • София
Относно ламинатите, най-добре първо се разходете из варненските магазини за паркети и ламинати и вижте какво се предлага и най-вече какво има в наличност като за вашата квадратура от ламинираните паркети клас 32 - 33 и дебелина поне 9 мм. Винилът е чудесен вариант за коридор, но вижте освен наличностите, и ценово как стоят нещата. Консултантите в магазини като "Паркетен свят" и "Берг" при всички случаи ще ви посъветват по-добре относно качествата на конкретна настилка, която ви хване окото, и дали е подходяща за коридора.

# 4
Забелязах че куките за бойлера не са били нивелирани точно когато са поставяни и бойлера сега се накланя с 3 градуса на едната страна. Има ли смисъл да коригирам куките или наклона е незначителен?

Общи условия

Активация на акаунт