Градинарство - моето хоби 31

• 46 598
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Мисля, че е бадем. Много дръвчета са цъфнали. Снимката е от днес. Района на Варна - Ален мак, Кабакум.

# 421
Нелина, много е рано според мен. Още чакам големия студ в края на зимата-началото на пролетта.
Тези форзиции да не са на някое много заветно и слънчево местенце, че така са се подлъгали да цъфнат? При мен още не са напъпили даже, спят си. За сметка на това розите се разлистват усилено през цялата зима, някои вече са  с напълно развити нови листенца. И на мен ми иде ми да грабна ножицата, но не смея, най-рано през март ще режа.
Като дойде време за рязане много ще ми е жал за новите клонки, които сега растат. Шантаво време, шантава зима.

# 422
  • Карлово
Мисля, че е бадем. Много дръвчета са цъфнали. Снимката е от днес. Района на Варна - Ален мак, Кабакум.

Благодаря за споделената снимка. Толкова обичам цъфнали праскови и бадеми.
За съжаление студът ше попари цветовете и дървото .няма да има плодове тази година

# 423
# 424
  • addicted
Аз за розите не се притеснявам много, виждала съм ги сериозно напъпили и поизмръзнали, после покарват пак.
Но се надявам да няма дръвчета пострадали, защото това значи година без плод.

# 425
  • Пловдив
Флокс,на най-незакътаното място бяха -на главната улица , на предоволно разстояние , пред къщите .
Моите рози даже напъпиха преди малко повече от месец ,същата работа с  развитието новите клонки .Нали за първа година ги гледам и още им треперя .Благодаря за съвета!

# 426
По темата за розите - аз имам една, храстовидна и много стара, може би към 50 годишна. В основата , до корена е почти като дърво. Минатата, т.е. по-миналата есен,  не я рязах и стана голяма, през лятото цъфтеше слабо. Тази есен я изрязах драстично, почти до корен или мах. 15 см над него. Надявах се така да се подмлади и са стане по кичеста и компактна като храст. Дали сгреших?
И да, тази  година определено няма нормална зима…

# 427
Пълзящите се режат различно от другите. Пълзяща ли имаш предвид под “храстовидна”

# 428
Не, не е пълзящ или катерлива, само храст , но тъй като е стар, стана доста висок .

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 20:17 от driada

# 429
  • Карлово
Нашите стари розови храсти така ги режем, почти до корен. Цъфтят си.

# 430
Тази есен я изрязах драстично, почти до корен или мах. 15 см над него. Надявах се така да се подмлади и са стане по кичеста и компактна като храст. Дали сгреших?
Хм, има две разновидности рози дето са храст, едните се режат много и растат добре защото всичко тръгва от нови клонки, и други които ако ги орежеш твърде много после пускат само шума и малко цвят. То ще проличи, после вече може да си запишеш кой вид е 😁 Доколкото знам тия дето стават по-големи се режат по-малко, а тия дето са по-нисички се режат до дъно, но нямам експертно мнение.

# 431
Благодаря за мненията, ще я я видим този сезон как ще се развие.

# 432
  • Варна
Миже ли да садя рододендрони сега или да изчакам пролетта? 3 броя, в саксии(контейнери) са. Притеснява ме застудяването как ше им се отрази.

# 433
Миже ли да садя рододендрони сега или да изчакам пролетта? 3 броя, в саксии(контейнери) са. Притеснява ме застудяването как ше им се отрази.
Доколкото знам са чувствителни на студ. Поне моят , есента старателно го покрих с листа. То, не че тази зима имаше кой знае какви студове, та ще го видим това застудяване

# 434
Здравейте, имам нужда от съвет, въпреки че не съм сигурна дали това е правилната тема.
В края на миналата година купихме малка къщичка с градина. Градината е занемарена, защото никой не е живял там в последните десетина години. Но нещо ми направи впечатление - на места в двора имаше задържана вода, като заблатяване, въпреки че не е чак в такава крайност. Предполагам, че трябва да се направи някакъв дренаж, може би? Имате ли някаква представа как се процедира и към какви специалисти трябва да се обърна за да ми предложат решение?

Общи условия

Активация на акаунт