Нашите цветя - обща тема 17

• 33 807
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
Нямам феичка, само две черни мечки подарък от щерката ( видяла нас във фигурката). 😂 Втория са всъщност 4 и е в ъгъл затова така разпръсва светлината. Не знам как ще е на открито. Ще разберем следващото лято. 😢

# 676
  • на острова на мечтите
Аз нищо не прибирам. Тия дни вали и всичко е свежо и избуяло. Днес купих и монстера. Една такава голяма и с никнещи бебета. Дано да я опазя.

# 677
Каква монстера?
Ти си в Сицилия, затова не прибираш. Аз вече трудно пуша на терасата вечер. През деня е доста топло, но през нощта си е студ.

# 678
Софт, голям студ при вас. Аз сега пуших навън, екстра е, само си обличам едно халатче върху дрехите. Прибрала съм засега само лютите чушчици, че тъкмо решиха да раждат, и две саксии делосперма. Ще прибирам и плумбагото, много е омърлушено последните дни. На останалите захлаждането не им пречи засега.
Чакам да пожълтеят мирабилисите, за да им извадя грудките, за първи път имам и ще опитам да ги презимувам. Иначе събрах семена от тях за пет градини Grinning

Специалистите по калатеи и сингониум, намалявате ли поливането зимата?

# 679

Специалистите по калатеи и сингониум, намалявате ли поливането зимата?

Не, даже напротив, защото от парното въздухът е по-сух. Аз така или иначе целогодишно ги държа вътре. От друга  страна, калатеи и сингониуми изобщо нямат еднакви изисквания. Най-малкото, сингониумите са ароиди. Но няма какво да го мислиш, ако два см от повърхността са сухи, поливаш. Аз имам индикатори, но много не им вярвам. Бъркам с пръст в почвата и така разбирам дали да поливам.

Phloxx, аз по тениска пуша, но ми е студеничко. 😁

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 01:41 от Анонимен

# 680
Нямам много опит и с двете, поливах ги еднакво досега, калатеите изглеждат по-добре от сингониума. Твоите в самополивни саксии ли са?

# 681
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Чакам да пожълтеят мирабилисите, за да им извадя грудките, за първи път имам и ще опитам да ги презимувам. Иначе събрах семена от тях за пет градини Grinning

...

мирабилиса няма грудки, с коренище е. освен ако не пишеш за нещо различно...

пред НАП слатина има две циментови саксии с розов делоспермум. отвън са си и зиме и лете.

# 682
Не го пускам лятото още да си тръгва. Ще опитам пак с лантана. Вчера ми я донесоха разкошна, голяма, зелена и напъпила. Дано този път я задържа.

И си харесах едно храстче с жълти фунийки, програмата го разпозна като Campsis radicans flava. Ако е същото и е вид лиана, мисля че ще допълни останалите, които имам.
На снимките фунийките липсват, защото бяха почти прецъфтели и паднаха докато се наканя да го снимам.
Ако греша за вида, ще се радвам на помощ за да търся как да го отглеждам.

# 683
Кампсис е и според мен. По-голяма саксия му трябва, расте много висок и широк. И мисли как ще го закрепваш на терасата, да не отлети с вятъра като порасне Grinning

Добри, явно са различни видове. Цветовете изглеждат по същия начин, но моите не се нашариха. Бяло, светло розово и тъмно розово, всяко си цъфтя само в неговия цвят от пролетта до есента.
Моите ги взех пролетта ей такива, приличат на малки черни морковчета. Снимката е от нета.

И моят делоспермум зимува навън миналата година, но много се беше омърлушил, ще видя дали така няма да му е по-добре.

# 684
Кампсис е и според мен. По-голяма саксия му трябва, расте много висок и широк. И мисли как ще го закрепваш на терасата, да не отлети с вятъра като порасне Grinning

Идеално! Ще му мисля закрепване или зимата ще го орязвам и прибирам на завет. Орловите ми нокти са се вплели в дървената ми стеничка и просто не виждам начин за местене без постригване. А такива хубави здрави клони станаха. Имам и изненада в една от празните саксии.

Скрит текст:
Ако оцелее до напролет ще мисля как да го центрирам Simple Smile

# 685
Magni,
На това Текома му казваме тук, с фунийките. Моите са оранжеви.
Успех с Албицията! Нали е такова дръвчето?

# 686
Благодаря! Да, албиция е, самозасяла се е. ❤

# 687
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
флокс, наистина не съм виждала клубени на мирзбилис.
не знам дали е особен сорт или просто никой не се е сещал да вади клубени на мирабилис.
ще ми е интересно да ги видя.

# 688
Добри, ще ги покажа като ги извадя. Скоро ще е, храстчетата започнаха да пожълтяват вече. Морковчето се вадело, когато листата пожълтеят напълно. Мен хич ме няма да опазвам такива неща през зимата, не знам дали ще се справя изобщо,  но пък имам и семена.
Mirabilis jalapa е моето, според гугъл имало над 20 вида мирабилис. Тук продават само от този вид, и пакетчетата със семена са от същия. По-дребен е от това, което си спомням, но може да е, защото ги гледах в не особено големи саксии.

# 689
Момичета, няколко страници по назад се коментираше калуна. Мисля другата седмица от Лидл да си купя две-три, та по повод киселата почва, която обичала, дали ще е удачно да я пресадя в почва, изкопана от борова гора? Смятам да ги държа на остъклен източен балкон (че на другите ми тераси няма лъч слънце да види). Много ми харесват, дано ме радват една зима.

Общи условия

Активация на акаунт