🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 972
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
Да питам нещо, което го коментирахте, но нямах време да вляза в банка да проверя, т.к точно преди пътуването тази вечер ми се счупи зъб. Дебитата ми карта е на УниКредит. Нали с пазаруване с нея курсът е ОК  и няма нужда да обявявам в банката, че ще пътувам? Благодаря.

# 241
Мери, не само пазаруването, ами и тегленето от банкомати на Yapi kredi е на много добър курс и с такса като тук. Навигация си ползвам на Гугъл, само си  свалям предварително картите за района, който ме интересува. Единственото неудобство е ,  че не може да навигира пешком, което не ми е проблем.

# 242
Ирен, благодаря.

# 243
Момичета, моля Ви дайте ми мнение за този хотел, ако някоя го е посещавала. Тотално се обърках вече с резервациите, винаги като ходим с ММ си намираме хотел направо на място, но този път сме с още хора и трябва да резервирам предварително. Писах им на whatsapp, ако направя от там резервацията трябва да платя поне една нощувка предварително, а в букинг не ми дава опции за плащане на място. Ще съм благодарна и за мнения за други хотели в района на Сиркеджи, гледаме да е възможно най-близо до паркинга пред гарата. Благодаря Ви!

# 244
  • Варна и...духом на Босфора
Ама работа,дордя продължа,то целият форум обриса  Стамбула 🐱 Асамарисче,Мимето,ей на шимди пък и Малкото похапва сладко- сладко на брега!😃 Тъй де,амчи как..

