Градинарство - моето хоби 31

• 46 581
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Лавровишня или лигустер, растат бързо и са непретенциозни. Или цъфтящи храсти, ако не ти пречи, че повечето са листопадни.

# 466
  • Варна
Ами хубаво е да не опадват, че идеята им е уж да намали видимостта от пътя.

# 467
Marieta, сигурно си права , ще поогледам моята, а за пресаждането, дали ще й попречи, не съм сигурна колко дълбок е коренът й. Иначе самата туя е висока около метър, не знам какъв сорт е…

# 468
Туите са с плитки корени. Ако я местиш сега, лятото я поливай редовно, иначе ще изсъхне.

# 469
За жив плет - лавровишните са супер от моя опит. Фотинията също - ако е на слънце

# 470
  • густо майна Филибето
Най-евтиния вариант е лигуструм, недостатъкът е, че иска често подстригване. Храстът се води полувечнозелен, малко преди да излязат новите листа, старите падат. Падат и при люта зима.
 Най-малко грижи има със западната туя,много красив плет, но тя иска редовно поливане и пръскане с инсектицид заради короядите. Възрастните растения не понасят засушаване, умират клони.
Източната туя е много устойчива на суша, и непретенциозна към почвата, но иска оформяне поне веднъж годишно. Лъжекипарисите също са устойчиви на суша (това не значи, че ще минат без поливане), те са много видове и всеки със своите особености.  Ако зимите при вас не са много студени, за предпочитане елъжекипарис  Лейланди, защото расте бързо. Съответно иска по-често подстригване.
 Лавровишните бързо нарастват в диаметър. Искат подстригване, най-добре с ножици. Ако не се подстригват, отдолу оголват клони. След години основните клони стават много дебели, и поддръжката се затруднява.  Не обичат за дълго да остават сухи. . Ако температурите паднат до минус 20 за по-дълго ,, има опасност надземната част да измръзне.
Фотиниите обичат от неутрална към кисела почва, иначе не изглеждат добре. При големи студове измръзват до корен.
Вечнозелен вариант е пираканта, тя цъфти пролетта и после се обсипва с плодчета, които се оцветяват в жълто, оранжево или червено. Основен недостатък е, че е ужасно бодлива и това много затруднява поддръжката.
Има безброй варианти за жив плет от листопадни храсти, били те подстригвани или не.  С изключение на зимата, крият от чужди погледи. Когато сгъстят достатъчно, и зимата прикриват до известна степен.

# 471
Любознателна, изчерпателна си както винаги Simple Smile качи някоя снимка от твоята прекрасна градина. За вдъхновение и по случай началото но активния градинарски сезон Hug

# 472
У нас пък лавровишните са сред от най-издръжливите на суша растения и виреят в най-рядко поливаните части на двора, на различни места са ¯\_(ツ)_/¯ Може би крадат влагата на съседните растения, не знам.

# 473
Любознателна,
Отдавна не сме те виждали и чували май!

Аз дори им махнах капковото на едни лавровишни и го оставих на това от най-близката пръскалка за тревата, че направо подгизваха

# 474
  • густо майна Филибето
Моята градина в моите очи е все една и съща Simple Smile Сега пък е най-гола. Почти е изчистена, но продължително време беше все някъде с нахвърлени клони или неприбрани сухи листа. Толкова гъсто е насадена, че сега, когато са останали само вечнозелените растения, си е една съвсем нормално озеленена градина Simple Smile Дойде една близка, която не беше идвала от години, и възкликна - Аааа, ти все пак имаш и полянки! Аз не бях ги забелязала предния път! 😂

Има места, които изобщо не харесвам. Там през годините спорадично си е заминавало някое растение, след него къде успешно, къде не, е насаждано друго. Цялата концепция се е загубила, и ми се ще направо да го изрина и започна отново, но съм много  жалостива към растенията, не искам да им развалям рахата 😁
 Кокичетата и минзухарите прецъфтяват. В момента атракцията са кукуряците, игликите набират скорост.

# 475
Много ви е хубава градинката ,а кукуряка е невероятен , особено розовия:heart:

# 476
  • Пловдив
Любознателна,а какво е розово-червеникавото на заден фон на първата снимка ?

# 477
Момичета, да ви питам жив ли e този хибискус? Посадих го есента, заедно с още 20-тина различни храсти и само той и вейгелата изглеждат така изсъхнали.
Скрит текст:

# 478
Имай търпение рано им е

# 479
Хкбискусите се  развививат мноооого след останалите храсти,
стоят си още по голи клони когато останалите са напълно разлистени.

Общи условия

Активация на акаунт