Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 472
  • 763
  •   1
Отговори
# 630
  • в страната на чудесата
Пилците се броят наесен. Осмокласната есен.
Дотогава няма нищо по-хубаво от усещането, че не си даваш парите за нечие “куатро”... или какво е модно в сезона.
Успех на всички с петгодишни малчугани. Съчувствам искрено, но и завиждам малко ❤🍀

# 631
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мога да потвърдя - АЕ се научава и в ДУ и 45 000 заради него само... Сега, ако хората търсят и други неща, освен АЕ...

# 632
  • Пловдив/София
Тук подкрепям Мецан, на нас четирите години в чуждоезикова среда (хайде 3, ако не броим ясла) ни “струваха” година и половина ходене на логопед и към две години наваксване по български език и самочувствие. Не казвам, че при всички деца е така, някои се развиха прекрасно, но е факт, че ако се говореше и учеше български, щяхме да открием и наваксаме пропуските много по-рано.
А “нейтив” в училища като Изи е мега смешно, помня на деня на отворени врати как български кифли ни говореха на английски, с явен акцент и дори грешки в изказа (не помня примера, но беше буквален превод от бг- граматически вярно, но никой не би го казал така на АЕ). Честно казано това бе едно от нещата, които ме отблъснаха там. Но за да съм честна- още въздишам по кабинетите по наука с белите престилки и други хубави неща там.
Сега си се чудя на акъла, защо трябва дете на 3 да учи “нейтив” език, че и на 7, честно казано толкова бързо наваксват езика, че няма ммого смисъл. По малко да свикват от рано да, но някакво лудо учене, мерене и сертификати до 5ти клас не ги разбирам, без да целя нова дискусия по въпроса.

# 633
  • София
Дискусиите тук никога не са целени. Просто се случват. Joy

# 634
  • София
Ох, аз неколкократно съм обяснявала, че съм обучавана точно по този метод за чужд език, а именно с немски. Ами при мен се получи, както и за хората, с които поддържам все още връзка.
Очаквах, че пак ще се включат по темата, някак е странно да възприемеш, че има и такива хора, за които нещата са ОК. Всяко дете е различно и е хубаво да имаме и другата гледна точка, ако вие сте инвестирали X пари, но не сте получили желаният резултат е нормално да сте  недоволни, но аз познавам и страшно много доволни родители на деца от изброените от Татко Мецан обучителни заведение, които говорят немски неразличимо от нейтив. С това не казвам, че детето на Татко Мецан е зле, а че просто не е било правилното място за него.
Темата ще е по-приятна, ако приемем и различното, защото не всички деца са еднакви, към момента моето не би се почувствало добре в училища, като СС и Питагор- не защото те са лоши, просто търсим друго.
Сещам се за случка, като кандидатсвах за университет- баба ми, закрепостеняла учителка обясняваше как ще плача на "стената на плача"ц, защото не правих както тя мислеше.. е плаках.. 17та бях по успех..

# 635
Чакам името на държавното училище, което е научило(не учило, а научило) учениците си до 7 клас на английски език? Заедно с другите неща, освен езика.

Изи е училището, което през годините, в които следя частното образование, най-много е копирало в едни отношения Питагор/ПЧМГ, а в други СС. Доколко успешно предстои да видим.

П.С. Изключенията от правилото, само потвърждават правилото. Sweat Smile

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 23:26 от Fancy

# 636
И кофтито е, че всичко това се разбира върху гърба на децата ни!
И изникват есе нови и нови училища с какви ли не измислени послания и привлекателни истории.
И после....става кофти ситуация.
Има чувството, че сме държавата с най-много частни училища на глава на населението.  Нищо не се прави за държавните и ние си плащаме като попове. И ако някой родители имат късмет то голяма част нямат такъв.

Темата ще е по-приятна, ако приемем и различното, защото не всички деца са еднакви, към момента моето не би се почувствало добре в училища, като СС и Питагор- не защото те са лоши, просто търсим друго.
Сещам се за случка, като кандидатсвах за университет- баба ми, закрепостеняла учителка обясняваше как ще плача на "стената на плача"ц, защото не правих както тя мислеше.. е плаках.. 17та бях по успех..
И защо твоето не би се чувствало добре в СС и Питагор - та при вас половината учители са от тези училища. Мислиш, че са измислили някаква нова система за преподаване ли?

