Бели нощи - докога?

• 2 699
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,при нас става така като е превъзбудена. Около тази възраст учат толкова много неща на ден, пълзене, опити за изправяне, че през нощта им е трудно да се отпуснат. Моята ставаше на сън, сядаше и започваше да пляска в просъница.

# 16
Имах абсолютно същият проблем на същите месеци, щом детето се буди през ноща веднага АМ, няма нищо лошо в това да нахраниш бебето, плюса на АМ е, че щом бебето свикне с него няма да се буди нощем. Друго си е АМ, друго си е да се буди за да гушка мама. Давай по 150, 180мл гладно бебе не спи. Ние разнасяхме нашата до почти 11м, което е най-голямата грешка. Аз останах без ръце и кръст, просто стискаш зъби, зареждаш се с търпение и сядаш, гушкаш бебето и толкова. Ще плаче, ще се моли, но повярвай много мъки си пестиш. Период е, дръж се.

# 17
Здравей,
Да те успокоя, не си сама и не всички бебета спят по цяла нощ Simple Smile
Кога става сутрин? Кога е първата дрямка и колко продължава? А втората? Може би има трета? Кога си ляга за нощен сън? Как заспива? Колко будува между дремките?

Кърмете по-често, вместо АМ и носене на ръце. Едно, че ако са зъбки, че действа успокояващо, а и успива по-бързо децата. Няма смисъл да се мъчите с АМ и разнасяне.
Ако не спи на бял шум, опитайте с него, доста помага понякога. Затъмнете напълно стаята, ако си виждате ръката, значи не е достатъчно тъмно 😅

Като цяло препоръчвам и консултация с консултант по сън, ако не отмине до няколко седмици, но и много ще съдействат с проучването към самостоятелно заспиване, което също е фактор за буденията.

Може да пуснете и един феритин, не желязо, феритин и да видите какво се случва там. Толкова чести будения доста често идват при изчерпване на железните запаси (това показва феритина) и са характерни за кърмените деца.

Не се сещам за друг съвет, но ще следя темата с интерес.

# 18
Здравей,
Да те успокоя, не си сама и не всички бебета спят по цяла нощ Simple Smile
Кога става сутрин? Кога е първата дрямка и колко продължава? А втората? Може би има трета? Кога си ляга за нощен сън? Как заспива? Колко будува между дремките?

Кърмете по-често, вместо АМ и носене на ръце. Едно, че ако са зъбки, че действа успокояващо, а и успива по-бързо децата. Няма смисъл да се мъчите с АМ и разнасяне.
Ако не спи на бял шум, опитайте с него, доста помага понякога. Затъмнете напълно стаята, ако си виждате ръката, значи не е достатъчно тъмно 😅

Като цяло препоръчвам и консултация с консултант по сън, ако не отмине до няколко седмици, но и много ще съдействат с проучването към самостоятелно заспиване, което също е фактор за буденията.

Може да пуснете и един феритин, не желязо, феритин и да видите какво се случва там. Толкова чести будения доста често идват при изчерпване на железните запаси (това показва феритина) и са характерни за кърмените деца.

Не се сещам за друг съвет, но ще следя темата с интерес.
Здравей! Благодаря за насоките, страшно доволна съм като цяло от подкрепата и идеите, които срещам тук Simple Smile По въпросите - става към 7.30. Първа дрямка е от 10 докъм 11.30-12. После се забавляваме докъм 15,спи до 17. Всички тези часове са +/- час,а напоследък дори повече. Имаше един прозорец,през който се спазваха почти до минута...едно хубаво, минало време 😃 Вечер заспива в 22,но от близо две седмици е чак в 23. Къпем я към осем. Заспива и спи по-добре на бял шум.
Все още кърмя,но млякото ми осезаемо и прогресивно намалява ( а преди успявах да си замразявам количества даже). Това с консултанта по детски сън и аз си го мислех и то точно в частта със самостоятелното приспиване. Също така преди правех грешката при първото промъркване нощем да се изстрелям при нея и да я нахраня. Чак след това прочетох и лично се убедих,че в поне една трета от случаите това проплакване е насън и е еднократно.
Парадоксално - аз съм биолог, работя в болница,а не знаех,че ниските нива на Fe се отразяват така на съня...*shame* 😃 сега, има вариант резултатът да е некоректен, тъй като неотдавна карахме Ковид,но пък фериъинът пада бързичко.

