Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 066
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
Джерами, аз разбирам какво се опитва да обясни Невена, като казва, че "едва е ставала от леглото" с инсулин 10 на гладно...И на ЛС се опитах да ти обясня какво имам предвид, ама доста неуспешно явно.😄 Но то си е трудно за описване...Само че при мен се случваше при инсулин 15 и 13, при 10 в много по-малка степен. При инсулин 7,49 и 8 изчезна. Точно така се чувствах- едвам ставах от леглото. И нямам предвид само физически усещания като изтръпване, скованост или разни болежки...главата ми някак като замаяна беше (не знам как се чувстват хората с махмурлук- не съм се напивала никога- но направо не бях на себе си около половин час след събуждане). Но сякаш една част от хората с ИР точно този симптом го нямат (имат други или пък дори не осъзнават да имат симптоми).🙂

# 541
Инсулин 10 не е нормален, кой каквото ще да приказва.
Сто пъти сме обсъждали, че стойностите на гладно не са показател за диагностициране на ИР, а в случая има обременяване от което си личи ясно, че има проблем.

Nikityo12, за мен ИР си имаш. Имаш по-висока кз на гладно. Инсулина е леко висок, но също уж в нормални стойности.
Вече при 2 и 3 час лъсва картинката и е ясно, че имаш проблем.
За твое щастие ти е лека форма и с режим ще влезеш много бързо в релси.
Има хора къде с по-трагични резултати.

# 542
  • Paris, France
Ааа пред преддиабет, добре това е друго, значи в такъв случай кръвна захар под 5 сигурно е пред пред преддиабет или пред пред пред преддиабет, и тогава всички  с такава глюкоза в тая тема са такива.

Не, КЗ под 5 си е нормална при високо ВХ хранене. Може да не е супер идеална, но е нормална и преддиабет не те грози. При нея не е само на гладно, а във всеки един момент. Както писах,няма и минута с КЗ под 5.

Тялото има глюкостат. Нещо като пружина, която държи КЗ в определени граници. Глюкостатът е статичен в нормални условия и не се променя за ден или два. Ние сме програмирани да съществуваме с определена КЗ, инсулин, тегло. При рязка промяна има задържане във времето. Напълнелият рязко не вдига автоматично КЗ и инсулин от 4 на 5, 15, 150. Всичко се случва бавно и не всичко е място в склад. Има дадени стойности, над които качи ли се КЗ, трудно се сваля. Тя вече е променила настройката на глюкостата. Същото е с теглото. Има неща, които тялото не отчита, а други ги отчита ежедневно, ежесекундно. Има и индивидуални различия, ген. Генът си, засега не можем да го променим. Можем да променим начин на живот.

Установено е, че когато гликираният хемоглобин се качи над 5.5%, ИР прогресира, когато падне под 5.5, ИР регресира.

Нищо няма да стане на човек с КЗ перманентно над 5.5 да си тества Д3, Б12, да пийне малко магнезий, да потича в парка.

Да, dolce miele е обяснила много добре какво чувствах. С инсулин 8 и под 8 не чувствам и аз нищо и даже се чувствам супер. Качи ли се над 10, хич не съм добре. При нея е при 13, добре, но инсулин 10 на гладно си показва проблем, основно със складирана сланина или ИР.

Ако сега се вземат мерки, при това не кой знае какво, всичко ще е наред до година. Ако се чака, може да стане зле, много зле.

Аз КЗ над 5 не съм имала никога на гладно преди да се разболея. Никога. Нито слаба, нито дебела, нито бременна, нито след раждане. Инсулинът не е мерен.

Като млада съм качвала кила бързо и бързо съм ги свалила, но никога не съм чувствала това, което чувствах тогава. Нисък б12 и Д съм имала и преди. Май съм си в непрекъснат дефицит на Д3, защото откакто се помня горя на слънце. Не съм изгряла само като едногодишна, но при раждането са ми сложили инжекция Д3, защото съм недоносена.

