Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 848
  • 796
  •   1
Отговори
# 270
Професионална гимназия по екология и биотехнологии "Проф. др Асен Златаров"
Тази професионална гимназия би могла да е добро училище за дете с интерес към природните науки. Пък и ще излезе с професия. Не знам какво е нивото. Ако някой има впечатления да каже.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 15:44 от Monza

# 271
  • София
Имам познато дете там в момента в осми клас. Майката е доволна, детеро и то. Имаше висок бал и аз бях много изненадана, че избраха това училище, но се оказа, че ги лапали още в 11 клас от фармацефтични компании, имало недостиг на специалисти. Та който е ориентиран в тази насова явно е вариант не лош.

# 272
Не ми стана ясно как мога да разбера, ако паралелката е профилираща, да речем предприемачество, английският колко часа седмично е? 4?

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 18:36 от Apple2020

# 273
Не ми стана ясно как мога да разбера, ако паралелката е профилираща, да речем приемничество, английският колко часа седмично е? 4?
В план приема трябва да пише дали езика се изучава интензивно или не. Така може да се разбере колко часа ще имат в осми клас.

# 274
Гледам в сайта на едно училище, профил предприемачество, АЕ (английски) интензивно. Имаше сканиран учебен план. В 8-ми клас имат 18 часа седм., но от 9-ти вече са по 4. Вижда ми се малко.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 17:24 от Apple2020

# 275
  • у дома...
Гледам в сайта на едно училище, профил предприемачество, АЕ (английски) интензивно. Имаше сканиран учебен план. В 8-ми клас имат 18 часа седм., но от 9-ти вече са по 4. Вижда ми се малко.
не е малко. При 18 часа седмично в 8 клас, завършват с ниво А2. Девети и десети клас покриват В1.

# 276
Може би тогава няма смисъл. Той вече говори добре, по езика няма да научи кой знае колко повече при такава програма. По-добре да започне друг език.

# 277
Тоест хем часовете ви се виждат малко, хем няма смисъл? Добре, че поне поправихте приемничеството.

# 278
Поправихме го, защото коректорът не е вездесъщ. Но да, 4 часа седмично не би трябвало да се счита за интензивно. Затова трябва да провери 🙂

# 279
Четири часа седмично са в девети клас. След това ООП е 2 часа седмично.
ИИЧЕ не означава профилирана подготовка, просто начин на обучение при който в осми клас акцентът пада върху първия чужд език. Разликата във вида обучение по език е свързана и с други различия в учебните планове. Учениците, които изучават първия чужд интензивно, в осми клас не изучават редица общообразователни предмети - история  и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. В девети клас те покриват учебното съдържание по тези предмети за осми и девети клас.

# 280
Да, ясно е това, защото и аз съм продукт на езиково училище. Имаше подготвителна година едно време. Може би тези 4 часа в 9-ти клас са минимума, заложен в наредбата, за да обявят, че език се учи интензивно.

# 281
  • София
Може ли някъде да се види какво означават всички тези съкращения - ииче, риче и т.н. - на простосмъртен български? Като брой часове примерно?

# 282
Ииче - интензивно изучаване на чужд език (18 ч. седмично в 8 клас, в някои паралелки даже са 18 ч общообразователна подготовка + 2 ч разширена подготовка)
Риче - разширено изучаване на чужд език (12 часа седмично в 8 клас)

# 283
# 284
  • Sofia
Spensa Nightshade, не виждам смисъл да говоря с преподавател, който пише оценки единствено и само от контролни и класна работа. Изкарва ги на дъската, наблюдава как се работи в тетрадката, минавайки през чиновете по време на часовете, докато разбира се някое дете решава на дъската, хвали, "Браво, много добре се справяш!". И до там, нищо повече. Същото дете/деца обаче, които добре се справят, се провалят на писмените изпитвания, защото времето е малко, бързат, притеснени са и т.н. Ще кажете, че това е форматът и на НВО. Е, да, но все пак 5 за годината от училище много сваля бала и нещата се променят драстично още преди да си се явил на НВО. Много ме е яд, ама много, но нищо не мога да направя. И да говоря с нея, какво да й кажа, като няма на какво да се базира, за да пише 6, а тя оценка от изпитване на дъската не пише, даже го е заявила на учениците.
Просто Майка, благодаря ти за разясненията. Четох и преди това в твой пост за 30 СУ. А, как са бълагарският и математиката в това училище? Наред с езиците те са ми много важни. Например 22 го елиминираме от желанията си точно заради проблемите, които има там с преподавателите по БЕЛ и МАТ. Особено по МАТ е пълен ужас, от първо лице ми го разказва майка на момиче  в 9 клас там. Много жалко...!

Общи условия

Активация на акаунт