СЕДМИ КЛАС Трето класиране за щастие - късмет на смелите!

• 58 324
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
  • София
LaughingLaughing
denizara  Съгласна съм с теб, но да се говори, че училището и средата, нямат значение е смехоттворно и е .... ми "бля-бля"...

Мамзел, разбира се, че има, но не трябва да е на всяка цена и да си оскубем косите, ако не стане за конкретно. 😀
Абсолютно...и 100 %    без скубане на коси и тръшкане.....Sweat Smile

Ами да, после за първия учебен ден коса ли да си присаждаме?! Да не се излагаме пред гимназистите, викам...Stuck Out Tongue

По-ведро, вече сме го мъдрили, мъдрили....оцеляхме...

Аз още си чакам морето! Хората вече ходиха три пъти, ние още го бленуваме.
Тийнът е доволен - така добре си почива в нас и все малко му се струва...Laughing

# 646
  • София
Изпуснала съм актуално дискусията за тройките, какво стои зад тях  и цената на кандидатстудентските уроци. Ще кажа само накратко- цената е такава, защото се купуват "кодове за достъп" от "правилните хора".  И затова има масово средно около 60% двойки. Иначе излиза, че кандидатстват само галфони, които 2 години четат, четат, четат, решават, развиват и накрая всъщност в глравите им не е влязло абсолютно нищо?! Некви олигофрени???
Както винаги точно в десятката - кратко и ясно!

# 647
Ехххх, Пипи, ......Sweat Smile
Драмите са две.....тези "другите" са влезли без заслуги в "божието творение" наречено СМГ, а другите "истинските" са ощетени...
и станалото традиционно "бля-бля"  училището няма  значение и в квартално е същото важното е......
Всъщност училището има огромно значение, средата, мотивацията на деца и учители, са фактори, които не само определят постиженията и постигането на поставените цели, но и спомагат за поставянето на нови такива.
Мдаммм и те така...
Тук се съгласявам с всичко гореизложено..
Btw има все още 2 свободни места на общо основание в СМГ…срокът за документи е до днес…защо не рискувате?

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 12:38 от etaniel

# 648
  • Майничка
В чисто образователен контекст може би е по-оправдано подобно твърдение, но в социален - не е, според мен. Днешните деца имат много по-широка контактна "мрежа" от нас навремето. Тя се простира не само в реала (спорт, допълнителни занимания), но и във виртуала, откъдето може да премине в реала. Като започнеш от неформалния запой (купон) за завършване в едно училище, към който се присъединяват елементи не само от други училища, но и от други градове, минеш през аниме или геймърски фестивали, през посрещането на джулая и свършиш при импровизираната писта за гонки и уговорените боеве със залози между непознати ученици от различни училища. "Оазисите" отдавна не са това, което бяха.