# 637
Ако целта на училища като Иззи и Мейпъл Беър беше единствено да научат децата на английски, бих се съгласила с Фенси и Татко Мецан, защото има хиляди други начини да се научи английски, без да се плащат хиляди левове. Но едва ли целта им е да научат децата само на това. То е все едно да кажем, че СС подготвя децата единствено за НВО след 7кл, нещо което СМГ прави три пъти по-успешно за без пари.

# 638
  • София
Е, чак пък три пъти по-успешно. Как го пресмятаме това? Joy

# 639
Ако целта на училища като Иззи и Мейпъл Беър беше единствено да научат децата на английски, бих се съгласила с Фенси и Татко Мецан, защото има хиляди други начини да се научи английски, без да се плащат хиляди левове. Но едва ли целта им е да научат децата само на това. То е все едно да кажем, че СС подготвя децата единствено за НВО след 7кл, нещо което СМГ прави три пъти по-успешно за без пари.
С няколко разлики Simple Smile
СС и СМГ покриват изискванията на МОН.
СМГ са от 5 а не от 1 клас. В СМГ доскоро класовете бяха по 30 деца. СМГ са на двусменен режим. СС целодневен. СМГ нямат транспорт, СС имат е разни други дребни разлики Simple Smile

Отдаван съм минала 1 клас, но и аз като Мецан не долюбвам чуждестраните образователни системи, интегрирани барабар с нашата. Малко става като миш-маш.

# 640
За две години подготвят децата по-добре отколкото СС за осем, ако смятаме и ПУК. Нали тук мерим резултати и оценяваме езикови и граматически умения?😁 Ако гледаме класациите, СМГ е винаги пред СС при тройно повече ученици. Ако следваме логиката на фен агитката на СС, СМГ ще е топ ъф дъ топ на всички училища, защото освен всичко друго децата, които учат там покриват успешно и Кеймбридж сертификатите🙂

# 641
И чак пък за "без пари"... Като тук визирам не само инвестицията за курсове за изпита след 4ти клас, но и последващата инвестиция в уроци по БЕЛ, "за да не се наложи да смени детето училището" след 7 клас.

# 642
  • София
За две години подготвят децата по-добре отколкото СС за осем, ако смятаме и ПУК.
Е, стига де! Това сериозно ли? Joy Понеже в СМГ  в 5-ти клас влизат неподготвяни досега деца. Joy И влизането е станало без пари, нали. И само да кажа, че подготовката за НВО не е осем, а една, да речем, две години.

# 643
С няколко разлики Simple Smile
СС и СМГ покриват изискванията на МОН.
СМГ са от 5 а не от 1 клас. В СМГ доскоро класовете бяха по 30 деца. СМГ са на двусменен режим. СС целодневен. СМГ нямат транспорт, СС имат е разни други дребни разлики Simple Smile

Отдаван съм минала 1 клас, но и аз като Мецан не долюбвам чуждестраните образователни системи, интегрирани барабар с нашата. Малко става като миш-маш.
Ако не харесвате Пикасо, това е Ваш проблем, не проблем на Пикасо😁
И именно заради тези “дребни” разлики хората са избрали СС. Позволете на други хора заради други дребни разлики да изберат Иззи и Мейпъл Беър. Чудесно е, че лично Татко Мецан се мъчи да ги извади от жестокото им заблуждение, но това си опитът на Татко Мецан, който не е меродавен🙂

# 644
  • София
Освен разликите между СМГ и СС е добре да се отчете и една съществена прилика - и двете училища работят с подбрани деца на заинтересовани и често амбициозни родители, които не се предоверяват, а следят и при нужда компенсират всяка слабост на детето, училището или учител по важен за тях предмет, т.е. гонят си поставените цели с отдаденост и последователност. По тази причина за децата и в двете училища подготовката започва от рано и вероятно по едно и също време Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт