🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 969
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,

Може ли да ми препоръчате място за настаняваме, за предпочитане в централната част, така че поне част от забележителностите да са на пешеходно разстояние( с деца сме)?  По принцип търся бюджетен вариант. Приоритет са да има паркинг, защото ще оставим колата и ще обикаляме с градския транспорт. За първи път ще ходим с кола до Истанбул и малко се притесняваме.. Дано GPS  не се загуби. Приемам всякакви съвети:)

# 256
Влизам отново с един бърз въпрос, понеже утре тръгваме. За закупуването на този стикер за магистралите видях, че трябва талона на колата и паспорта на шофьора. Та значи ли това, че аз (собственик на автомобила) нося талона и паспорта на мъжа ми(понеже той шофира, когато пътуваме семейно)? В смисъл мога да купя аз този стикер, така ли? Не им трябва шофьорска книжка или...

# 257
  • София
Влизам отново с един бърз въпрос, понеже утре тръгваме. За закупуването на този стикер за магистралите видях, че трябва талона на колата и паспорта на шофьора. Та значи ли това, че аз (собственик на автомобила) нося талона и паспорта на мъжа ми(понеже той шофира, когато пътуваме семейно)? В смисъл мога да купя аз този стикер, така ли? Не им трябва шофьорска книжка или...
Никой не се интересува кой е шофьорът в момента. Важното е да има от кого да съберат глобите. Wink Може би е по-разумно да се даде паспортът на собственика на колата, за да са еднакви имената и да няма недоразумения.

Здравейте,

Може ли да ми препоръчате място за настаняваме, за предпочитане в централната част, така че поне част от забележителностите да са на пешеходно разстояние( с деца сме)?  По принцип търся бюджетен вариант. Приоритет са да има паркинг, защото ще оставим колата и ще обикаляме с градския транспорт. За първи път ще ходим с кола до Истанбул и малко се притесняваме.. Дано GPS  не се загуби. Приемам всякакви съвети:)
Отваряте Букинг, избирате район Фатих, но тъй като той е много голям, търсите нещо в кварталите Султанахмет (до основните забележителности) или Сиркеджи (с много добър транспорт за навсякъде и на две спирки от Султанахмет). Избирате и опция да предлагат паркинг. Аз бих задала да търси и само с оценка над 9 или 8. Отзивите обикновено са реалистични. Винаги чета първо коментарите с ниски оценки, както и отрицателните коментари, за да разбера от какво не са доволни хората. Все пак въпросните хотели в по-голямата си част са реставрирани стари къщи и поради този факт често са дървени и съседите се чуват, стаите са тесни, стълбите стръмни. И имайте предвид, че джамията Султанахмет и Света София са на високо, а долу край морето е равнище 0. Ако хотелът е по-близо до Мраморно море, сутрин ще имате стръмни участъци за изкачване. От района на Сиркеджи е по-плавно изкачването до площада, а има и трамвай. Ако на хотела пише, че има безплатен обществен паркинг, това означава, че може да се паркира на улицата пред хотела. Обикновено ги предупреждаваме, че сме с кола и очакваме да осигурят въпросното безплатно място за паркиране.

# 258
Здравейте! Четох по темите, но има още неясноти, което е нормално.
Та за престой от 3 нощувки(първо ходене в Турция изобщо) бихме искали някакви основни забележителности да видим, разходка с корабче, аквариум(май ще е по-добре този в мола, който се разглежда за около час както разбирам от темата).
Въпросът ми е, че май районът, който сме запазили за спане е далече?

# 259
Може би сте на около 2-3 км от Султанахмед. Може и пеша да отидете до там , може и с трамвай.

Има няколко аквариума в Истанбул и всички са в МОЛ-ове. Близо сте до спирка на метрото, така че с него за половин час ще стигнете до МОЛ "Aqua Florya", където е и най-големият аквариум - Istanbul Aquarium. Свалете си приложението moovit,което е за градски транспорт и няма да имате проблеми с ориентацията.

