СЕДМИ КЛАС Трето класиране за щастие - късмет на смелите!

• 58 382
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
together1, не са много по-различни цените. Големите цифри са за кандидат студентски изпити по химия и биология за МУ.
Пътечката за втори начин е утъпкана от години. Едната е-Македония и после се прехвърлят. Другата е Стара Загора ,Бургас, където се влиза една идея по-лесно и после се прехвърлят в София или в Пловдив. Третата е за хора с двойно гражданство. Те влизат лесно като чуждестранни студенти и после преминават в български студент и не плащат високата такса. Не мисля, че може да стане директно с пари. Дори и някой да си сложи главата в торбата това ще е единичен случай. Все пак всички родители следят приема и е жестока борба.

Не е много по темата, но вратичката за Македония ми се струва затворена.За прехвърляне на студенти от чужди унита е необходимо да се положат кандидатстудентски изпити, в годината на прехвърляне.

# 571
  • Пловдив
От доста години работи схемата. Познавам доста колеги минали през Македония и Украйна. Как точно става никога не съм се интересувала в подробности. Възможно е и в последните години да са им усложнили нещата. За двойното гражданство- при мен работеше момче, което е с турско и българско гражданство. От него знам как е влезнал . Средно образование е завършил в Турция и тук го приемат като чуждестранен студент,като таксата е наполовина. Втората година се прехвърля в същия университет ,но вече като бг гражданин и няма такса-тоест само държавната плаща. Ако са ги затворили тези вратички е похвално, но работеха доста успешно над 15 години. Със сигурност знам ,че е затворена квотата за неблагоприятните райони. От тези градове децата влизаха без проблем, с условието че след това ще се върнат да работят в района. Не съм сигурна от колко години ги няма, но мисля, че поне 10 са минали.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 15:53 от renydent

# 572
  • София
Интересна тема сте подхванали. МУ-София и Пловдив май остават едни от много малкото бг-унита, в които има изпити, изискващи подготовка от 11 клас. На моя приятелка щерката по-миналата година кандидатства. Тя пък се тюхкаше, че поредността на желанията имала много голямо значение - не помня точно драмата. Знам, че в София бяха писали 1.медицина, 2.стоматология, в Пловдив - обратното. И тук влезе стоматология, а за медицината в Пловдив не успя, защото са приели момичета с по-нисък от нейния бал, но писали на първо място медицина, а при нея е второ желание, нещо такова беше. Накрая и на двете места влезе стоматология. Детето ходи на курсове, не на уроци, при това хвана почти изцяло онлайн подготовката по школите. Учеше в НПМГ, но в математическата паралелка, така че не знам дали е бонус досега до преподавателите, водещи и на паралелките с природни науки.

Ние имаме друга драма сега - трябва да купим бански. За скромните ми 45 години никога не ми се е струвала трудна задача това - отиваш в някой магазин за бельо, там има колкото си искаш бански, мериш 2-3 модела и си тръгваш с 1-2 чифта (според колко са ти харесали и колко са стрували). Брех, маа...му, не ставало така. Ти да видиш. Първо се гледа в мола, ама от вратата на магазините, да не вземе някой да те принуди да премериш нещо. Всичко се отхвърля. После се гледа в интернет. Оказва се, че всичко (!!), което си струва твоето внимание, е изчерпано. Днес ще я водя в декатлон и в мнооого краен случай утре последен тур в мола. Ми не може 5 дена да го избираме тоя бански, бе! А всичко миналогодишно ѝ е малко. Айде, в долнищата се напъхва, но горнищата (досега са били тип "потник") не стават, стискат, гърди ѝ пораснали за 1 година, трябват си горнища като за жени вече, дори и спортни. Моите са ѝ малки Close някак - подгръдната ѝ обиколка е доста по-голяма от моята и не успява да ги закопчее...но пък аз имам в наследство от нея няколко спортни горнища-потник, ако реша да се правя на тийн Joy

# 573
  • София
Не само се гледа от вратата, но и ако случайно влезе в някой магазин, и недай си боже дойде продавачка да пита нещо, дори и да е харесала нещо излиза като подгонена. Кошмар. Вече се чудя как да влизам в магазините преди нея и да предупреждавам да не се доближават на повече от 5 метра от нас. Естествено, ако аз харесам нещо, то не става. Ако мълча и чакам, харесва това, което аз съм си харесала, но не съм споменала. Спомена ли го става грозно и излиза нацупена. Пууу, тийн ...

# 574
Извинете, че нахлувам, искам само да попитам дали назад в темата има публикувани таблици с балове след класиранията?

