За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 290
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
  • софия
  • Мнения: 30 383
Може ли да ми дадете рецепта за тесто, в която има 125 мл прясно мляко и около 200+ мл олио? Или за нещо друго. Предпочитам да е солено. Започнах да правя млечна майонеза, но прясното мляко беше замразено и няма да я бъде, а не искам да изхвърлям.

# 646
  • Мнения: 24 598
Памук кифличките се сещам или памук питка, в тях има прясно мляко и пак такива количества олио, млякото ще трябва да си го допълниш малко де, ама и с вода/айрян да долееш до нужното пак става ако нямаш.
Има някакви кексове с майонеза, но те са май за яйчна неуспешна да пробуташ там, не за млечна.

# 647
  • Мнения: 216
Може ли да ми дадете рецепта за тесто, в която има 125 мл прясно мляко и около 200+ мл олио? Или за нещо друго. Предпочитам да е солено. Започнах да правя млечна майонеза, но прясното мляко беше замразено и няма да я бъде, а не искам да изхвърлям.
Соленки с майонеза

    250 гр. майонеза
    200 гр. сирене
    брашно, колкото поеме
    ким

Замесва се меко тесто.
Разточва се.
Намазва се с жълтък.
Поръсва се с ким.
Реже се на пръчици и се пече.

# 648
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Може ли да ми дадете рецепта за тесто, в която има 125 мл прясно мляко и около 200+ мл олио? Или за нещо друго. Предпочитам да е солено. Започнах да правя млечна майонеза, но прясното мляко беше замразено и няма да я бъде, а не искам да изхвърлям.
Ама млякото си размразила и защо да не става майонеза?
Или ако ще е друго, защо е нужно цялото това олио като изискване?

# 649
  • софия
  • Мнения: 30 383
Може ли да ми дадете рецепта за тесто, в която има 125 мл прясно мляко и около 200+ мл олио? Или за нещо друго. Предпочитам да е солено. Започнах да правя млечна майонеза, но прясното мляко беше замразено и няма да я бъде, а не искам да изхвърлям.
Ама млякото си размразила и защо да не става майонеза?
Или ако ще е друго, защо е нужно цялото това олио като изискване?
Защото е добавено към млякото. И защото опитах да направя. Понякога с размразено мляко не става.

# 650
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Аха... на козунак ми отиват тия количества мазнина, но и още мляко би искал.  Иначе  и по добре (че за козунак е по друга технологията, освен че е сладко, а ти не искаш)  оная "памук" погача, както вече писаха... само аз дето не я признавам. Wink  Или пък гофрети. Simple Smile

# 651
  • софия
  • Мнения: 30 383
Ако снощи не бях правила баница, там щях да вложа бъркоча, въпреки че нямаше да е по най-великата рецепта на едно македонско девойче. Гофретник нямам. Не ме мъчи с козунак, а и са объркани млякото с олиото. Памук погача преди съм правила и я харесвахме. Тя ще бъде 🙂 Тъкмо има празник.
Благодаря.

# 652
  • Мнения: 24 598
За баница с майонеза не се ли слага майонеза с яйца? Поне аз само такава съм опитвала и не беше лоша, макар че нормално направена и залята е по-добра за моя вкус.

# 653
  • Мнения: 7 727
Зсщо не ми става бистър бульона на телешкото варено?
И мия месото,  и отпенвам,и на слаб огън варя...
А едно време, майка и в тенджера под налягане го правеше,  и не си спомням да е било мътно...

# 654
  • София
  • Мнения: 12 220
Зсщо не ми става бистър бульона на телешкото варено?
И мия месото,  и отпенвам,и на слаб огън варя...
А едно време, майка и в тенджера под налягане го правеше,  и не си спомням да е било мътно...
....................."Джоланът се вари на няколко пъти, като при мен  се изхвърля  първата вода. След това се налива нова и след като заври се отпенва с решетъчна лъжица. Въпрос на чест е на всяка домакиня телешкото варено да е бистро......................"
Така е, трябва да е бистър, даже мога да кажа ,че това е задължително. Ето ти снимка  на телешко  варено, смятам, че е бистро, а ти пускам и рецептата ,не че е нещо сложно, но съм си я  добавила в блога.
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/02/blog-post_21.html

# 655
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Зсщо не ми става бистър бульона на телешкото варено?
И мия месото,  и отпенвам,и на слаб огън варя...
А едно време, майка и в тенджера под налягане го правеше,  и не си спомням да е било мътно...
Да не би да вариш повече зеленуците и те да  размътват бульона.  Щото и аз нищо осбено не правя, дори не мия месото, не варя повече пъти... сварявам, отпенвам, накрая прецеждам бульона и варя зеленчуците в него.

Скрит текст:

# 656
  • Мнения: 7 727
Джолан...
Не е джолан, винаги с гърди го правя
Да не е заради това.

# 657
  • Русе
  • Мнения: 6 152
Скрит текст:
Зсщо не ми става бистър бульона на телешкото варено?
И мия месото,  и отпенвам,и на слаб огън варя...
А едно време, майка и в тенджера под налягане го правеше,  и не си спомням да е било мътно...

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_218.html

# 658
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Джолан...
Не е джолан, винаги с гърди го правя
Да не е заради това.
И аз с джолан обичайно или с  врат (на снимката ми).

# 659
  • Мнения: 2 682
Може ли изпитана рецепта за свинско месо в буркани и дали му е време или да изкачаме до края на октомври? Решихме тази година да си направим за първи път.

Общи условия

Активация на акаунт