# 649
Скрит текст:
Аз намирам за напълно погрешно това "разслоение" на учениците в гимназията. Малко пенсионерски да кажа, ама навремето имаше 4-5 гимназии с изпит, останалите учеха в кварталните. И там си имаше всякакви ученици - умно-мързеливи, умно-трудолюбиви, по-посредствени, но трудолюбиви, по-посредствени+мързеливи, както и някое друго квартално гаменче. Среда шарена, имаш възможност да си избереш къде да се позиционираш, да експериментираш с компании, да се разочароваш. Сега има едни оазиси на, да ги наречем, отличници, които вече далеч не са само в тези 5-6 гимназии, а вървят в низходящ ред към всевъзможни училища. И дете Хикс от 22СУ (примерно) никога не среща кварталния гамен, защото той с бал 30 учи сред себеподобни. Както и обратното - той няма никакъв шанс да излезе от "образователното гето", защото - ами защото учи сред себеподобни и не среща любопитни деца с разнообразни интереси. И да, средата е важна, много важна. Естествено, няма никаква разлика в средата в СМГ, НПМГ и цитираното 22СУ, де, но в двата полюса на статистиката има огромна разлика. За съжаление.
               И аз /малко по пенсионерски Smiling Imp / да изкоментирам "разделението" и "средата"! Във абсолютно всички,дори и в елитните,съществуват всички категории деца изброени от вас! Средата се определя от набора деца и мога да ви кажа,че отличния успех и 100-те точки на изпити не са гаранция за отлично възпитание,а средата се определя основно от възпитанието на децата в класа.Класът на голямата /вече завършила/ във 2 АЕГ е в пъти по-разслоен и по-лош климат в него от този на големия ,който е в 32-ро.В елитните има леко скрито поведение,защото родителите са по-амбициозни и децата се крият от тях.У дома - идеален,а на вън - на 360 градуса различен.При това и дете, учещо в най-елитното у-ще ,пак може да срещне гамени и да попадне под тяхно влияние.Освен у-ще има и улица! Освен всичко хич не ми пука за "двата полюса на статистиката" защото ме интересува къде се намира собственото ми дете - успех,възпитание и т.н. Познавам деца,които завършиха не толкова елитни у-ща и са успешни студенти,а други от елитни им дишат прахта в същите университети.НВО е моментна снимка и то не най-добра за определен етап.Много добре знаете,че показания успех на НВО отразява по-скоро родителските възможности да компенсират пропуските на у-щето,а не какво точно учи детето в у-ще.В следващия етап ролята на детето се увеличава,че няма как да плащаш по всичко частни уроци,а и не е възможно да се издържи подобно натоварване от страна на детето.Така,че детето или учи самостоятелно и с желание или постепенно пада успехът му.Ще се убедите ,че съм права като попрочетете осмокласните теми,в които се коментира точно този спад - влезли с висок успех,а в 8 клас има и двойки,че даже и оставени на поправка.И това не в кварталното у-ще с по-слабите ученици /според някои/.С какъв успех влизат в ТУЕС? Е,четете колко  са оставени на поправителен и виновен е....учителят? Дали точно той или средата е виновна?

# 650
fancy17, искам да поздравя детето Ви за страхотните резултати не само по математика, а и по БЕЛ. И да поздравя децата на всички, които са изкарали оценки за СМГ и другите елитни училища. Защото зад тези резултати се крие огромен труд. Казвам го като родител на две момчета, които не са постигали такива резултати и са учили и ще учи(вторият) в училища с по-ниски приемни балове, които също се готвиха допълнително, но в никакъв случай достатъчно за да постигнат подобни оценки. Разбирам, че Ви е болно, защото въпреки тях не се е получило. Още по-болно е на детето, което няма да може да продължи да учи в любимото си училище, но това е животът. Той е непредвидим. Не винаги усилията ни се отплащат по начина, по който ние искаме.  Понякога се случва нещо съвсем различно, а може точно това да се окаже най-големия късмет в живота ни.  Заговор разбира се в случая няма, не и по начина по който си го представяте. Освен това, истински добрите математици никога не са добри по БЕЛ. Имат различен начин на мислене и изразяване. Изпитът в 7 клас е благодатен за трудолюбиви деца, на които им се отдават и двата предмета, без непременно да са блестящи в единия. Не знам къде е прието детето Ви, но със сигурност е в добро училище. И точно в него може да срещне нови приятели за цял живот, да намери призванието си в живота и какво ли още не. А защо не, да представя имено новото си училище в математическите състезания и да се конкурира със старите си съученици. И в другите училища има добри учители по математика, които само чакат някой да поиска да се занимава допълнително. Успех, където и да сте. И най-вече се опитайте да успокоите детето.

# 651
  • София
Детето е прието не къде да е, а в НПМГ. Драма няма, там има страхотни учители, водят ги по състезания, което в другите училища не се случва толкова често. Наистина, не е хубаво, да се раздели с любимото училище, болно е и на детето и на родителите, но не е попаднало къде да е. Ще има още много успехи и съм сигурна, че там ще има кой да му подаде ръка. Имат си и школа по математика, където далеч не се учи материала от училище. Радвайте се, че тук ще има възможност за изява и погледнете напред.. Бъдещето е пред него, чакат го още много успехи. Не му внасяйте допълнително неудовлетворение, той най-вероятно го изживява достатъчно. Не трябва да се чувства, че непременно ще бъде прецакан, макар и да се труди, защото има възможност този извод да си извади. Дайте му ръка в този труден момент да поеме съдбата и да тръгне горд по пътя и отново да бъде сред най-добрите.

# 652
  • София
Темата стана малко в стил "Лична драма". Трудно се чете.

# 653
  • София
.......Освен това, истински добрите математици никога не са добри по БЕЛ. Имат различен начин на мислене и изразяване....