# 575
  • София
Мандаринка, и при нас положението е същото с подгръдната обиколка:)). От къде го извади този гръден кош не ми е ясно.
Ние успяхме преди месец да купим бански от НМ, но можете да погледнете за по-спортни варианти и в SLS. Аз пък да се оплача, че ежедневно ми изчезват дрехи от гардероба.😡 Вече носим един и същи р-р (тя все още е по-ниска с 5 см. и кракът ѝ е по-малък) и си “краде” къси панталонки, дънки, тениски. После тихомълком ги връща петньосани…

# 576
Извинете, че нахлувам, искам само да попитам дали назад в темата има публикувани таблици с балове след класиранията?
за София информацията е налична в сайта на РУО-София
https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8- … 0%BB%D0%B0%D1%81/

# 577
  • София
Интересно писмо на сайта на РУО София:
https://ruo-sofia-grad.com/%d0%bf%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b2% … 0%b6%d0%b0%d0%b2/
Струва ми се, че г-жа Кастрева е получила някое и друго родителско оплакване/сигнал... но може ли това да е реакция?   "...Моля за коректност и прецизност!" А нещо проверки, санкции... пък да видим дали ще продължат да са НЕкоректни и НЕпрецизни директорите.
То ясно, че съществуващият модел може би не е най-доброто, но при положение, че в момента това е действащата наредба, нека да се спазва и да са равни условията за всички.
А иначе да послушаме Дидева и да си отнесем предложенията на правилното място!

# 578
  • Sofia
От предпоследното изречение не става ясно, дали освободените места при изтеглянето на документите за 4-то класиране веднага се попълват от чакащите или следва да има 5-то класиране с нова дата за освободените места.
Та и от РУО не са пак много ясни в изискванията за прецизност и всеки ще си го тълкува, както му изнася...

# 579
  • София
Русалке, аз не съм коментирала твоите думи. Специално сложих в цитат това, което коментирам.
renydent, описвах няколко пъти историята и ме трият, а и съфорумка постоянно се заяжда. Затова реших да не я пиша отново. Ще ти я напиша тези дни.

Валя, не зная по каква причина си толкова разочарована от МУ София. Не съм съгласна обаче с обобщенията, които правиш. Сигурно има деца приети по втория начин, но според мен са много малко.
Синът на мой приятел(светило в областта на хирургията), не успя да се класира тази година. Въпреки, че ходеше на уроци при проверяващи. Този човек има и финансовата възможност, и необходимите познанства във факултета, и въпреки това детето му ще кандидатства догодина отново.
Добре де, къде видя сега "втория начин". Изобщо не съм говорила нищо за "втори" начин. Всичко си е по "първия". И няма нищо по-нормално от това детето на светило да не влезе, само защото не е ходило на уроци при "правилните" хора. Не се притеснявайте, догодина ще се поправят и детето ще влезе.
Никога не съм писала, че децата, които са приети не учат. Ужасно много учат за двете години, които се готвят. Не съм писала, че влизат деца, които не го заслужават. Децата правят, каквото трябва. Учат много и заслужават уважение. Нямам нищо против децата. И не казвам, че са приети връзкарчета. Всяко момче изкарало тройка влиза. Защо да е проблем да вкарат и някои връзкарчета?

# 580
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Мале колко сте изписали, обаче някак ще прескоча горещата тема за връзкарите.
За 15-ти септември мислим усилено, но не за дрехи, а че тръгват на лагер. Проблема с дрехите е решен - спортно долнище, което все още става. Иска да съм му купила тази година дънки 🙄 Е хубаво, нямам против, но къде има такива да екстремно слаби хора. Вече е 170 см и 44кг. Приемам предложения за магазини.

# 581
  • при моите любими
За 15-ти септември мислим усилено, но не за дрехи, а че тръгват на лагер. Проблема с дрехите е решен - спортно долнище, което все още става. Иска да съм му купила тази година дънки 🙄 Е хубаво, нямам против, но къде има такива да екстремно слаби хора. Вече е 170 см и 44кг. Приемам предложения за магазини.

Вижте в Зара, мисля че при момчетата имат модел супер слим фит. Или ако не е в Зара, трябва да е такъв модел. Иначе всичко ще му седи, като чувал.

# 582
  • Sofia
Нинка, детското на Next има до ръст 176 и дънките са с ластик отвътре. Обаче онлайн поръчка.

# 583
  • Sofia

Вижте в Зара, мисля че при момчетата имат модел супер слим фит. Или ако не е в Зара, трябва да е такъв модел. Иначе всичко ще му седи, като чувал.

Също и Okaidi. И моят е като солета, там намираме подходящи модели.

# 584
В Celio може да проверите.

Общи условия

Активация на акаунт