Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 40 783
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Абе не знам. Ако си си купил скъп имот (примерно голяма и скъпа къща), бих очаквала, че дори да ти удвоят и утроят сметките за отопление няма това да те бутне. Пишман планиране ми се вижда.

Ама знам ли - една позната работи в банка и се занимава с кредити, обясняваше как на някакво семейство дали кредит с вноска 70% от обявените доходи (които бяха около 3000 лв месечно нетно), за 35г. Чувала съм, че на всеки дават кредит, ама чак пък така!

# 571
Обявени доходи? Ти попита ли я това ли е всичката информация или има и разни казани неща?

# 572
Официални имах предвид, пликове под масата е ядно, че не са взети под внимание (дали са си говорили за такива не знам), и въпреки че вниската е голяма спрямо дохода, банката им била дала кредита.

# 573
Съветника има опции и може да варира .

# 574
Аз имам обаждания, от брокери, само за апартаменти панел. 6 за 2 дни.
Апартаменти, които са стояли празни, но имат парно и явно, новите цени не излизат на сметка (последното е мое разсъждение).
Цените са все още безумни. Но факта, че брокери на продавачи, звънят на купувачи е нещо съвсем различно нещо от дълго време.
Моя позната си продаде панелката за смешна цена, защото сметката за парно била много висока - 580 лева за целия сезон за парно и топла вода! Искала апартамент без парно.
Ние плащаме с 50 лева повече, защото не пестим парното. Разделено на 12 равни вноски, се пада около 50 лева на месец. Не си представям отопление и бойлер да излизат толкова евтино без парно, дори при новите цени.
Но явно ние просто имаме късмет с много топли панелки.
Това ми е и една от драмите - дали да я продаваме, защото разходите за поддръжка, данъци, такси и отопление са много ниски... В много добро състояние е, влизаш и живееш, т.е. мога и под наем да я пусна.

# 575
оф вечния спор тец-ток
за 21-22 отоплителен сезон - тец с подадени нулево потребление
няма топла вода
Сградната  инсталация - в апартамента(2ст. панел 60кв.) не е стъпвано от 2 год. / зазимен е хората не са в страната.
Сметката е само сградната повтарям инсталация 89лв. на месец се връзва...аз им плащам сметките
Та сега си задавам въпроса ..как да оптимизирам .тръбите ли да срежа и затапя ..гатиии. какво е това бе хора? Моля, за сериозен съвет.

# 576
  • при него
Зиги, а ти защо се замисляш за продажба?

# 577
Pinko, не е точно спор. Просто всеки блок си е различен. Аз лоша дума не мога да кажа срещу Топлофикация за 16 години в този апартамент. Като бях домоуправител, съм виждала сметките на всички съседи. Само 2-3 апартамента бяха над нашата сметка. Повечето са под нея, защото не ползват.

Speed Queen, купихме друго, по-голямо. Теглихме кредит и ще ми е по-спокойно да продадем този и да погасим кредита. Иначе много си го обичам апартаментчето, на 3 км е от ЦУМ по права линия, транспорт, магазини, детски градини, училища, парк, всичко си има, но ни беше тясно с пораснало дете.

# 578
Зиги, в никакъв случай. Апартамент в София бих продала само и единствено ако недай си боже трябват пари за лечение. Иначе само през трупа ми.

# 579
  • София

Сметката е само сградната повтарям инсталация 89лв. на месец се връзва...аз им плащам сметките
Та сега си задавам въпроса ..как да оптимизирам .тръбите ли да срежа и затапя ..гатиии. какво е това бе хора? Моля, за сериозен съвет.

Вече от няколко години е забранено рязането на тръби, затапване и подобни действия. Радиаторите си седят със спрени врътки на 0 и топломера не отчита нищо.
Иди в темата за Топлофикация - там 1 потребителка много професионално обяснява според различните случаи. Подозирам, че работи или в ТЕЦ, или в топл. счет.
За топлата и удобна панелка - аз също съм на мнението на Кристина - не бих продала без сериозна здравословна причина. Щом има пораснало дете - то все някога ще поиска да се отдели и ще се ползва имота.

# 580
Ааа, не знам, аз бих предпочела да плащам нарм или ипотека отколкото да живея в някоя неподдържана панелка насред някое гето (ако такъв е имотът). И познавам между другото няколко човека в София, които точно това правят - плащат си наем, а панелките по крайните квартали са празни.

# 581
  • Варна
Панелките не се ли амортизират?

# 582
Според мен пък сега е перфектният момент да се продаде, като цените са в небесата. После ще искаш да го продадеш, но няма да има кой да го купи. С парите спокойно може да си осигуриш старините,че и за идните поколения ще остане.
Сега виждам, че има и кредит за друг апартамент - в този случай пък съвсем е перфектна сделката. Тъкмо този кредит няма да го мислиш.

# 583
  • София
Според мен пък сега е перфектният момент да се продаде, като цените са в небесата. После ще искаш да го продадеш, но няма да има кой да го купи. С парите спокойно може да си осигуриш старините,че и за идните поколения ще остане.
Сега виждам, че има и кредит за друг апартамент - в този случай пък съвсем е перфектна сделката. Тъкмо този кредит няма да го мислиш.
С този успешен начин на мислене вероятно вече си осигурил старините, своите и на правнуците.

# 584
Не сме в гето Joy и не е неподдържана панелка.
Благодаря за мненията!

Общи условия

Активация на акаунт