Градинарство - моето хоби 31

• 46 616
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
На това слънчево място бих сложила лавандула за бордюр. Ще е красиво, ароматно…
Има вечнозелена пъстра лоницера, която може да се оформя на топка.
Котонеастър не стелещ се.
Розмарин че може;
Хебе?

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 16:27 от MarietaYo

# 406
И аз зе сетих за лавандула. Сивата сантолина също стои много добре. Ако не е много студено - вечнозелен нисък цеанотус, цъфти разкошно.

Не са вечнозелени, но аз бих си направила бордюр от почвопокривни рози, ако имах къде. Има сотрове, които цъфтят почти без почивка чак до есента.

# 407
Благодаря на всички за предложенията, ще ги разгледам. Лавандули имам от другата страна на пътеката и може би ща сложа някоя .. Каква е тази почвопокривно роза?

# 408
Дриада, това са дребни сортове роза. Височина между 30-50 см. Някои растат на храстче, като възглавничка. Други пускат дълги израстъци и се разливат настрани, но остават ниски. Могат да се оформят като бордюр, или да се направи цяло "петно" от рози, или да се покрие участък с наклон.

Произволна снимка от интернет. Наистина изглежда така като цъфнат.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 09:47 от Phloxx

# 409
  • Варна
Благодаря , искам пролетта са правя нисък жив бордюр, та затова оглеждам ниските туи.. и си го представям разноцветен, напр. Златиста туя, редувана с западна туя Теди, или сребристата сантолина… Дали ще стоят добре заедно?
Вчера го снимах, в един разсадник наблизо:
Не е ниско, но е смесено Simple Smile

Phloxx, можеш ли да ми препоръчаш сорт дългоцъфтящи почвопокривни рози. Имам да скривам капак на септична яма, засадила съм ниски иглолистни, планирам някоя лавандула и сега ме замисли да добавя 1-2 подобни рози.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 12:24 от SVU_D

# 410
Веднага препоръчвам! Не знам къде си и какво се предлага по разсадниците при теб, пиша ти кои на мен ми харесват. Но честно казано каквато и да вземеш няма да сбъркаш, дребните сортове по принцип са най-непретенциозни и цъфтеливи. Напролет само ги подстригвам веднъж, ако ги налазят въшки пръскам със сапунена вода, друга грижа не искат.
А ако искаш ела и в темата за рози, там може да ти препоръчат и други сортове.

Ето тези са ми любимки:

Много обилен цъфтеж няколко пъти през сезона, пуска дълги меки клони http://www.rosebook.ru/roses/gallery/schneekussen/

Цъфти почти непрекъснато до мраз, малко по-висока с твърди клони http://www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/sommerwind/

И тази цъфти почти непрекъснато, с меки клони http://www.rosebook.ru/roses/floribunda/bad-birnbach/

Пуска мнооого дълги клони настрани http://www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/gartnerfreude/

# 411
http://www.rosebook.ru/roses/gallery/miniature/schneekussen/10/
Този вид роза как се казва и къде може да бъде намерена (закупена )

# 412
Името е точно над снимките. Тази е Schneeküsschen, в скоби са алтернативните имена, под които се продава в различни държави.

# 413
Името е точно над снимките. Тази е Schneeküsschen, в скоби са алтернативните имена, под които се продава в различни държави.
Благодаря ,а в България под какво име може да мерим розите ,в частност този вид

# 414
Не знам, едното е за англоговорящите, другото за немско говорящите държави.
Даже не се бях замисляла досега, кое име ще се наложи в трети държави, и защо Grinning
Може би "Снежна целувка"?

# 415
  • Варна
Веднага препоръчвам! ...
Много благодаря! Записвам ги и ще ги търся.

# 416
Благодаря , искам пролетта са правя нисък жив бордюр, та затова оглеждам ниските туи.. и си го представям разноцветен, напр. Златиста туя, редувана с западна туя Теди, или сребристата сантолина… Дали ще стоят добре заедно?
Вчера го снимах, в един разсадник наблизо:
Не е ниско, но е смесено Simple Smile

Phloxx, можеш ли да ми препоръчаш сорт дългоцъфтящи почвопокривни рози. Имам да скривам капак на септична яма, засадила съм ниски иглолистни, планирам някоя лавандула и сега ме замисли да добавя 1-2 подобни рози.

Наистина е шарено Joy и не изглежда особено добре съчетанието златисто и сиво-сребристо …

# 417
  • addicted
Момичета, масово лалетата ми са излезли вече, на места имам и зюмбюли които са отворили листата и се виждат цветните пъпки. Според вас в идващите студове дали ще измръзнат? Тези темпертури объркаха всичко.

# 418
  • Пловдив
Аз имам конкретен въпрос към Phloxx ,макар че си има тема да рози .Ще спазвам твоят съвет за резитба ,когато цъфнали форзициите .Обаче,днес пред селския магазин видях ,че са цъфнали  и мисля ,че е прекалено рано ?

# 419
Момичета, масово лалетата ми са излезли вече, на места имам и зюмбюли които са отворили листата и се виждат цветните пъпки. Според вас в идващите студове дали ще измръзнат? Тези темпертури объркаха всичко.
Няма как. И преди се е случвало, ако навали сняг - ще останат под него и пак ще цъфнат. При мен също зюмбюлите много са дръпнали, но следващата събота и неделя го дават до -10 и сняг, да видим.

Общи условия

Активация на акаунт