Градинарство - моето хоби 31

• 46 568
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Здравейте, мога ли да преместя праскова? Вече е добре развита и дава плодове. На 3 години е?

# 481
И аз с въпрос, мога ли да засадя в голяяма саксия обикновена върба?

# 482
Съмнявам се. Но има разновидности подходящи за саксии.

# 483
  • Бургас
Здравейте, мога ли да преместя праскова? Вече е добре развита и дава плодове. На 3 години е?
Според мен е по-разумно да я местиш през есента. Прасковата, заедно с бадема, започва да се развиват твърде рано напролет. Аз не бих рискувала, ако имам възможност.

# 484
  • густо майна Филибето
Любознателна,а какво е розово-червеникавото на заден фон на първата снимка ?
Това е зимната окраска на сибирския дрян -  Cornus alba Sibirica. Лятото е невзрачен зелен храст, цъфти с не особено атрактивни бели цветове, понякога прави и плодчета, но зимата е ярко червен. Има и други разцветки кучешки дрянове, има и такива с двуцветни листа. Например Корнус Елигантисима запазва бsло-зелената си окраска и на сянка. Има и такъв с жълто-зелени листа, чиито клони зимата са вишневи. Не ie сещам за името в момента.  Особено атрактивни са зимата, когато имат зелен фон, примерно някое иглолистно, или са на фона на плътна ограда. И с брези се съчетава страхотно! Есенната им окраска също е красива.

Принципно можеш, но в някакъв момент няма да й насмогнеш на поливането и може да не изглежда добре. А и няма да порасне кой знае колко. Това е много мощно дърво с дебели повърхностин корени. Ако видиш моята на живо, никога няма да повярваш, че е на 12 години. Не зная забелязваш ли бялата чертичка , намираща се под нея. Това е крака на масата.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 04:21 от Ljuboznatelna

# 485
  • Пловдив
Много благодаря,Любознателна !Предположих ,че е сибирски дрян ,защото отдавна ми е в списъка ,точно заради зимната си багра. На първата ти снимка ми розоовеше ,защото беше зад фокуса и си помислих ,че може и да нещо друго .

# 486
Любознателна, благодаря! Значи ще се откажа.

# 487
  • До сърцето...
Препоръчайте ми ниско каскадно растение, дългоцъфтящо, трябва ми да скрие един циментов праг в градината. Миналата година посях лобелия, но височината е ниска за нея. Мястото се огрява пряко следобед, за кратко (2-3 часа).
Не съм много на "ти" с градинските цветя. Благодаря предварително.

# 488
Радика,
за стъпало мога да ти предложа и вечнозелен храст, ако има как да засадиш над/зад стъпалото
Котонеастър Дамери Хоризонталис

# 489
Препоръчайте ми ниско каскадно растение, дългоцъфтящо, трябва ми да скрие един циментов праг в градината. Миналата година посях лобелия, но височината е ниска за нея.
Каскадни латинки (трябва да пише че са такива, защото има и обикновени).

# 490
Честита Баба Марта! Здрави, усмихнати и щастливи и много шарени градини!
За едногодишно каскадно и прикриващо бих препоръчала имопея. Обича шарена сянка и расте бързо, от семена, директно засадени на място.
Миналата година ги пробвах в саксия, на целодневно огрята тераса, но не им се отрази добре … за разлика от тези в градината, които бяха на по-шарена сянка и направо избухнаха от листна маса и цветове , та за прикриване са подходящи.
Тази година ще пробвам кипърската лоза, пак от семена, но издържала повече на топлина и засушаване.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 11:35 от driada

# 491
  • Бургас
Искам да сложа на някои места дървесен мулч. Вчера ходих в 2 градински центъра за консултация. В единия ми казват, че се слага отдолу платно. В другия ми казаха, че се слага директно на земята след като се почисти хубаво от бурените, но да е от 5 до 7 см в дебелина. И се обърках. Ходих после в Мосю Бриколаж и там 3 цвята дървесен плюс кокосов мулч. Там пък ми казаха, че кокосовия е лек и при вятър ще се разхвърчат. И там пък ми казаха да търся по сайтовете само италиански от някакъв бор. Съвсем се обърках. Някой има ли опит с този мулч.

# 492
  • София
Bar B Q, практикува се и по двата начина. Този с платното гарантира, че на застелените места в градината плевели няма да пробият. Ако пък слагаш само дървесен мулч, трябва да е наистина дебел слой и да се добавя през определено време.
Миналата година така мулчирах с натрошени (машинно) клони около плодни дръвчета, но не повторих и към средата на лятото плевелите пак надвиха.

# 493
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
питайте за мулча, защот оима значение какъв е (от какъв материал) и как какъв е според обработката.
боровия мулч е подходящ за едни растения и смърт за други.
преди време се предлагаше натурален мулч, директно смлени клони, предлагаха се оцветени мулчове за декорация (за тях задължително платно отдолу), но се предлагаше и мулч обработен с хербицид. не толкова, че да убие дърво, но достатъчен за тревата под него.

# 494
  • До сърцето...
Препоръчайте ми ниско каскадно растение, дългоцъфтящо, трябва ми да скрие един циментов праг в градината. Мястото се огрява пряко следобед, за кратко (2-3 часа).
Самоцитирам се.
Скрит текст:
Благодаря за предложенията, храст не е вариант, прага е малък, а и не искам агресивно растение. Латинките вече ги мислих, но зимата се оголва пак.
Чудя се за алпийския флокс, той е многогодишен и студоустойчив. Но цъфти в кратък период, искаше ми се нещо по-дашно от към красота. Нещо друго да се сещате?

Общи условия

Активация на акаунт