СЕДМИ КЛАС Трето класиране за щастие - късмет на смелите!

• 58 419
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
Преди си мислех, че 3-то и 4-то класиране са за наместване на пластовете, а се оказа, че се използват като основна идея за заемане на места в най-желаните гимназии. Със сигурност системата може да бъде подобрена, много неща ѝ куцат(Дидева каза няколко пъти за промените и обсъждането). Аз бих оставила и третото класиране с правилата на второто - без смяна на желания, без кандидатстване на ново. Струва ми се, че в момента са най-ощетени децата, които именно след 2-ро класиране за съвсем малко, за няколко точки не са се класирали на мястото, където са искали. И точно на тях трябва да им бъде даден шанс. А не да се използва като възможност за недоволни, които винаги ще ги има. Със сигурност е ясно за всеки, че децата с висок бал, кандидатсващи в последния момент имат информация. Ако обаче толкова, толкова много искаш да учиш в дадена гимназия и не са те приели там на първите две класирания, това значи, че или не си за там, защото нямаш необходимия набор от знания(или много си се притеснил на изпита, което за съжаление е твърде субективен фактор) или не трябва да ти пука от риска след като с лека ръка си се отказал от абсолютно всички следващи желания в списъка. В противен случай всички щяха да имат право на едно желание и дотам, каквото се получи.

# 556
  • София
Само ,че когато някой  плаща по 80-120 лв на урок и детето  изкара 5,20, и не влезе ,а другият с 3 е вътре  е гадно.
Как 80-120 лв. на урок?! Flushed

# 557
няма нужда от превъзнасяне на  деца от което и да е училище.
Не става дума за превъзнасяне, а за твърдението, че на децата от СМГ при проверката на НВО им се завишават оценките. А после си били пазили местата за ннам-кого-си.
Самата аз хиляда пъти написах, че това там са обикновени деца. Не са различни.

Валя* , мисля че грешно си разбрала поста ми. Визирах майка (писала е доста във фейсбук страницата на СМГ) на прието дете в 4ти клас в СМГ и впоследствие - неприето дете в 7клас. Та тя е точно на обратното на твоето мнение - че СМГейчетата нарочно ги ощетяват по БЕЛ, за да влязат други, според нея не-умни деца. Постът и беше брутален за моите разбирания.

Та исках да кажа, че тя съвсем доброволно се е вкарала в мелницата още от 2ри клас. И сега страда цялото семейство. Та тръгвайки по тоя път много добре знаеш на какво хоро се хващаш и си е твой проблемът, че не си отчел рисковете.
Конкретно за мен последните години изпитите след 4. клас стават ненужно претоварени от материал за 7ми, 8ми клас и едновременно със сложност като за СМГ. Не се търси прозорливост, логика, афинитет към математиката от 10 годишните. Няма абсолютно никакъв шанс дете, на което някой не му е казал формулите по комбинаторика да реши такава задача от изпит за СМГ. Няма как да се досети, ако ще и гениално да е. На мен това не ми харесва, говори ми разни неща, но това естествено си е мой проблем и съм го решила както съм намерила за добре.

За СМГ като училище нищо лошо не съм казала и няма да кажа. Навремето там бяха най-добрите учители по всичко, предполагам и сега е така. А знанията, които получаваш ти дават възможност за избор, което в това време - не е малко.

# 558
renydent, откровено дори не съм и подозирала, че е възможно да има квоти и в университетите Flushed Това ми изглежда като пълно безумие. Примерът с лекарите е много добър и показателен за жалост Persevere

На мен и за гимназиите не ми изглежда справедливо да има квоти, но хайде да речем не съм напълно на 100% против, осъзнавам, че и другият вариант не е съвсем идеален може би. Но за университет или работа да има квоти си е полова дискриминация отвсякъде.

# 559
  • Пловдив
sanaka, сумата е съвсем точна. Моята приятелка плаща 2 години химия и една биология. Цените в Пловдив са тези, при хабилитирани лица за 90 минутен урок. Идея нямам как вървят в София или в другите градове. Курсовете също не знам как вървят.
Мога да кажа цени на уроците за 7 клас и езици ,но за курсове също не знам.

# 560
Winder, моето е от притеснителните. На изпита по БЕЛ ръката й се отплеснала и без да иска драснала една малка черта в полето под тезата. Решила, че ще й анулират работата и паднал голям рев на изпита. И точно на задачите, на които е плакала са й взели точки. Сега не й стигна 1 точка за втора английска. Ще учи в 22.СЕУ. Тя се радва, аз имам усещането, че е ощетена. Всяка сутрин ставаше в 6ч.сутринта, пишеше по един преразказ и после тръгваше на училище. Такъв й бил късметът, притеснителна и чувствителна е и това и пречи. Дано да го преодолее като порасте😊

# 561
Всяка сутрин ставаше в 6ч.сутринта, пишеше по един преразказ и после тръгваше на училище. Такъв й бил късметът, притеснителна и чувствителна е и това и пречи. Дано да го преодолее като порасте😊
Всяка сутрин е ставала в 6ч., за да пише по един преразказ...
С такова ученолюбиво и трудолюбиво дете не трябва да се притеснявате дори ако учи в кварталната гимназия до блока. С такива качества би успяло навякъде.