Сега да кажа че пазаря на две- трети го обиколих,другият път- целия,хареса ми.
Айде с покупките се върнах наабарот къмто входа пак,щото зърнаФ на влизане две абли да точат хубавини.Отивам, масички,чай,кафе,в един син бидон/ и в Балат/ видях таквизи,пък студена водичка и айрянчИ🐱.
И като опекли едни кексове,то бюреци,то плачи,то ачма,гьозлеме..То колебанието на обзе😃😃...
Седнах си аз,взех вода, айрянчИ и пейнирли бюрек така,сега да не мислите много- не,бе.
Бир Тане.
Ей тез добри абли,и момчето Ефе,трудолюбиви и кротки хора, много добро дете е момчето,то учи в Еренкьой и лятото пък всеки понеделник работи тука на пазаря,помага на леля си,разпитах го аз.
Седнах и си хапвам аз,даже и за краката удобство имаше.
И си поседях,починах си,гледах влакчето Мармарайско как излиза от земята и минава край пазаря.Исках дахапна и каймалъ бюрек,ама имаше пататесли и със спанак,а с кайма само чий бюреи, обаче гюзлемето ми намигна😃и Ади и едно гюзлеменце с още едно айрянчИ.
Тъй заситена и напоена,с хубави покупки,с отворени чакри😸🐱😃😊 излязох от пазаря,ляв завой и спуснах бедърите надоле къмто Баадат джаадеси.Пресякох от дясната страна,и си направих голямо вървене с почивки и да убием калориите 😃.
Влизайки на два пъти в Мигрос и Карфур,взех студено лимонде шекерсиз,от мойто фъндъклъ кафе,Карамчета,сладоледени а и за разхлада с климатика в магазините.
В Карфур нямах карта клиентска,ама много добра жена даде нейната че Индирима да ударя.
Букеварда- Шумен,пъстър,цветен,с много заведения,коли,мотори,има и пейки под сянката, защото стана наистина горещо 😛
Значи,викам в Турция ли съм язе?
Сега знам,че в тая част,и посещавана от мен преди,има много интелигентен народ/ анти рте/,ама да видите- омбре коси,къси панталонки,гръд се полюшва,грим,модерни телефони,двама младежи за ръка така хванати,😎,Ами нека,двойки прегърнати,цалуват са...Друго лице Истанбулски е Баадат!
Аз си вървя ,сядам си вея си с ветрилото,и усещам че наближавам Гьозтепе,да съм вървяла сигур 40 минути ли,не гледам саата ич Билям..
Знаете,парка ми е също любим!
И с лалета,и без.
Сега пък зеленина,рагетес има,турта,малък циганин/,дето има различни цветове/,хортензии има и на едната алея към главния фонтан- Магнолии!
Хармония и красота,сянка и прохлада в жегата!
А на фонтана- !
Две девойки по бански,деца, кученца във водата и пръските , смях и настроение!
Майки с малки деца,с шапчици бели на главичките,някои спяха...
Отпочинах си пак,пих лимонде,ползвах тоалетна в парка, където заплатих с Истанбул карт.Огледах си имота😃
Има сграда там,дето мий многУ на ❤️💓❤️😃.
И пак си поех към следващата цел -
Моето кафе Емилия 😎😎😎🐱🐱🐱🤠😼
На камерите махах,след светофара на Гьозтепе,не знам дали има,ама пак да дам нишан.
Видях Страхооотно облечени млади и не толкова млади жени!
Всичко в тон!
Едната направо,спрях се да я огледам,от- до!
Всичко в тон и в моите цветове!
Голям кеф!.
И на булеварда съм си заплюла апартаментче,тъй де,амчи как!
Отдолу заведение,магазин,нагоре големи тераси,зеленина...😎
Тъй почивайки и вървейки,достигнах моето си кафе!
Чудно място В моите цветове, розово,лилавичко, хубаво кафе,с бадемово мляко, коктейл с грозде и нар,украсен с лилавичка теменужка!
Голям кеф и релакс!
И после бонбон голям от заведението ме почерпиха като разбраха,че съм Емилия!❤️
След това си хванах 16 D,от спирката който мисля е на 5-6 минути интервал,качих се на второто етажче и пак по булеварда,но вече посока Кадъкьой.
Пътувайки,зърнах магазин за порцелан,точно откъдето слязох ,но от друга страна.Качиха се и фенове на Фенербахче,няма да крия,новите им фанелки са един път,и цветово,и като материя.Минавайки стадиона,влязохме в трафика на Мода,то клаксони,то свирки,майко,фраш,фраш,еле пък на бика- кой отгоре,кой отдолу,фото,щеак- мрак и тарапанаааа!
Затуй тоя район не го харесвам- тарапана повече от Еминюню-и Мъсъра.
На порта слязох,взех корабчето до Еминюню- и в хотела за душ,почивка и освежаване.
Магнолиите в Гьозтепе ❤️

# 245
Мери, не само пазаруването, ами и тегленето от банкомати на Yapi kredi е на много добър курс и с такса като тук.
Yapi kredi вече не е част от Уникредит, за съжаление. Така че „намалението“ свърши за тегленето. Иначе преди беше все едно да теглиш от банкомат на уникредит в Бг.
Имам револют и тегля безплатно от ziraat bank. Трябва да си обмените в приложението на револют лири от лева извън периода петък следобед – неделя вечер, защото при конвертиране през уикенда взима такса 1%. Това само, ако решите да теглите/плащате в този период. Иначе извън него и през лева може да се тегли. Вчера си купих лири в профила в револют на по-добър курс от БНБ. Но това са подробности.
С уникредит може да се плаща и си плащам навсякъде. Днес банката продава безкасово лири на 1.14 лв за 10 лири, което е по-висок курс от касова покупка на кеш от тавекс и други чейндж бюра в Пловдив (днес си купих лири). БНБ курс 1,0849.
За едно ходене и малки суми няма проблем, но аз ходя по-често и плащам билети, хотели и разбира се, покупки. Simple Smile

Пепелче, не съм била в Бурса, но вариантите са няколко:
- за София, Пловдив и т.н. по линията има директен автобус за Бурса в 19 тръгва от Пловдив и смятам да го повтарям другата седмица, но отиваме на летището и затова. В 2 през нощта е на Байрампаша. В 4 на една азиатска автогара Самандира и оттам хващаме такси до Сабиа Гьокчен, няма и 15 км по празни улици.
- пълно е с автобуси от Байрампаша, сигурно през час.
- най-хубавият за мен и може някой ден да ида – ферибот от Йеникапъ. Simple Smile

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 18:05 от Розова маслинка

# 246
Маслинке, 😍 благодаря! ❤️
Намерих аз едно видео, точно за пътуване с ферибот до Бурса и това май е вариантът, на който ще се спра.
Евентуално. 😂

Еми, 😍 ама как само позна, че Баадат джадесито ще диря този път.
Ще чета пак твоите пътеписи, хем за кеф и да се надъхам още, хем да видя откъде да атакувам. 😂
Пък, ако срещна там и някой сериален хубавец.... 😂 😉 😜

Все пак засега гледам да не се размечтавам, че още ми е мъчно за  Шебечето😍 😍 😍 , дето й се объркаха плановете.
Но за утешение ще кажа, че в живота няма случайни неща, а и знаем - всяко зло, за добро.

# 247
Здравейте!
Гледам брошурата на магазин Карфур и си набелязах неща. Някой има ли представа тази карта Карфур на каса/ информация ли се получава като в Мигрос?

# 248
Намерих аз едно видео, точно за пътуване с ферибот до Бурса и това май е вариантът, на който ще се спра.
Евентуално. 😂

Не знам защо писах Йеникапъ, вероятно има фери и от там, голям е терминалът. Отдавна обаче гледам фери за Бурса от Еминьоню - първа къщичка май беше, ако се тръгне от пешеходната пътека от гара Сиркеджи. Даже ги гледах май месец как се качваха пътниците.

# 249
  • Бургас
Моля, кажете колко е билета за вход в Топ Капъ? Може ли да се заплаща с карта на място?

# 250
Здравейте,

МОже ли някой да ми каже Топ Капъ работи ли в неделя? И въобще музеите в неделя работят ли?

# 251
  • София
Здравейте,

Може ли някой да ми каже Топ Капъ работи ли в неделя? И въобще музеите в неделя работят ли?

Гугъл знае всичко:

От известните места само за Капълъ чарши знам, че не работи в неделя. Но всичко може да се провери. Wink

# 252
Евентуално. 😂

Не знам защо писах Йеникапъ, вероятно има фери и от там, голям е терминалът. Отдавна обаче гледам фери за Бурса от Еминьоню - първа къщичка май беше, ако се тръгне от пешеходната пътека от гара Сиркеджи. Даже ги гледах май месец как се качваха пътниците.

Да, от Йеникапъ има на Турйол (или може би Дентур беше 🤔 ), даже и онлайн може да се купят билети, но май са по-скъпички.
В това видео е алтернативният вариант от  Еминьоню, за който пишеш.
Мисля, че ще ми е по-удобен.
Но така или иначе още инфо ще натрупам.

След голямо дебнене, снощи в 23ч. се освободи една стая в Пенинсула за моите дати и така светкавично я грабнах, че съм объркала мейла си.
Наложи се корекция, но пък вече си имам резервация и спокойствие, че ще съм на познато и удобно място. 😂
Остава само съдбата да не се надсмее над планове ми  (уж все искам да тръгна ей така без програма, но ...).😂 😀
Щото те са грандиозни. 😉 😜

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 17:58 от pepel_ot_rozi

# 253
Благодаря:)

# 254
Аз бях писала за Топкапъ сарай.
Билет с възможност да се види Харема беше 420 лири, а без Харема 360 лири. Това е инфо от миналата седмица.
Имаше на гишетата големи опашки около 15 ч, но в дясно от тях има апарати на които нямаше никой и ние платихме с карта там. Стана лесно и бързо. Не зная неделя дали работи.

Общи условия

Активация на акаунт