Градинарство - моето хоби 31

• 47 576
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Не знам дали е от полза, или точно обратното, но аз в Норвегия си гледам хортензиите  на двора. И не само аз, разбира се. А не е като да няма минусови температури през зимата. Никога не съм ги покривала. Вярно, една уморих, но тя беше оставена в сандъче, при това на кръстопътя на ветровете.

---
Аз бих засадила растението както си е, с почвата.
Препоръчват престой във вода, защото хортензията е водолюбива, но ако можеш да ѝ доставиш необходимата влага, не виждам защо да разбутваш корените.
Можеш да потопиш цялата саксия в съд с вода.

# 151
Точно така се прави, накисваш саксията във вода, изцеждаш и вадиш от саксията внимателно, без да разбутваш корените. Изкопай по-голяма дупка и разрохкай пръстта в дълбочина, за да се вкорени по-лесно. Те са с плитък корен, няма нужда да копаеш много дълбоко, горе-долу два пъти размера на саксията.
На сянка и според мен ще е добре.

# 152
Хортензията обича и по-кисела почва. Поливам ги с торта , която ползвам за рододендроните. Моите ще презимуват на двора….дано да оцелеят

# 153
Благодаря! Във вторник ще ги засадя на двора! Дано да се хванат и 3-те!

# 154
Хортензията расте във всякаква почва, но при по-кисела почва цветовете й променят цвета си към синьо.

Чета в нета как да я засадя. Пише да накисна корените във вода.
Може просто да полееш много добре саксията, да се накваси цялата, после копаеш дупка по размер колкото да събере саксията и пълниш дупката до половина с вода. Вадиш цветето с пръстта от саксията и пльокваш в изкопчето, зариваш, поливаш пак и това е. Следващите две седмици гледай да е полято ако не вали, те обичат да са обгрижвани в жегата. По приннцип лесно се хващат. В края на есента преди да почне да замръзва всичко я полей обилно, за да се накваси преди да се зазими. Зимата мулчирай около корените, сложи там окосена трева или слама или сухи листа да й топли. Някои сортове са много издръжливи на студ, други по-малко, там вече според зависи.

# 155
Много ви благодаря! Това с мулчирането е добра идея. Ще го направя!

# 156
  • Варна
Късно ли е вече за пресаждане на божури?

# 157
Още не е късно, края на август се пресаждат, давай смело.

# 158
  • Варна
Още утре ! Simple Smile Благодаря!

# 159
Може би си знаеш, но не мога да не кажа. За да цъфне божурът догодина пак - засажда се съвсем плитко, да има само 2-5см пръст върху горната част на грудката. Ако е пораснало голямо коренище, е добре да се раздели, само 5-6 "пръстчета" да останат заедно, но да имат поне една активна пъпка. Ако е отдавна засаден, вероятно има голямо коренище, започни да копаеш отдалече. Аз преди години вадих едно, беше почти като щъркелово гнездо Grinning Grinning Grinning

# 160
Имаш ли идея за колко години става “щъркелово гнездо”?
Моите са сяти преди 2г, за първа цъфтяха тази пролет.

Започвам да разчиствам хемерокалис - класически оранжев и ириси - сини и жълти основно. Някой ако иска - да казва.

# 161
Не, така го заварихме в двора. Може да е бил и над 10 години там. Но и отгоре беше много голям като покарат клонките, около 40-50см в основата.

# 162
Пред блока съм сложила преди поне 15 години бял божур от на майка, тогава разделих коренището на 2. Зацъфтя след няколко години, но още е много далеко от размер щъркелово гнездо, излизат по 5-6 стебла. Може и от сорта да зависи. Зная, че старите изискват да се слагат на доста голяма дълбочина. Не зная дали ако са на плитко, грудките ще слизат постепенно в дълбочина, както е при лалето.

ПС Майка имаше дълги години хортензия на сянка под чимшира. Слабо цъфтеше, с малки и малко цветове. Не мръзнеше, не я е завивала, всяка пролет си избиваше. Единствено подрязваше изсъхналите клони.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 01:17 от Diorela

# 163
Може и да е от сорта, моя не го знам какъв е, съвсем стандартен изглежда. Аз го пресадих съвсем грешно, тогава нямах понятие от градинарство. Чак след няколко години започна да цъфти както трябва, и още не е стигнал нивото от преди пресаждането.
Диорела, знам че божурът не обича около него да има големи корени на други растения, да не би някой конкурент в градинката да го е затиснал и да му пречи?

# 164
От този божур имаше и на мястото, и в къщата на родителите ми, пренесох и пред блока. Никъде не е ставал толкова огромен. Стар сорт е, на  мястото е вече над 30, 40 години, но там отдавна не съм го виждала и не зная колко голям е станал. Като го засенчат дървета, намалява цъфтежа, обича слънце.
Цветът прилича на този
https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D1%8F%D0%BB+%D0%B1%D0%BE% … rc=zVBgmUgRVSSx_M

Общи условия

Активация на акаунт