# 543
И аз се чувствам сутрин точно така както описва dolce miele , инсулинът ми на гладно 2021 август беше 41,6 pmol/L реферетни : 17.8 - 173.0 pmol/L, мерната ед. е друга и за това не мога мн добре да се ориентирам колко зле съм, но показанията, които тялото ми дава ми подсказват,че съм бая зле. И им се доверявам изцяло и действам.
Днес ми е ден за постене. Като гледам как хората като цяло се хранят и по-скоро с какво и ми призлява...В очите ми всеки втори е с проблем, но бързо се усещам и си викам: ''я си гледай в твоята чиния ''  Yellow Heart

# 544
  • Paris, France
1 uIU/ml = 6 pmol/L

https://www.researchgate.net/publication/328267281_Insulin_Units … aster_Half-Truths

41,6 pmol/L = малко под 7, че ме мързи в 6 сутринта да изчисляваме точно.

17.8 - 173.0 pmol/L = приблизително малко под 3 до 17.5, примерно.

diabetes, вече можеш да се сравняваш с нас и да се кефиш. Хич не е зле, особено за ника, който си избрала. Ще се радвам да го смениш 😻. Да, мислех, че си много по-зле, а ти си била по-добре от 90% от пишещите. А КЗ колко ти е? Ако не е тайна, в коя държава го изследва, че са такива мерните единици. От любопитство питам. Също и референтните стойности си ги бива. 17ммол/л си е цифра, макар и не колкото 25.

# 545
Nevena,  подарявам ти цветенце  Flowers Cherry Blossom, голямо благодаря за мерните ед.!
Ще видим колко съм добре като пусна кръвни скоро, все отлагам, че задачи много. Може да го сменя на prediabetes  Smiley
Като направих поредно обременяване след второто раждане, май 2020 беше или края на 2019 инсулинът ми беше трицифрени числа на 1ви и 2ри час (pmol/L), ама не помня точно колко,а сега нямам време да търся, ще ги пратя като ги намеря..спомням си ,че ендо каза ''не е толкова зле'', а аз си усещах, че вървя към диабета бавно и славно. 2021 гликираният ми беше 5,8mg/dl тоест 104,4 mmol/l. В Белгия е изследвано, Невена. За голямо мое разочарование виждам всекидневно как хората биват поставяни на лечения, които всъщност съвсем не им помагат, а засилват проблема. А хората, които взимат нещата в свои ръце са малко.

Кръвната ми захар сутрин от много време варира между 104 - 107 mmol/l, без значение с каква си лягам.. Гледам вечер преди лягане да правя поне 30 мин на колело вкъщи. Започнах с по-малко мазнини, край с десерта ми от маскарпоне, нека тялото ми да изразходва мазнините които си има в изобилие Smiley
Забравих да ви кажа,че често си правя и кервиз на салата с лук и много подравки, голяма вкусотия.

# 546
Здравейте, направих изследванията днес, изключително гадно изследване, особено като не съм хапвала сладко от 3 месеца.
Резултатите обаче май не май не са блестящи:

Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S        2.47       mIU/L     0.55 - 4.78     CLIA *
Free Т4 (fT4)   S        18.33       pmol/L     11.5 - 22.70     CLIA *
ТАТ (Tg Ат)   S        <1.3       IU/mL     0 - 4.5     CLIA *
Стойност под долната граница на измерване

A-TPO (MAT)   S        31.4       U/mL     0 - 60     CLIA *

Insulin (на гладно)   S        4.22       mU/L     0 - 10     CLIA
Insulin (2)   S        138.09       mU/l         CLIA
Insulin (3)   S        49.33       mU/L         CLIA
Оптимални стойности:
на гладно: < 10.0 mU/L
на 60' -пикови стойности
на 120' : < 50 mU/L

Хематология
Кръвна картина (14 пок.)   EB                        *
     Левкоцити (WBC)   EB         6.18      G/l     3.5 - 10.5     DC+LD *
     Еритроцити (RBC)   EB         4.47      T/l     4.10 - 5.10     DC-det. *
     Хемоглобин (HBG)EB         134      g/l     120 - 160     SLS
     Хематокрит   EB          0.40        l/l       0.36 - 0.48     calc *
     MCV   EB         89.70      fl     80 - 96     Calc. *
     MCH   EB         30      pg     28 - 33     Calc. *
     MCHC   EB         334      g/l     300 - 360     Calc. *
     Тромбоцити   EB         178      G/l     140 - 440     DC-det. *
     RDW-SD   EB         41.60      fl     36.40 - 46.30     calc. *
     RDW-CV   EB         12.80      %     11 - 14.40     calc. *
     PDW   EB         14.60      fl     9 - 17     calc. *
     MPV   EB         11.70      fl     9.40 - 12.30     calc. *
     P-LCR   EB         38.80      %     13 - 43     calc. *
     PCT (тромбокрит)   EB         0.21      l/l     0.17 - 0.35     calc. *