# 260

Здравейте, ако може някой да ми помогне ще съм много благодарна. Престой ни посещение на Tayap изложбения център, посещението е работно, ще спим някъде около него. Или в Палас Tayap, не съм го решила още. Ако има по бюджетно ще е супер. Ще пътуваме с колата ни, интересувам се от безплатни /платени паркинги. Четях за транспорта, не ми стана ясно карта от къде мога да си купя, в този район Доста от местата за настаняване не предлагат паркинг 😔Района е Бююкчекмедже. Има в близост метро, ако не се лъжа. И все пак ми се иска и 1 разходка по Босфора или някаква забележителност да видим. В района мисля няма нещо интересно. 1 во посещение на Истанбул, града е огромен. Таксита на какви цени са, ако решим да ползваме., зависи къде се запази хотел. Видях приложението за градски транспорт. Та ще се радвам на всякакви варианти за маршрут, надявам се да се оправим. 🤗

# 261
А има ли някъде повече казано за азиатската част? Хотела ни е Double Tree Hilton -Moda. Ясно че ще се пътува към туристическите атракции от другата страна. Но кое си заслужава в Мода? И аз за такситата  се интересувам. Кои са надеждни? От Истанбул аирпорт такси ли си струва да вземем? Няма ли някой познат който да ползваме?

# 262
Щом имате станция на метрото наблизо, си купете Истанбулкард от там. Има автомати вътре, преди да стигнете до чекирането.

# 263
  • Варна и...духом на Босфора
Eli R
Има мол, заведения,паркови зони,в квартала където ще сте служебно.
Първо посещение- в метростанцията има автомати,купувате си Истанбул карт и отивате на центъра 🐱😸Зареждате си лирички и сте вие.

Едит!
Сякаш няма метро дотам,А само Метробуси,което е различно.
Това е опция една,и с автобус,втора, такси - трета.
Предвид отдалечеността-...
От Отогар до Сиркеджи питах информативно,около 200-250,с договаряне и пазарлък,тоест със служителя от Нишикли говорих.
Обаче понеже сте далече много от център и пристанище,сумата може и още нагоре да отиде

Vici
Аз и други скоро писахме за Азиясайд.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 10:09 от redemi

# 264
Eli R
Първо посещение- в метростанцията има автомати,купувате си Истанбул карт и отивате на центъра 🐱😸Зареждате си лирички и сте вие.

Едит!
От Отогар до Сиркеджи питах информативно,около 200-250,с договаряне и пазарлък,тоест със служителя от Нишикли говорих.
Обаче понеже сте далече много от център и пристанище,сумата може и още нагоре да отиде

Vici
Хмм да и Аз не съм сигурна Metro Bus, какво е точно,което е в близост. Дали е надземно метро. Например в Измир и др градове в Турция е по този начин, но за Истанбул съм чувала че си има подземно. Моля ходили те да кажат. А в близост до Света София,или Капалъ чаршия, (за да се потопим малко) платени паркинги дали има и как се ориентирате за тях, защото явно със  градски транспорт ще е мн сложно и трудно. Поне да идем с колата и да я оставим на паркинг.

# 265
  • София
Скрит текст:
Eli R

Едит!

Vici
Хмм да и Аз не съм сигурна Metro Bus, какво е точно,което е в близост. Дали е надземно метро. Например в Измир и др градове в Турция е по този начин, но за Истанбул съм чувала че си има подземно. Моля ходили те да кажат. А в близост до Света София,или Капалъ чаршия, (за да се потопим малко) платени паркинги дали има и как се ориентирате за тях, защото явно със  градски транспорт ще е мн сложно и трудно. Поне да идем с колата и да я оставим на паркинг.
Метро бусите са си автобуси, но са много по-дълги от нормалните и  имат отделно от уличния трафик заградено трасе. Тъй като не попадат в задръствания, са доста бързи. Но ... никога не съм ги ползвала, защото са доста далече от туристическите маршрути и написаното го знам само на теория. При тях също има чекиране на излизане, т.е. на влизане взимат сумата за целия маршрут, а като ползваш малко спирки, на излизане възстановяват парите за неизползваните. Но пък имат спирки, които са сборни за различни линии и може да се прехвърля на друга линия без да се излиза от спирката.

