Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 437
  • 727
  •   1
Отговори
# 645
Симптомите ми са досущ като в линка, който постна Леми - постоянно главоболие в тази половина на главата, където е подутия лоб, силна болка при докосване на лоба, болка в челюст, зъби, ухо...
Имам силно завишени СУЕ и CRP, ускорен пулс, отпадналост, температура...

От днес почнах кортикостероида и имам подобрение. И лекарят така каза, още при първите приеми ще усетя облекчение.

# 646
# 647
Зравейте! дойде и моя ред да се обърна към ендокринолог. И за първи път правя подобни изследвания. Втората ми среща с лекаря е чак след две седмици. Дотогава няма да имам мир и спокойствие. Надникнах и тук да ви почета на случай ако има нещо което може да ми бъде полезно. Видях, че помагате взаимно с резултатите на изследвания. Може ли мнение на нетърпелив пациент: завишено ТАТ говори ли за Хашимото или не е гаранция? Нямам опит в тези въпроси, защото в семейството ни няма хора с подобни проблеми. прогестерона ми го поиска гинеколога. Знам от д-р Сигридов, че не трябва да се ориентираме на посочените референтни стойности, че били много занижени (комуникирах с него преди 3 години по време на бременността, ставаше въпрос за витамини).

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 10:02 от julianka

# 648
Само ТАТ ли те притеснява?

КЗ и инсулин са зле.
Дефицит на вит.Д.
Хипофункция на жлезата с автоимунен отговор (повишеното ТАТ).
Гликирания хемоглобин не ми се връзва с резултатите от обременяването.

Половите не ги коментирам, не знам на кой ден от МЦ са пускани.

# 649
Надничането е слабо казано. Трябва да вземеш мерки. Първо, нищо страшно и фатално няма по изследванията ти. Второ:
- имаш Хашимото (завишени антитела).
- имаш хипофункция на щж - ниско фт4, леко завишено тсх.
- имаш сериозна инсулинова резистентност, предшественик на диабет тип 2. Тоя гликиран хемоглобин е фалшиво добър на база висок инсулин.
- LH и FSH тр да са почти еднакви като стойности
- вит Д е нисък
- прогестерон се изследва на 21 ден от редовен цикъл, всички останали на 3 ден от цикъла.

# 650
ето, точно от това се опасявах. Аз не видях нищо обезпокояващо в тези резултати според посочените референтни стойности, пък ....
изследвах всичко веднага след спиране на цикъла и гинеколога и ендокринолога са информирани за това. Тоест на 4 ден от цикъла.
благодаря за мнението. А според вас трябва ли да предприема нещо преди срещата ми с ендокринолога (след 2 седмици) все пак не е малко време, а нищо не знам по въпроса... Sad

ps; само да вметна, че гинеколога ми каза да проверя прогестерона, защото на момента на прегледа имах 2 месечно закъснение и не ставаше дума кога. а просто каза да го проверя. след това говорих с ендокринолога и вече на момента на срещата ни имах цикъл и тя ми каза веднага след спиране до ден два да правя изследвания. тоесто не беше моето решение кога.

# 651
По отношение на хормоните няма нещо спешно, което са не търпи 2 седмици. Не знам на колко години сте, но лх и фсх вървят към изчерпване на яйчниковия резер или съответно проблем в тая посока. Затова вероятно не е имало и мц. Прогестерон на 4 ден общо взето не знам как може да се коментира. Иначе, ако е нисък, липсва овулация. Високият инсулин също влияе зле на половите хормони. Често пъти е причина и за яйчникови кисти.
Действия може да се предприемат веднага в посока инсулиновата резистентност. Намаляване на въглехидратите, особено бързите, преди всичко, движение, спорт.

# 652
По отношение на хормоните няма нещо спешно, което са не търпи 2 седмици. Не знам на колко години сте, но лх и фсх вървят към изчерпване на яйчниковия резер или съответно проблем в тая посока. Затова вероятно не е имало и мц. Прогестерон на 4 ден общо взето не знам как може да се коментира. Иначе, ако е нисък, липсва овулация. Високият инсулин също влияе зле на половите хормони. Често пъти е причина и за яйчникови кисти.
Действия може да се предприемат веднага в посока инсулиновата резистентност. Намаляване на въглехидратите, особено бързите, преди всичко, движение, спорт.
благодаря! на 40 съм. нова бременност не планирам. Преглед при гинеколог не откри никакви кисти или нещо друго.  Обаче имам +20 излишни кг след втората бременност, които не се намаляват само от правилното хранене. Спорт за сега не мога да включа( а преди тренирах яко )  защото зле ми се отразява.... затова опитвам се да правя дълги активни разходки. Постоянна умора, замаяност и килограми са основните причини да се обърна към лекаря. Други оплаквания нямам. Мога да регулирам и храната. Нямам неконтролируем апетит. Благодаря за съвет.

# 653
julianka, докато пишех този пост, ти си отговорила на въпросите, които щях да задам, та малко се обезсмисля. Simple Smile

Останалото са ти го казали, но относно половите - винаги ги изследвай точно на трети ден от МЦ. Тогава стойностите са най-показателни. Просто като съвет го споменавам, ако целиш най-точни резултати.
Също, доколкото знам, на трети ден се изследва 17-ОН Прогестерон, а не просто Прогестерон - той се пуска май на 21-вия ден от цикъла, ако правилно помня. Simple Smile

Бях написала, че антимюлеровият ми се вижда леко нисичък - но след като спомена годините си, ми се вижда с доста добра стойност.

# 654
За мен на първо място трябва да почнеш да работиш върху ИР. От нея са ти оплакванията, имаш си и излишни кг. Високия инсулин се отразява негативно и на ЩЖ. Разбърква и полови хормони. Както е казала и Бонго - режим на хранене, активно движение.

Какво разбираш под 'правилно хранене', с което си опитвала?

# 655
Здравей, за съжаление, не са добре, а показват класическа хипофункция на ЩЖ. Ако не си изследвала TAT и MAT до момента, ги пусни в най-кратки срокове, за да се види дали страдаш от Хашимото. Също, направи ехография на жлезата.
Благодаря, бих могла да ида още утре. Има ли значение по кое време спрямо месечния цикъл се правят? Някъде прочетох, че било най-точно след менструация и преди овулация.
Здравейте отново, след това питане всички вкъщи паднахме с новия грип и още се оправяме. Личният каза, че е по-добре да се изследват нещата на чисто (тоест без лекарства). Колко време след прием на всякакви противогрипни лекарства е добре да се изследваме?

# 656
Аз съм пускала 1 седмица след като спра лекарства. Не знам дали има значение цикъл и овулация. Като съм питала са ми казвали,че тези неща не влияят.

# 657
  • Русе
Здравейте, колеги. Правих си профилактични вчера и ми излезе глюкоза на гладно - 5,1mmol. Мъж на 22 години съм. Храня се здравословно, но в големи количества, защото ходя на фитнес.
Имам хипо и Хашимото, които туширам с Еутирокс. Според вас тази глюкоза ок ли? Да допълня, че съм правил изследванията в РАМУС! Simple Smile)

# 658
Не съм специалист, но мисля, че е добре.
Последният път даже и ендокринолога беше предупредил мм да не ходи в Рамус, понеже му било важно резултати да са точни.

# 659
Като стойност според мен е добре.
П.П. Рамус имат кофти репутация говорили сме и друг път

Общи условия

Активация на акаунт