Клинична химия
Общ холестерол (Chol.)   S        4.72       mmol/L     3.5 - 5.20     PHOT
HDL-Холестерол (HDL-C)   S        1.66       mmol/L     1.5 - 4     PHOT
LDL-Холестерол (LDL-C)   S        3.12       mmol/L     0 - 3.30     PHOT *
Триглицериди (Tg)   S        1.20       mmol/L     0 - 1.70     PHOT
Глюкоза   S       6.20       mmol/L     2.80 - 6.10     HK
Глюкоза (2 )   S        9.5       mmol/l         HK *
Глюкоза (3 )   S        6.20       mmol/l         HK *

Креатинин   S        70       µmol/L     44 - 71     ENZ *
АсАТ   S        14       IU/L     13 - 40     IFCC *
АлАТ   S        18       IU/L     7 - 40     IFCC *
ГГТ   S        12       IU/L     0 - 38     IFCC *
Алк. Фосфатаза   S       44       U/L     46 - 116     IFCC *
Желязо   S        19.3       µmol/L     9 - 30.4     PHOT
Специфични протеини, витамини

HbA1с - гликиран хемоглобин   EB                        *
     HbA1с по DCCT   EB         5.90      %     4.80 - 5.90     TINIA
     HbA1с по IFCC   EB         40.98      mmol/mol     29 - 42     *

Витамин В12   S        230.9       pmol/l     145 - 569     ECLIA *
25-OH-Vitamin D   S       75.1       nmol/L     80 - 250     CLIA *

Недостатъчност: 25 - 80 nmol/L
Тежък дефицит: < 25 nmol/L

Какво мислите, от края на май се храня нисковъглехидратно, не пия никакви добавки, движа се сравнително добре (винаги може повече). Причината за изследването и посещението при ендокринолог беше, че очната видя кръвоизливи в ретината... Баща с неинсулинов диабет, майка с Хашимото... Щитовидната жлеза при ехографа е увеличена като размер и дебелина доколкото разбрах, но май проблем с хормоните точно нямам...
Ендокриноложката за съжаление чак 20.09 ще я посетя...

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 16:31 от Naneto

# 547
По отношение на инсулин и КЗ има само две неща, които са добре- инсулинът ти на гладно и това, че все пак сваля КЗ на втория час до стойността на гладно (иначе КЗ 6,2 изобщо не е ок)...Щитовидните биват, но не е изследван Т3. Трябва да повишиш Б 12 и вит. Д. Джерами да каже с колко, че не се ориентирам в тези мерни единици.🙂
Само да попитам- по правилата ли е проведено изследването или храненето в дните е било нвх? Също, под нвх хранене какво имаш предвид, какво по-точно ядеш?
И какво означава "неинсулинов диабет"? Не го срещам за първи път, а все не разбирам какво се има предвид- че не е на външен инсулин ли?

# 548
  • Paris, France
Naneto, с КЗ са зле нещата и да, към диабет отиваш. Пикът на инсулин е все още на първи час, макар, че е висок. Д3 ти е нисък. Холестеролите не са идеални, но най-големия проблем в момента ти е КЗ. Изчиташ първи пост и си оправяш първо качество на мазнини, спорт, нива на витамини. Наднормено тегло не знам имаш ли, но КЗ ти е спешна. Магнезий, Д3, разходки, тичане. Можеш да разгледаш протоколите за пробиотици, защото КЗ над 5 непрекъснато, храни всякакви микроби , а над 6 - вече я контренират микробите.

dolce, за НВХ захарта и на гладно е трепач. Не, че е невъзможно.

# 549
Невена, относно омега 3, май счоменаваше дроб от треска, че приемаш по лъжичка. Имаш ли представа горе-долу в 1 ч.л. колко омега 3 има?

# 550
dolce miele, опитах се да ям колкото мога ВХ последните 3 дни (така ме инструктираха), даже и тук питах, мин. 150гр. искаха, но честно казано не знам дали ги докарах, надявам се, все пак си се трупат, аз не знам как да ги изчислявам много коректно. Ядох ориз, картофи, палачинки, мед, бисквити, спагети...
Иначе ям салати, свинско, пилешко, риба, тиквички. Без хляб, без сладко, малко ядки, кисело мляко с мед и орехи 2 пъти седмично. Вино би могло да е по-малко признавам.

Nevena Virolan, захарта на гладно излезе последна и щях да падна от стола, как е възможно..? Наднормено тегло - тръгнах от 70кг. преди 3 месеца и всъщност това беше причината да започна с това хранене. Сега съм 63 при 160см. ръст. Талия май не мърда обаче, знам, че е важно... Теглото не е ужасяващо пък чак толкова...

Ама това май е притеснително, доста съм стриктна в храната, тоест сигурно има какво да подобря, но не е кой знае колко.... ще чета първия пост, то е ясно, само че сао на мен ли ми се струва всичко толкова сложно, объркано и много като информация - човек не знае от къде да започне...

Тоест за вас в момента това върви към диабет, а не инсулинова резистентност , така ли - поне за това да не чета...?

# 551
Нането е на режим от два месеца и половина, да и вдъхнем кураж 🤗
Нане, аз бях юни миналата година с кз 6,4, случайно открита.
Две седмици само на Яйца, мръвки постни, чушки домати и кюфтета и кз беше вече 5.
Но гликираният ми беше 5, 7.
Пет месеца по- късно гликираният беше 5, 2, кз 5,4, инсулин 7.
Сега съм в регрес, една година по- късно. Гликираният ми бише пак 5,7, инсулинът ми е 9,9. Не знам колко е бил обаче юни миналата година, а и никой не ме е просвещавал. От темата разбрах всичко нужно.
Ще се справиш! Продължавай на режим, прочети Невена за добавките , важна е тенденцията и да е низходяща, както казва Миоки / ехххххх 😭/ .
А на теб какво ти беше, че посети очен лекар ?
Само не знам до 20.09 като има цял месец, ако се подобриш , тази ендо как ще знае какво да ти изписва.

Аз още съм с някакви болестни симптоми. Ей такова ям и вече съм кило и половина по- малко, но видимо съм се смалила яко. Поне едно хубаво нещо

Това е хлебче с бадемово брашно, като сухар си го правя, да не решите, че са крутони

# 552
tays, благодаря за подкрепата, честно, не очаквах такива резулати. Имам висок диоптър по принцип и напоследък не виждам добре, а отдавна на го бях проверявала. Тя ме загледа на някакъв апарат и 100 пъти ме пита за диабет... и накрая ме прати на ендо.. то не че не трябва да станат навик тези изследвания като цитонамазка и мамолог, ама аз лично досега не бях ходила - на 42 съм за протокола.
Ами, ще и звънна утре все пак щом захарта излезе такава...

# 553
Моата беше по- висока.
Карай на стриктен режим, ако се видиш с нея, преди да почнеш да пиеш хапове , питай тук.
Вземи си глюкомер и така.
Всичко се оправя, само воля, постоянство и време

Невето, ти поръча ли си аскорбинова и лимонена?
Днес гледах, в Зоя има насипни, и в други сайтове.

# 554
И аз се чувствам сутрин точно така както описва dolce miele при висок инсулин, едва ставам от леглото сутрин. Усещането е все едно съм била цяла вечер на дискотека с много алкохол, цигари и танци ето така се чувствам.
Без сили, спи ми се липса на енергия…

Аз продължавам да се боря със кг . 63 съм. От днес съм на инжекции за болките в краката с възпалени мускули съм, много боли две седмици ще ми надупчат дупето. Не трябва да вървя, клякам и тн за да може за около  месец възпалението да поотшуми надявам се.
Не ям сладко и тестяно, стриктно спазвам диетата.
Какво мислите за добавката Диабет Глюко ?

Общи условия

Активация на акаунт