Ето как изглеждат метробусите  - https://www.google.com/search?q=%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D … rc=1IKUwNEql_QHnM

А тук има карта и маршрути - https://bg.rayhaber.com/2020/01/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-% … 1%80%D1%82%D0%B0/

Еха! А този метробус какъв е "мутрест". Simple Smile https://auto.offnews.bg/news/Biznes_2/Naj-dalgiiat-avtobus-izlez … rtciia_15377.html

Паркинги около Света София има, но са малки  и доста препълнени. Оставят се ключовете на момчетата и те разместват колите и ги пренареждат. По тази причина почти винаги могат сместят още една кола. Wink До Капалъ чарши не знам. На Каракьой и Еминьоню има големи паркинги. Би трябвало да ги има на картата в Гугъл за координати. Но не мога да кажа дали се намират лесно места. Винаги съм била пешеходка по тези места. Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 12:02 от Тaня67

# 266
Скрит текст:
Eli R

Едит!

Vici
Метро бусите са си автобуси, но са много по-дълги от нормалните и  имат отделно от уличния трафик заградено трасе. Тъй като не попадат в задръствания, са доста бързи. Но ... никога не съм ги ползвала, защото са доста далече от туристическите маршрути и написаното го знам само на теория. При тях също има чекиране на излизане, т.е. на влизане взимат сумата за целия маршрут, а като ползваш малко спирки, на излизане възстановяват парите за неизползваните. Но пък имат спирки, които са сборни за различни линии и може да се прехвърля на друга линия без да се излиза от спирката.

Ето как изглеждат метробусите  - https://www.google.com/search?q=%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D … rc=1IKUwNEql_QHnM

А тук има карта и маршрути - https://bg.rayhaber.com/2020/01/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-% … 1%80%D1%82%D0%B0/

Еха! А този метробус какъв е "мутрест". Simple Smile https://auto.offnews.bg/news/Biznes_2/Naj-dalgiiat-avtobus-izlez … rtciia_15377.html

Паркинги около Света София има, но са малки  и доста препълнени. Оставят се ключовете на момчетата и те разместват колите и ги пренареждат. По тази причина почти винаги могат сместят още една кола. Wink До Капалъ чарши не знам. На Каракьой и Еминьоню има големи паркинги. Би трябвало да ги има на картата в Гугъл за координати. Но не мога да кажа дали се намират лесно места. Винаги съм била пешеходка по тези места. Simple Smile
Благодаря Ви, страхотни сте. Това с паркинга и ключовете - абсурд. Картата със сигурност ще разгледа да видим, до къде бихме могли да стигнем,все  си мисля че е някаква търговска, индустриална зона  би трябвало да е увредено за транспорт. Както  Експо на Цариградско. 😂😂Аз така се зарадвах, че ще ходя на Истанбул 🧗

# 267
Здравейте, заминаваме след 3 дни спонтанно за Истанбул, ходила съм преди, но искам да проверя цените на билети за забележителности как са в днешно време, може ли да споделите линкове, с актуални?

# 268
Таня 67, много много благодаря. Много полезна информация и сайт, може би трябва да е на 1 Ва страница. Самите метро буси съм ги виждала в Измир, не съм ги ползвала, но се зачудих защо има врътка за пропускане на хората с карти, на самата спирка, казах си това, ако е Бг всеки ще прескочи или заобиколи, иначе да оградени са от колите, в собствен коридор се движат. На мен ми ги обясниха, като надземно метро . Сега ми става ясно. Линийте са дълги от Tayap ще се повозим със сигурност, интересно ми изглежда, а така и ще избирам и хотел по линията. Интересен сайт 🤗😊

# 269
  • София
Таня 67, много много благодаря. Много полезна информация и сайт, може би трябва да е на 1 Ва страница. Самите метро буси съм ги виждала в Измир, не съм ги ползвала, но се зачудих защо има врътка за пропускане на хората с карти, на самата спирка, казах си това, ако е Бг всеки ще прескочи или заобиколи, иначе да оградени са от колите, в собствен коридор се движат. На мен ми ги обясниха, като надземно метро . Сега ми става ясно. Линийте са дълги от Tayap ще се повозим със сигурност, интересно ми изглежда, а така и ще избирам и хотел по линията. Интересен сайт 🤗😊
И трамвайните им спирки са същите. Обикновено има служител до врътките, който наблюдава и всява респект. Simple Smile Само спирките на автобусите са като нашите и пътниците се качват само от първа врата, за да маркират картата на машинката, която е до шофьора.

Общи условия

Активация на акаунт