Градинарство - моето хоби 31

• 46 587
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравей Tanya111, като за начало може да споделиш малко подробности - къде се намира парцела - Нидерландия или Драгоман Simple Smile Каква е месността, има ли наклон нанякъде, има ли къде да се отводнява? Може и някакви снимки да дадеш за ориентация.

Ние строим в място с високи подпочвени води и много чета по темата, мога да разкажа и какво сме свършили до момента.

# 436
  • густо майна Филибето
Здравейте, имам нужда от съвет, въпреки че не съм сигурна дали това е правилната тема.
В края на миналата година купихме малка къщичка с градина. Градината е занемарена, защото никой не е живял там в последните десетина години. Но нещо ми направи впечатление - на места в двора имаше задържана вода, като заблатяване, въпреки че не е чак в такава крайност. Предполагам, че трябва да се направи някакъв дренаж, може би? Имате ли някаква представа как се процедира и към какви специалисти трябва да се обърна за да ми предложат решение?

Може би ще е добре да питате първо съседите имат ли подобни проблеми, и как са ги решили.
Когато има растителност, тя дърпа водата и при нормални условия не се получават заблатявания.

# 437
Да, наистина ми е малко половинчата информацията Simple Smile
Парцелът се намира в едно село на 4 км. от гр.Сливница /т.е. около 40 км.от София в северозападна посока. Мястото е почти равно. Дори и да има наклон е доста лек. За съжаление нямам снимки в момента.
Информацията за строежа на мястото с високи подпочвени води ще е полезна, защото подозирам, че е възможно и там да е така. Не знам дали е ориентир, но когато погледнахме водата в бунара, беше почти догоре.

# 438
  • София
Да, със сигурност този район е с високи води. Сега зимата не е подходящо, но най-лесното, което може да направите, е да изкопаете по дължина и ширина на парцела канавки, с права лопата, и да ги оформите с мотика, като ги насочите към най-ниската точка в някой край или към улицата.
Напролет, като се затопли и поизсъхне, предполагам ще почистите двора. Ако се изоре, ще започне да съхне доста бързо. Сега се е образувал много дебел тревен чим и дори лятото влагата се задържа.
Щом имате и кладенец, за да отводните първоначално, може да изпомпвате от него и да изхвърляте, не знам къде имате възможност. През лятото пък ще си имате вода за поливане Simple Smile

Ако правите по-сложни операции, като отводняване на основите на къщата, отвеждане на водостоци, и нямате възможност да го правите лично, трябва по-сериозна консултация с някоя фирма, занимаваща се с изграждане на дренажи. Не е никак евтино, така че има вариант и да ви направят само проект, пък изпълнението от вас, като вариант.

# 439
Някой гледал ли е такова цвете? Пише, че е сухоустойчиво, а аз такива си търся за градината 😃
Скрит текст:

# 440
Касия, аз обичам всякакви маргаритчести цветчета, почти съм сигурна, че имах и такова в саксия. Ако е същото, е едногодишно и цъфти цялото лято. Като всички маргаритки обича слънце, редовно поливане, но без да се дави.
Гледай да не ги сееш много нагъсто, или после проскуби по-слабите растения, иначе си пречат и остават малки.

# 441
Някой гледал ли е такова цвете? Пише, че е сухоустойчиво, а аз такива си търся за градината 😃
Скрит текст:
Да, тези са едни ситни 2см диаметър, оформят малка туфичк и са сравнително издръжливи, но не издържат съвсем на суша, пробвано 😁Многогодишни са ако зимата е мека, а и се самозасаждат от семенца. Идеални са за саксийки и кошници, но може и в градината, цъфтят с месеци.

# 442
Tanya,
Ландшафтен архитект ти трябва. Те разбират от тези неща. Няма как да правят ландшафт ако не е съобразен с терена

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 08:48 от MarietaYo

# 443
Много ви благодаря, дами! Ориентирахте ме как да действам. Purple Heart   Flowers Hibiscus

Пожелавам ви най-красивите и хармонични градини, а аз малко по-късно ще се присъединя по-пълноценно в това отношение /или поне се надявам/!

# 444
  • Пловдив
Разглеждайки Пинтерест ,попаднах на любим мой Английски магазин и видях ,че се предлагат готови комбинации с растения за начинаещи .
Със сигурност не откривам топлата вода ,но не съм видяла нищо подобно в някои от големите вериги  или онлайн магазини за растения тук .С много четене ,опити  и разсаждане предполагам се получават красиви комбинации ,но ако имаше нещо подобно за начинаещи щеше да е супер полезно ,още повече че има точна дължина на борда и хартиена карта за засаждане .

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 19:45 от nelina_london

# 445
Нели,
Това наистина е чудесно!
Една нощ сняг, но се отсрамихме!

# 446
Мариета, прекрасна зимна картина.
Нели, наистина полезно за начинаещия градинар. Една потребителка преди време беше качила тук линк към сайт за подобно планиране на градината, но сега не мога да го намеря…

# 447
  • Варна
Здравейте! Съвсем боса съм в темата. Отскоро живеем в къща с малък двор. По-слънчевата част съм я замислила да е за зеленчукови лехи. Има ли нещо, което може да се засади по това време, което ще оцелее и ще вирее на не пряко слънце? За Варна става въпрос. Уж е по-мек климатът тук, но пък днес примерно валя суграшица и очаквам студени дни тепърва.

# 448
Има ли нещо, което може да се засади по това време, което ще оцелее и ще вирее на не пряко слънце?
Цветя ли? Дамско сърце, кукуряк, кандилки, може и хортензия но по-нататък. И подправки стават.

# 449
  • Бургас
Ако  имаш предвид цветя, добре ще се държат на непряко слънце хости и хойхери. Те са листно-декоративни . Хостите се скриват през есента, но хойхерите и до сега са с всичките си листа. Ако ги купиш в контейнерчета, можеш да ги боднеш още сега.

Общи условия

Активация на акаунт