# 562
  • София
sanaka, сумата е съвсем точна. Моята приятелка плаща 2 години химия и една биология. Цените в Пловдив са тези, при хабилитирани лица за 90 минутен урок. Идея нямам как вървят в София или в другите градове. Курсовете също не знам как вървят.
Уроците на дъщеря ми са по 50 лв. на урок и по двата предмета. Чувала съм за 60, ама 80-120... направо ми изскочиха очите.

# 563
  • Пловдив
Ами за професор, доцент -това е цената. Ако е учител може би ще е по малко, но хабилитираните лица вървят в този порядък. Бел и мат тук вървят по 40-45 за 7 клас, не зная за матурите в 12клас дали са такива цените. Испански е 40, английски е 30 -може да има и по-евтино или по-скъпо . Знам ,че ако те готвят за изпит цената е по-висока. Най-ниска ми е цената на тениса-25лв за 55 минути, но пък като сложим и наем на корта 20лв пак си става 45.

# 564
Уроците на дъщеря ми са по 50 лв. на урок и по двата предмета. Чувала съм за 60, ама 80-120... направо ми изскочиха очите.

Дъщеря ми се подготвяше за матурата по математика след 7 клас при учител от СМГ-то и за 90 мин. плащахме 80 лв.

# 565
  • София
Русалке, аз не съм коментирала твоите думи. Специално сложих в цитат това, което коментирам.
renydent, описвах няколко пъти историята и ме трият, а и съфорумка постоянно се заяжда. Затова реших да не я пиша отново. Ще ти я напиша тези дни.
А с Ани Кирилова съм свикнала. Няма да ме впечатли с тези си изказвания. Силно се съмнявам квесторите в СМГ да маркират различно пликовете на умните и неумните деца и да толерират неумните в СМГ. Т.е. от СМГ да пращат само умните в НПМГ. Нещо не ми е много логично. Но лошо няма да си излее притесненията жената.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 14:47 от Валя*

# 566
Не вярвам за очите си за какви суми пишете. За София плащах 30 лв за 90 мин МАТ и 25 лв пак за 90 мин БЕЛ. Младежът изкара над 90 точки и влезе където искаше.

# 567
Русалке, аз не съм коментирала твоите думи. Специално сложих в цитат това, което коментирам.
renydent, описвах няколко пъти историята и ме трият, а и съфорумка постоянно се заяжда. Затова реших да не я пиша отново. Ще ти я напиша тези дни.

Валя, не зная по каква причина си толкова разочарована от МУ София. Не съм съгласна обаче с обобщенията, които правиш. Сигурно има деца приети по втория начин, но според мен са много малко.
Синът на мой приятел(светило в областта на хирургията), не успя да се класира тази година. Въпреки, че ходеше на уроци при проверяващи. Този човек има и финансовата възможност, и необходимите познанства във факултета, и въпреки това детето му ще кандидатства догодина отново.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 15:51 от Oma Desala

# 568
  • Пловдив
together1, не са много по-различни цените. Големите цифри са за кандидат студентски изпити по химия и биология за МУ.
Пътечката за втори начин е утъпкана от години. Едната е-Македония и после се прехвърлят. Другата е Стара Загора ,Бургас, където се влиза една идея по-лесно и после се прехвърлят в София или в Пловдив. Третата е за хора с двойно гражданство. Те влизат лесно като чуждестранни студенти и после преминават в български студент и не плащат високата такса. Не мисля, че може да стане директно с пари. Дори и някой да си сложи главата в торбата това ще е единичен случай. Все пак всички родители следят приема и е жестока борба.

# 569
  • София
И как влизат като чуждестранни студенти, като дипломата им е от БГ? Rolling Eyes
Не се гледа все пак само гражданство, познавам момче с двойно гражданство, едното българско, но завършило   гимназия  в  азиатска държава, ще излъжа дали в Катар или ОАЕ, но няма значение. Заради невъзможността да учи тук като бг гражданин след изпити записа медицина в Украйна. Сега със събитията прекъсна и се прибра,  дали ще му се признае нещо - надали..Та ми е чудно учил тук  до 12  клас човек как  влиза в графата чужд гражданин, щом явно значение има и видът на дипломата.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 15:29 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт