Още лято, бански и пясък, но и малко училище в 235-та НЕМСКА тема

• 20 196
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
Аз, доколкото знам, като се регистрираш тук в Германия като настоящ адрес, в България имаш само постоянен, настоящ не. Отписват те.
Ако детето догодина тръгва на училище в Германия, то би трябвало тази година да сте получили писмо от районното училище да се явите вие и детето на среща с директора и вече да знаете, къде ще учи или да се смени училището до догодина. Директорът получава списък от общината за бъдещите първокласници. Ако не сте регистрирали официално детето, в училището няма как да знаят за него. Това е при нас.

# 646
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
При нас от ДГ ги водеха в училището да могат децата да се подготвят за прехода.
Понеже имаше деца, които бяха по частните ДГ или в други квартали (в нашия случай) и ни поканиха отделно. Родителите разгледахме сградата, децата имаха Probestunde.
Детето ми беше потресено, искаше да го отписвам въобще от училище и смених училището с това, което беше до неговата ДГ. Второто училище даже не го бях виждала, само знаех, че директорката познава сина ми, защото е ходела в ДГ да подготвя децата - Förderung. Говорих с нея, обясних й защо искам да сменя училището и тя задвижи всичко, но и тя имаше win от ситуацията: класът беше само от 12 деца и ако някое се преместеше, трябваше да разпуснат класа. Със сина бройката нарастна.
Т.е. записах го на риск, но се оказа правилното решение и бях доволна.

След няколко години ме чака същото упражнение, дано този път не ми се налагат такива гимнастики, че при нас в Шуламт са катили.
Да моят съвет е да не се върви срещу системата, а да се използват наличните възможности.

# 647
МарияХрис, защо те тревожи немската учебна система?
За моите деца е съвсем приемлива, нямам големи забележки. Чувстват се добре, това ми е най-важното.
Мобинг може да има навсякъде, зависи от толкова много фактори.

Аз просто не знам достатъчно за нея, знам деца, които се чувстват добре, и други, които не се чувстват ок. Предполагам като навсякъде.  Но все пак е хубаво човек да има опции да си учи и в България, особено ако родителите и те могат и там да работят. Все пак в София знам къде са добрите училища, знам какво мога да очаквам и тн. Според мен трябва повече евроинтеграция в образованието, за да има мобилност в истинския смисъл на думата.

Дени-мени, детето би тръгнало след две години в Германия, ако тръгва като повечето деца на 6 и половина. Та още ни е рано и нищо не сме получили, но е хубаво, че ще имаме избор за училище, макар и ограничен, или поне ще видим какво представлява. Децата са регистрирани в Германия И в България. В Германия ходят на детска градина, което няма как да стане без регистрация.

Нас не са ни отписали в общината в София, за постоянен и настоящ адрес ходих да проверявам, за да знам в каква категория по уседналост ще влизаме при първи клас в София. Дали да ги отпиша аз децата и да сложа настоящ адрес Германия?

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 10:29 от MariyaHris

# 648
Има много грешна нагласа и невярна информация.Пак казвам,да се провери в НОИ.

Добро утро 🌞

# 649
За каква уседналост става въпрос? Ако става дума за данъци и осигуровки, има си закони, които важат в целия ЕС. Плащаш там, където живееш 185 дни в годината.
Сега видях, че става въпрос за училища, но за първи път чувам за уседналост и категории.

От постоянен адрес в България не сме отписвани и това няма как да стане. Само той е важен за българската държавна администрация.При смяна на лични документи в МВР сме посочили адрес в Германия, което можехме и да не правим.

Мария Харис, ако ще се местите в Германия е добре да запишете детето тук, въпреки недостатъците на немските училища. Системата им е добра, даже предвид гъвкавостта й, много добра. Може да се попадне на лоши учители, но и в България може и то на какви, особено пък в "добрите" училища. От опит го казвам. А и интеграцията в Германия не е от най-лесните и лишавайки детето от достъп до немско училище ще му отнемете най-мощния инструмент за интеграция. Това е само мое мнение, съвети отдавна давам само на децата си и то ако ги поискат.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 10:58 от Анонимен

# 650
Мария, според мен няма как децата да са ту тук, ту там. Ще тръгнат на училище, ще намерят приятелчета, и после хоп-ново училище, нови хора, друг език, друг манталитет. Учебната система също е различна, според мен ще им бъде много трудно така. Това не е възрастен човек в хоум офис, да се мести където си реши. Ако сте решили да сте тук, гледай напред и им осигурете стабилност.

# 651
За каква уседналост става въпрос? Ако става дума за данъци и осигуровки, има си закони, които важат в целия ЕС. Плащаш там, където живееш 185 дни в годината.

Да, данъци си плащаме, взависимост от това, къде основно живеем. Но става дума за уседналост за училище. В България записване в училище става по точкова система, в която огромна роля играе не само на кой адрес живееш, а колко дълго си живял на този конкретен адрес. Гледа се уседналост по настоящ и постоянен адрес за детето.