# 19
  • София
Като млади майки много бързате да възпитавате, разбирам го този порив, всички сме минали през него. Успокой се, щом детето е здраво, значи ще си регулира режима.  Това, което описваш звучи съвсем нормално. Някои бебета заспиват късно, и моите бяха така. Тук възпитание не помага за самостоятелно заспиване. Щом си биолог знаеш, че чувствителността при бебетата и изобщо при хората е различна. Има бебета, които имат нужда повече от гушкане и допир с майчиното тяло. Докато кърмиш си гушнала бебето, нали? Същото е и с АМ. Ако бебето е гладно единственият начин да се успокои и да заспи е да го нахраниш, а дали с кърма, с АМ или комбинирано вече ти си решаваш. Ти си майка на детето си и е важно то да е добре, а не да се отчиташ на консултант по едно, консултант по друго, все едно си ученичка. Майка си и се нагласяш според детето, защото то трудно все още ще се наглася по теб.

# 20
Може би само млякото не и стига.
Как я храните през деня и преди да заспи давате ли и нещо различно от мляко.
Аз като захраних малкия на 6м. след известно време давах за вечеря някакво пюре + мляко след час.
В момента е на 18м. и винаги на вечеря и закуска му давам кус кус или попарка, от цяла филия + десерт и мляко (краве или козе), за да спи нахранен през нощта и същото на сутринта без млякото, защото не е ял, примерно 10-12ч.
Помня като беше по-малък, като го оставях в леглото, си дигаше нагоре краката и като паднат надолу пак ги дигаше и се разсънваше.🤣
Отдавна го няма този проблем, но спи с мен, не иска леглото си.
Бяхме в София 3месеца и там нямаше легло за него и свикна да спим заедно.

# 21
Според мен си налагаш някакви свои странни стандарти за отглеждане, с които се забатачваш. Пиенето на формула няма да ти скапе детето, та колко бебета са на формула от новородени, техните родители скапват ли ги?! Бебето се буди и това не е заради твои пропуски, просто е така, приемаш и действаш като робот, като всяка една майка в тази възраст. Иска да яде нощем, даваш и толкова. Мрънка нощем, слагаш я до теб и спите и това е. За режима, повторяеми действия в приблизително еднакви часове. За мен времето между 17 и 22 часа ви е много, вероятно се преуморява и затова заспиването е по-трудно. Макс към 21 часа слагаш в леглото, гасиш лампата и даваш млякото.
Толкова, без драми, чувство за вина и всякаки ненужни емоции, с които сама се товариш. Много скоро това ще е зад гърба ви.
Поздрави от мен, не спала вече 1г1м, с дете, което рядко спи нощем повече от 3 часа без да се събуди. Първото спеше цяла нощ, така че до дете е. Приемаш, правиш нещата по начин удобен и улесняващ за теб. 😉

# 22
Като прочетох писанията за АМ нямаше как да не се включа. Моето дете хранено с "гадното,ужасно" АМ е много по - здраво и неболедуващо от повечето кърмени деца. Simple Smile
По темата - на 2г и 8 месеца още се буди понякога (не всяка нощ). Имали сме нощи и с будуване по часове. До дете си е. Някои спят като пънове от малки, други се будят.

# 23
Някой беше попитал - вечер, преди къпането давам пюре( или още по-добре - зърнена каша или овесени ядки), къпем и непосредствено преди лягане давам кърма ( а когато нямам - ам).
Относно адаптираното - мнението ми се изгради на база неща, които прочетох тук,от типа "По-добре цианид, отколкото АМ". Иначе съм чела за адаптираното различни статии,зная,че в палмовата мазнина, която влагат в него се съдържа съставка налична единствено в майчината кърма и в палмовото масло и разни подобни. Ще кажете "Чети статии в реномирани медицински издания". Еми,и така не е, понеже нали се сещате колко са мощни лобитата на гиганти като Нестле, примерно. Тв могат да си купят проучване с какъвто резултат искат...

