Градинарство - моето хоби 31

• 46 583
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Благодаря ви! А луковици могат ли да се садят в този момент? Лалета, божури...

# 451
  • Бургас
Правилото е: това, което цъфти през пролетта се сади есента, а това, което цъфти есенно време се сади пролетта. Сигурно има и изключения, но/ за разлика от английската граматика/ правилата са повече от изключенията.

# 452
За сянка са подходящи и рододендроните, обичат кисела почва, също и здравец ( моят на пълно слънце не се чувства добре) За засаждане по това време, не съм сигурна, че е удачно. Но след два месеца е време за засаждане на пролетни луковици - тези което ще цъфтят през лятото. Аз съм доволна от този сайт: https://seme.bg/category/lukovitsi-za-proletno-zasazhdane
Тази година пак ще поръчвам от там …

# 453
Парцелът се намира в едно село на 4 км. от гр.Сливница /т.е. около 40 км.от София в северозападна посока. Мястото е почти равно. Дори и да има наклон е доста лек.
Кое е селото, аз съм от гр. Сливница?

# 454
Зимна картина и от мен Simple Smile

Съседите ми изпратиха снимка…

# 455
Сърбят ли ви ръцете ?
Бадемите цъфнаха…

# 456
Сърбят ли ви ръцете ?
Бадемите цъфнаха…
И още как Blush днес ми пристигат луковиците и семената, които поръчах. Тази година ще заложа на канна, Кала и далии + оцелелите луковици на гладиоли от миналата година, искам по-дълго цъфтящи цветя. За далиите и кантата пише, че цъфтят доста дълго през лятото , за Калата лично се убедих миналата година.
Поръчах си и семена от слънчоглед - сорт гигант и един по-кичест. , но за тях не съм убедена колко дълго цъфтят ?
На 2 март мисля да засадя и растенията за зеления бордюр . Още се колебая за точните растения Simple Smile  , но май ще заложа на розмарин и кълбовидна туя , юниперуса също ми хареса. Та в този ред на мисли - началото на март, рано ли е за садене на храсти?

# 457
Ако не са на гол корен, можеш да ги садиш по всяко време.

# 458
Аз вчера свърших мръсната работа по отупва ето на туите(5м високи вече поне) от старите листа. Много го мразя това. Сега в чували трябва да събера. Изкарах саксии с лалета на слънце. Почнахме да поливаме.
Следва вертикулирането.
Изчистване под живия плет от сухите листа и под кипарисите…
Абе все мизерии
Зюмбюли, нарциси, лалета са изкарали. Зюмбюлите и нарцисите са с пъпки.

О се очертава вече да няма студове…

# 459
Здравейте,
Имам едни кипариси мисля че са тип "елводи", вече са на 3 години, но имам чувство че растат страаашно бавно. Около 40см. са в момента и са порастнали само с около 10см. от размера на който съм ги купила.
Такива ли са си бавнорастящи или нещо бъркам?
Моля за съвет как да ги позасиля!

# 460
Аз вчера свърших мръсната работа по отупва ето на туите(5м високи вече поне) от старите листа. Много го мразя това. Сега в чували трябва да събера. Изкарах саксии с лалета на слънце. Почнахме да поливаме.
Следва вертикулирането.
Изчистване под живия плет от сухите листа и под кипарисите…
Абе все мизерии
Зюмбюли, нарциси, лалета са изкарали. Зюмбюлите и нарцисите са с пъпки.

О се очертава вече да няма студове…
Мизерни, но и разтоварващи са пролетните градински дейности, следващата седмица се надявам и аз да поработя. Grinning
Marieta, не е ли рано за вертикулиране? Ние правим първото косене и грабене на тревата през април.
Аз имам малка туя, около 1м., нищо не към й правила досега през пролетта? Какво е това “отупване” ? Тази година уговарям ММ да я местим, че зад нея искам да направим алпинеум… Някой правил ли го е?

# 461
Ами времето се очертава топло стабилно,
Тревата вече тръгна да зеленее сериозно и не искам да изграпя зеленото после. Иначе и аз март го правя.

За туите - това за “вечно зеленото” е само са да си ги купиш Simple Smile Simple Smile реално те постоянно губят листа. Като разтворих вътре и ще видиш колко суха листна маса има. С ръце или с греблото за трева (пластмасово) отупвам отвън, после с ръце отвътре и всичко това опадва. Изчиствам го от земята с гребло и в чували.
Аризонските кипариси са огромни, но и под тях е същото.
Същото правя и с кълбовидните и др.
Така влиза въздух, премахван старото, може бучи риск и буби да се крият…
Същото става и под всяко друго иглолистно.
 В гората има по 1 педя иглички под тях, нали Simple Smile
Иначе една туя от по-скорошните ми замина…
Давайте съвет за поповите прасета, направо на бабуни ми е тревата зад къщата. Мисля, че се завъдиха от боклучарника на съседката, точно зад нас. Ама тя е луда … а чух и мъжа й да се оплаква от същото

# 462
Имам едни кипариси мисля че са тип "елводи", вече са на 3 години, но имам чувство че растат страаашно бавно. Около 40см. са в момента и са порастнали само с около 10см. от размера на който съм ги купила.
Такива ли са си бавнорастящи или нещо бъркам?
Бавнорастящи са, дори 10см им е максимума на година, значи у вас вървят доста добре.

# 463
Бавнорастящи са, дори 10см им е максимума на година, значи у вас вървят доста добре.
това е прираст за 3 години, не за една Disappointed Relieved

# 464
  • Варна
Трябва да сложим нещо покрай оградата, че много зеем. Мислехме за туи, но нещо започвам да се разубеждавам. Кой е най-добрият вариант?

Общи условия

Активация на акаунт