Phloxx, да това е много важен аргумент, наистина, за децата е много важна средата, но именно заради това искам да видя къде ще е най-добре за нас (дали в България, дали в Германия), тоест идващите две години искам да имам отворени опции (първи клас е след 2 години). Тръгнем ли някъде, ще седим там поне до 4ти клас.

Благодаря за информацията, ще разгледам на сайта на НОИ!

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 11:12 от MariyaHris

# 652
Мария, използвай времето да се информираш за учебната система тук.
Тези твои страхове ги предаваш подсъзнателно и на детето.

И за каква евроинтеграция става на въпрос? Искаш немската образователна система да се евроинтегрира ли?!
Обикновено хората се интегрират, както са ти написали.

За Бг не мога и не взимам отношение, защото отдавна нямам поглед над образователната система.

# 653
Мария, използвай времето да се информираш за учебната система тук.
Тези твои страхове ги предаваш подсъзнателно и на детето.

И за каква евроинтеграция става на въпрос? Искаш немската образователна система да се евроинтегрира ли?!
Обикновено хората се интегрират, както са ти написали.

Точно.

Бих добавила от мен следното:
1-4 клас са важни, но ключови за бъдещето са 5-12 клас.

Мария, много спешно се информирайте за немската образователна система. Важно е, за да вземете най-доброто решение за децата си.
Лично аз предпочитам децата ми да учат в немска гимназия, не в българска, макар да съм наясно с всички минуси на немската образователна система.

# 654
  • Немция
И при нас има посещение на бъдещото основно училище, организирано от детската градина. Мисля, че навсякъде в Германия е така.
Записването в Грундшуле също става по квартал, но винаги имаше по някое дете, което не живеше в квартала и беше записано в него по желание на родителите. Грундшулето се води с добро реноме.

Имам някакъв бегъл поглед върху българската образователна система покрай роднини и приятели, доста се различава от немската и е трудно да се сравни.
Немската е по-разчупена, по-гъвкава спрямо децата. Специално гимназиите(защото за тях имам повече информация), знам, че предлагат интересни програми.
Пътувания, обмени на ученици в по-големи класове, в 8 клас ще правят в класа на големия ми син анализ на потенциала на всеки осмокласник и първи стъпки в професионалната ориентация.
Само малък пример давам.

# 655
Много по-гъвкава е немската наистина, което всъщност е неточно, защото не може да се сравнява. Българската образователна система е точно обратното на гъвкава.

Много майки се филмират за училищата в Германия. Преди години като тръгвахме насам що упреци получих, че си захвърлям бъдещето на детето, че го обричам на нещастие и провал, дори направо, че съм луда, именно заради немската образователна система. Хем никога не съм питала.

# 656
Е как, питаш, не питаш, канчето се нашоква 😆

Важното е и ти да се стресираш и филмираш, иначе не може да се поддържа националната невроза.

За мен мен плюсът на немската система, е че в училище ги учат на soft skills, доколкото чувам в Бг това още не е така. Поне за основното това чувам от приятелки в Бг.

# 657
  • Немция
Важното е и ти да се стресираш и филмираш, иначе не може да се поддържа националната невроза.
Точно национална невроза се развива с тези междинни матури, на които са подложени българските ученици и родителите покрай тях. В 4, 7, междинни матури в 10 клас и накрая за финал матурите в 12-ти.  Един перманентен изпитен стрес.

# 658
  • Deutschland/HE
Ние се преместихме след като дъщеря ми завърши четвърти клас в България, синът ми започна първи клас в Германия. Според мен 1-4 клас в Германия е много по-споконо, без нерви, без безумни домашни и изписване на мноооого помагала. А като се сетя колко ги стресираха с тези матури в четвърти клас, та за тях се купуваха още помагала. Определено съм за немското грундшуле.
И в България и в Германия децата ни бяха в кварталното училище.

П.С. А и като се сетя как майка активистка ни събираше по 40лв за подарък на класния за завършване на четвърти клас (всеки срок в 3ти и 4ти клас по 10лв на дете, отделно от другите суми). Сумата беше над 1000лв, подарихме ваучер за Велинград и пари в брой за пътни. Отделно подаръци за Коледа и за завършване на всяка учебна година. В Германия като ни събираха по 1-2 евро не можех да повярвам.

# 659
  • Немция
П.С. А и като се сетя как майка активистка ни събираше по 40лв за подарък на класния за завършване на четвърти клас (всеки срок в 3ти и 4ти клас по 10лв на дете, отделно от другите суми). Сумата беше над 1000лв, подарихме ваучер за Велинград и пари в брой за пътни. Отделно подаръци за Коледа и за завършване на всяка учебна година. В Германия като ни събираха по 1-2 евро не можех да повярвам.
Flushed

Общи условия

Активация на акаунт