# 24
  • София
Да, продължават да плашат младите майки колко е зле АМ. Да, кърменето е най-полезно за детето и колкото може по-дълго да се запази кърменето е много хубаво, ама дай сега да държим детето гладно, защото консултанти по кърмене и кой ли не казва как АМ е вредно! Колко деца са отгледани на смесено хранене с кърма и АМ! И добре, че ги има АМ, иначе щеше да е мъката като едно време - няма АМ и се замества с козе мляко и кисело мляко и какво ли не. Мъка и за майките, и за децата. Американците вдигнаха военните да им внасят от Германия АМ като беше при тях криза с детските формули.

Моля ви, млади майки, не си вгорчавайте излишно живота с чувство за вина дали правите или не правите нещо правилно. Водете се по детето - когато и колкото иска да яде, когато и колкото иска да спи. Никой няма да ви даде медал, ако следвате идеалните описания за идеалните деца за идеалните майки, които трябва да гледат бебето по идеален начин. Няма такова нещо. Вие сте свързани с децата си и бъдете свързани, докато те имат нужда!  Хората винаги ще ви критикуват - и близки, и непознати. Гледайте детето и себе си и всичко ще е наред!

# 25
Благодаря за подкрепата, наистина! Прави ми впечатление,че бебето яде с апетит АМ от конкретна марка. Не че съм сменила много - само две,но първата не искаше и да я близне и аз си казах "Ето на- дори детето не иска тая гняз" 😃 Смених с Аптамил и да видите как яде 😋

# 26
Много хора не знаят това за феритина, но оказва огромно влияние. От личен опит Wink

Според споделеният режим, аз виждам две неща за корекция - общото количество сън през деня според мен е много, за тази възраст препоръките са до 3ч общо. Може да пробваш да намалиш едната дрямка или пък и двете с по няколко минути, така че накрая на деня да не е спала повече от 3ч.
Следобедният сън не бива да продължава след 17ч при никакви обстоятелства. Аз дори бих будила към 16:30ч.
Вечерното лягане е силно изместено, последният интервал категорично е много дълъг за възрастта и води до преумора, която от своя страна води до чести събуждания, противно на всеобщото схващане, че щом е изморено детето ще спи непробудно. Опитай часът за лягане да е не по- късно от 20ч.-20:30ч.
Пробвай да коригираш режима и до 4-5 дни би трябвало да има подобрение и да намали събужданията.
В страниците на повечето консултанти има таблици с препоръчителни интервали на будуване и сън, може да погледнеш някоя, ще ти помогне в организирането на деня.

Ако мога да ти помогна с нещо или не съм обяснила добре, пиши ми и на лично.
И само да уточня, не съм консултант и не правя реклама на нищо. Споделям личен опит. Simple Smile

На мен този сайт много ми е помогнал: https://huckleberrycare.com/blog/9-month-old-sleep-schedule-and-development

# 27
Всякакви крайности са неуместни, нищо не е на всяка цена. Помня и аз каква наивна и психясана съм била да цедя с мега разранените зърна, сакън какво ще стане ако бебето пие формула. С второто дете бях вече наясно, че какво мляко е пило бебето няма никакво значение и когато имах проблеми, вместо рев и болка, легнах да почина, а баща й я пое и нахрани с шишето. Е, няма такъв кеф 👌

# 28
Е, безценни сте- спор няма 🌷

# 29
Хрумна ми още нещо. Пробвала ли си, без къпане вечер? При нас къпането, като че ли и даваше повече енергия😀. Реших проблема, като започнах да къпя на обяд. Все още се къпем на обяд, вечер нямам кураж 🤣

Общи условия

Активация на акаунт