Под всичко останало в поста се подписвам с две ръце, само под това не  WinkКакво значи, че никога не са добри... Та езикът е граматика, тоест правила/логика, а владеенето им е присъщо на всеки математик, в частта с литературата езикът пък е четене, трупане на словесно богатство и вследствие на това подобряване на изказа. Нима математиците не четат? Интересно ще е майки на по-големи състезатели по мат, примерно току-що завършили 12 клас, да споделят колко имат децата им на ДЗИ по БЕЛ Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 13:43 от пенсионирана русалка

# 654
Детето е прието не къде да е, а в НПМГ.
Скрит текст:
Драма няма, там има страхотни учители, водят ги по състезания, което в другите училища не се случва толкова често. Наистина, не е хубаво, да се раздели с любимото училище, болно е и на детето и на родителите, но не е попаднало къде да е. Ще има още много успехи и съм сигурна, че там ще има кой да му подаде ръка. Имат си и школа по математика, където далеч не се учи материала от училище. Радвайте се, че тук ще има възможност за изява и погледнете напред.. Бъдещето е пред него, чакат го още много успехи. Не му внасяйте допълнително неудовлетворение, той най-вероятно го изживява достатъчно. Не трябва да се чувства, че непременно ще бъде прецакан, макар и да се труди, защото има възможност този извод да си извади. Дайте му ръка в този труден момент да поеме съдбата и да тръгне горд по пътя и отново да бъде сред най-добрите.
аз пак казвам...има 2 свободни места в СМГ...кой ще ги заеме?...Някой, който малко не му е стигнало на второ? Или никой няма да рискува?

# 655
.......Освен това, истински добрите математици никога не са добри по БЕЛ. Имат различен начин на мислене и изразяване....

Под всичко останало в поста се подписвам с две ръце, само под това не  WinkКакво значи, че никога не са добри... Та езикът е граматика, тоест правила/логика, а владеенето им е присъщо на всеки математик, в частта с литературата езикът пък е четене, трупане на словесно богатство и вследствие на това подобряване на изказа. Нима математиците не четат? Интересно ще е майки на по-големи състезатели по мат, примерно току-що завършили 12 клас, да споделят колко имат децата им на ДЗИ по БЕЛ Simple Smile
Не се изразих точно. Може да са добри в граматиката, в тестовата част. Там нямат проблеми, защото е точна наука, която може да се научи. Проблемите идват при изразяването, когато трябва да се напише теза, да се направи преразказ или напише есе, или да се направи литературен анализ. Хората с техническа мисъл се изразяват по-тромаво и с непоходящи изразни средства, обикновено. Това, което казват е точно, но някакси тромаво.

# 656
  • Майничка
Не бих казала, че хората с техническа мисъл са точно математици. Факт е, че най-известните математици от древността са и философи.

# 657
  • София
Има и такива, да, но има и други, peve.. Има световно известни математици, които са едновременно и писатели, и публицисти, и още неща. Руската математичка Ковалевска примерно, Блез Паскал, бразилецът с псевдоним Малба Тахан и много други..С тромав изказ това не би станало Wink Луиз Карол е преподавал не къде да е математика, а в Оксфорд, автор е бил на научни трудове по алгебра и геометрия.... Променил е истинското си име по две причини - за да може като детски автор да не се подписва с името, стоящо под научните му трудове, и за да избегне проблема със заекването си и трудното произнасяне на рожденото си име.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 14:11 от пенсионирана русалка

# 658
  • при моите любими
Аз имам пример с дете от СМГ, учи там от 5 клас, което освен да решава задачи, чете безумно много книги. Дори пише такава. За себе си разбира се. Изключително любознателен. Тази година кандидатства отново и е приет в СМГ, но книгите да му страст, писането също. До колко знам от него има доста приятели, които също четат, като него. Отново математици.

# 659
Ма разбира се, че хората могат да имат разностранни таланти и интереси, какви са тия обобщения от времената на индустриалната революция и специализациите по завиване на долна дясна бурма! Слава богу, измежду "математиците" излизат хора с най-различни професии и призвания, нищо че матрицата се опитва да ги направи всичките програмисти.

Иначе за разнообразната среда отпреди 30 години не знам, но аз нямах търпение да се "чупя" от кварталното училище.

Общи условия

Активация на акаунт