Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 528
  • 727
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте,

тези нива в норма ли са ?

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   
Цинк/ Zinc (serum)                          15.9                  umol/l    12-24   
Мед/ Cuprum                                  16.1                  umol/l    12.60 - 28.30

Записах час за сина ми при д-р Попова в Токуда за 21.09.2022 за ехограф на жлезата.
Междувременно прочетох, че едно време са мерили температурата всяка сутрин , за установяване дали жлезата работи нормално, като веднага след сън тя трябва да е между 36,5 и 36,8 градуса. Някой пробвал ли е този метод ?
 Няколко дни поред му я меря и е 36,3 и 36,4 всеки ден.

# 241
Може да са малко по-високи, но като съотношение трябва да са приблизително 1:1 а те са така и това е добре. Тоест не е хубаво когато едното е към долна граница а другото към горна.

Това с температурата е защото при хората с понижена функция телесната температура е по-ниска.  Но аз не бих разчитала на този метод за да разбера как работи жлезата има си хормони за изследване Wink . Също така телесната температура се влияе от много неща - възраст, пол, движение, храни и напитки.

# 242
Интересно, и аз тъкмо за меренето на базална температура щях да питам....🙂 От два дни го правя, засега не съвсем както трябва. Това, което забелязвам- температурата ми е някъде около 35,8-36. Изненадах се, защото за мен това е ниско за температура, измерена през деня. А сутрин не чувствам да ми е по-студено, т.е. не се чувствам по различен начин, да не кажа, че в леглото под завивките дори очаквам да видя поне 36,3...Но и двата дни се случва да меря по два пъти сутринта (будя се и по-рано). Четох някъде и за тест за кортизол, пак с мерене на температурата (естествено, беше споменато, че е само индикатор дали има проблем, а не средство за диагностика). Тогава  освен базалната, се мери и температурата през 3 или 6 часа (забравих).
За базалната температура и хипо/хиперфункция четох, че меренето на температура може да помогне да се определи по-точно дозата на хормона (естествено, освен изследването на хормоните).

# 243
Може ли мнение?
[/b]

# 244
Щитовидните са добри, но всички витамини са ниски.

# 245
Всички витамини? Аз мислех,че само Д-то не е както трябва! Благодаря! А имате ли предположения защо и трябва ли да приемам някакви добавки за тях? Естествено ще се консултирам и с лекар,но чакам да излязат всички изследвания.

# 246
Всички витамини? Аз мислех,че само Д-то не е както трябва! Благодаря! А имате ли предположения защо и трябва ли да приемам някакви добавки за тях? Естествено ще се консултирам и с лекар,но чакам да излязат всички изследвания.

В12 в тази мерна единица трябва да е поне 330-350 като стойност. Фолиевата трябва да е към средата на границата. Лекар най-вероятно ще каже, че са добре, за тях всичко в норма е добре.
В12 трябва да се приема под форма метилкобаламин или хидроксикобаламин, има подезични таблетки, спрей на БетерЮ за уста и т.н. Фолиевата киселина трябва да е фолат (активната форма) например - Неофоликмета

Причини за дефицити има много, но най-често срещаната е някакъв проблем с черва/стомах и от там неусвояемост от храната. Или ако има някакво ограничено хранене, понякога и от прием на лекарства се получава - например лекарствата за инсулинова резистентност и диабет намаляват нивата на В12

Но е хубаво да проверите как е желязото преди това, при прием на В12 желязото малко пада.

# 247
Здравейте. Преди няколко дни пуснах тук мои изследвания на хормоните на ЩЗ. Бяха само на ТСХ, Т3 и Т4. Казахте ми че имам хипофункция на жлезата. А преди година се лекувах от хиперфункция с пропицил.
Сега направих по-пълни изследвания ето ги и тях.

Кажете какво е положението според вас. Хашимото ли имам? Да почвам ли хормон? Нямам почти никакви симптоми които да ме притесняват. Даже сега в хипофункция се чувствам много по-добре от когато бях с хиперфункция и имах ужасно сърцебиене, треперене, потене и т.н.... Абе много гадно ми беше.
Благодаря за съветите предварително.

