Представяне на български ястия

  • 1 261
  • 25
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4
Здравейте на всички! Преди 3 години дойдох да живея и най-вече да уча в Германия, като живот и здраве догодина ми предстои окончателно завръщане в България. В квартала, в който живея, съседите решиха да направим събиране, като изнесем маси и всеки сготви по нещо. Имаме не само съседи-немци, а и италианци, поляци, хървати и т.н. Много ми се искаше да приготвя някои български ястия, които да им покажа. Мислех си за баница, защото тя винаги е събуждала интерес у чужденците, но не знам и какво още. Попринцип имах доста идеи, но впоследствие започнах да се съмнявам дали например ако им сготвя боб би било удачно, тъй като повечето са решили да заложат на по-сухи ястия.

Много бих се радвала да чуя и вашите съвети и идеи! Благодаря предварително за помощта! Simple Smile

# 1
  • Мнения: 513
Банички или тиквеник тип хапки. Малки сандвичи с лютеница и българско сирене. Пататник. Родопски клин (баница с ориз). Малки чашки с таратор. Сърмички. Пълнени чушки. Българската вариация на мусаката. Тъй като балканската кухня толкова се приплита е възможно да я въприемат като турска. Така че където можеш използваш типичната основно за България чубрица.

# 2
  • Мнения: 594
Аз Ви предлагам боб чорба, таратор( бас хващам ,че не са го опитвали😀), може би и шкембе чорба. Сещам се още за миш-маш, пататник и сърми може би.
Здравейте на всички! Преди 3 години дойдох да живея и най-вече да уча в Германия, като живот и здраве догодина ми предстои окончателно завръщане в България. В квартала, в който живея, съседите решиха да направим събиране, като изнесем маси и всеки сготви по нещо. Имаме не само съседи-немци, а и италианци, поляци, хървати и т.н. Много ми се искаше да приготвя някои български ястия, които да им покажа. Мислех си за баница, защото тя винаги е събуждала интерес у чужденците, но не знам и какво още. Попринцип имах доста идеи, но впоследствие започнах да се съмнявам дали например ако им сготвя боб би било удачно, тъй като повечето са решили да заложат на по-сухи ястия.

Много бих се радвала да чуя и вашите съвети и идеи! Благодаря предварително за помощта! Simple Smile

# 3
  • Мнения: 30
Родопски пататник и ако намерите сухи чушки ги напълнете с боб

# 4
  • София
  • Мнения: 5 139
Баниците от всякакъв вид винаги впечатляват чужденците, така че една солена и една сладка е чудесен вариант.

# 5
  • Мнения: 5 139
О, баница задължително Simple Smile една със сиренце или сирене и спанак/праз/нещо зелено и една с тиква Simple Smile
+1 за тараторче и лютеничка със сиренце Simple Smile
Моето любимо ястие е каварма, която се готви много лесно, ако имаш слоукукър Joy Но и без става, разбира се.

# 6
  • Мнения: 13 545
И аз бих направила баница, сладка и солена. Поднесени в подноси, нарязани на хапки, за да е удобно на хората.
Много хубава идея, приятно изкарване

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
От всички неща, които годините съм носила на такива събирания успешни са:

Тиквеник - някои са скептични и не искат да ядат сладка тиква, но после питат за рецептата

Сарми
Баница (слагам Quark, körnige Frischkäse и Feta, че само фета се стапя и не става добре. Кори от турците)

Кекс с локум

Различни разядки с багет: кьопоолу, катък (Quark, Schmand и печени чушки), лютеница.

Чушки с боб, мусака и подобни никой няма да яде в тази жега.
Тараторът не винаги го харесват, казват, че било тцатцики с много вода.
Виж баница с айрян би било по-подходящо.

Също салата Ропотамо харесват (боб и грах от буркан и пушена скумрия), но пък сезонът не е много подходящ.

# 8
  • Мнения: 500
И аз съм за баницата, няма да сбъркаш с нея.

Определено не бих правила таратор и шкембе, почти със сигурност ще има отвратени физиономии.

# 9
# 10
  • Мнения: 4
Здравейте на всички и много благодаря за страхотните идеи! Като цяло смятам, че нашата кухня е пълна с разнообразни рецепти, които биха били много интересни на съседите. Баницата със сигурност остава, без нея няма как Smile Идеята с хапките с лютеница и сирене също е много добра идея, от която смятам да се възползвам Innocent Благодаря за споделянето на онлайн книгата с български рецепти - изглежда страхотно! Мога да кача малко снимки от трапезата Smile

Благодаря на всички още веднъж! Nature Sun With Face

П.С.: Току-що ми хрумна идея за кремкарамел, но честно казано не съм сигурна, че ще им допадне Smiley

# 11
  • Мнения: 2 023
Много е трудоемко за крем карамел, за жегите не е много комфортно.
Представих си разядките поднесени като тези


от тук: http://muffincho.com/recipe/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B4%D0%BA … 1%88%D0%BA%D0%B8/
Успех и ни покажи!

# 12
  • София
  • Мнения: 13 142
С таратор не рискувай, нито с айрян. Колкото пъти съм поднасяла на чужденци, различни от гърци, турци и сърби, толкова пъти не им е харесвал вкусът.

# 13
  • Мнения: 5 139
Една американка, върл фен на типичните американски месести барбекю традиции, кара само на таратор два дни като беше на гости у познати Simple Smile Никога не се знае. Но съм съгласна, малко като шкембето е. То и в България за него е или 100% да, или 100% не Joy

# 14
  • Мнения: 500
Тараторът ми е любим и съм го правила за много чужденци. Или се влюбват в него, или гледат да преглътнат колкото да не те обидят и са дотам. Много е рисков 😅

Общи условия

Активация на акаунт