# 248
ТРАК е добре, т.е. няма Базед, но МАТ е завишен макар и сравнително малко  и сочи Хашимото да.

Ами според мен си за хормон. Симптомите на хипер са ужасни, може би затова на хипо не им се впечатляваш хаха. Едва ли нямаш никакви - виж ги на първа страница доста са и вероятно имаш поне хронична умора.

Хубаво е и за дефицити на витамини да се провериш, както и кр.захар и инсулин, често тези проблеми вървят заедно с хипофункцията. Холестеролите при повечето от нас са завишени, те също са спътник на това състояние заради забавения метаболизъм.

# 249
Една интересна статия, може да е полезна и на друг.🙂
https://drjockers.com/test-thyroid-function/

# 250
ТРАК е добре, т.е. няма Базед, но МАТ е завишен макар и сравнително малко  и сочи Хашимото да.
Ами според мен си за хормон. Симптомите на хипер са ужасни, може би затова на хипо не им се впечатляваш хаха. Едва ли нямаш никакви - виж ги на първа страница доста са и вероятно имаш поне хронична умора.
Хубаво е и за дефицити на витамини да се провериш, както и кр.захар и инсулин, често тези проблеми вървят заедно с хипофункцията. Холестеролите при повечето от нас са завишени, те също са спътник на това състояние заради забавения метаболизъм.
Сега като се замисля като че ли наистина имам една хронична умора и сякаш от известно време съм започнал да мисля по-бавно. Отивам в другата стая да взема нещо и като отида забравям за какво съм отишъл Simple Smile Това пак ли е от хипото, забавеното мислене и забравянето.
Е добре как може така да изтегля късата клечка. Аз съм мъж, а съм чувал че мъжете много по-рядко от жените имат Хашимото, даже почти нямат. Как пък така го улучих това Хашимото.
И какво сега - доколкото чета в темата няма лечение за Хашимото, единственото което може да се направи е да се пие поддържащ хормон цял живот. Аз нямам проблем да пия хормон, но като чета в темата, докато се нацели правилната доза може да се премине в симптоми на хиперфунция. А само като се сетя какви ужасни бяха симптомите при хиперфункцията и ми настръхва косата. При всички ли които започват да пият хормон, в началото докато се нацели правилната доза се преминава през хиперфункция. Не ща и да чуя даже че може да почна хормон и пак да се върнат сърцебиенето, изпотяването, ужасната нервност и напрегнатост, и т.н. ...
От каква минимална доза се почва в началото и как се покачва? През колко седмици трябва да се правят контроли за да се види накъде отиват нещата.

# 251
Aз започнах от 12,5 мкг. После увеличавах постепенно. Не е задължително да се стига до предозиране и хиперфункция. Даже напротив. Някои от нас имат нисък Т3 и съответно сме далеч от симптоми на хипер (предвид, че обикновено симптомите на хипо и хипер зависят от Т3).🙂
Около 75% от проблемите с ЩЖ са при жени, около 25% при мъже, така че не е чак толкова невероятно. Просто е по-малко срещано при мъжете. А и доста от тях въобще нямат навик да се изследват често.🙂

# 252
Аз започнах от 25, в момента съм на 100. Никакви симптоми на хипер нямам. Другата седмица мисля да си пускам изследвания и вероятно ще съм за още хормон.
Долче, как се чувстваш на течния?

# 253
Вредят ли ни минералните басейни и СПА процедури? От години не бях ходила, а сега прекарах няколко дни като доста активно ползвах басейни и различни сауни. Болките в ставите ми почти изчезнаха, но започна една мигрена и зацапване извън цикъла, та не мога да преценя дали съм прекалила или просто не е ок.

# 254
Cure да, при мъжете е по-рядко, но не толкова Wink . Имаме си и други двама мъже в темата, отделно моят син също е с такъв проблем.

Започваш с ниска доза и след 6 седмици правиш нови изследвания от тях се вижда трябва ли да се коригира дозата и постепенно се вдига. На моя син въпреки, че е дете, при тях е още по-сложно, че постоянно растат и е в пубертет, за 6 месеца бяхме нацелили дозата.

Общи условия

Активация на акаунт