🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 803
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Таня, 😍 все за нещо важно си ме информирала, така че си приеми благодарностите. 😂
И да гледаш сериала! 😀😀😀

А, ако някой се разпознае в моя коментар, благодаря му от сърце и на него! ❤️
Все пак 3 години влизах и излизах от тази къща, така че вълнението ми е разбираемо.

# 601
Пиша най-отгоре, защото който е прочел поста вече няма да види. Кажете някой улица за пазаруване, в азиатската част защото ми е по-удобо, да не ходя надалеко. Пазарска улица подобна на тази, която съм си записала, но е чак до Капалъ чарши.

Набързо да ви кажа за впечетленията си днес от Балат, че оня ден ви писах писах за watergarden-а и сега гледам нещо е станало не ми се е публикувал поста.
Та за Балат- ходенето до Пиер Люти, се ядваше, какво време уцелихме, имаше яко джангър от джамията, през цялото време от губенето ни по улиците преди Телерефика, някой нареждаше нещо. На лифта-300 човека 298 с чаршафи и само ние двете “ненормални”-без чаршафи! Е не издържах и по стар български обичай се прередих и застанахме някъде 30-то място ….след не малко чакане, айде заметнахме се на път за гробищата на баира. Чудесна площадка чудесна гледка, пак с една камара чаршафи чакане за най-желания парапет за снимка и айде да пием кафе.
Е! Кога ще го пием не е ясно, след незнамсиколко чакане -Маса! Кафе, чай, гюзлеме - всичко беше много хубаво. А!  на другата маса пиеха някакъв портокалов чай-ама сервитьора, кога го донесе… ако знаех, че им такова нящу щях да го пробвам. (Ще сложа снимка накрая)
И после хайде да гледаме на Балат цветните къщи- ама нали се сещате, че тоз народ на лифта е на същата опашка и казвам - беж надолу по баира да вземаме автобуса. И лека полека в конски тръст покрай гробищата. Надолу- картинката е зле, мизерно, бедно, мръсно, в Русе му викаме Селеметя!
Стигнахме до спирката и с автобуса  към цветните къщи на балат - да видим тез убости ненагледни!
Слязохме на спирката на 50 м от църквата Св.Стефан , може защото вече беше 18:00 ч или защото е неделя беше затворена! Впечетляваща гледка! Много красива отвън, ако ми остане време ще ида друг ден да вляза вътре!
После поехме да търсим - дето едно цигане вика- дъра бър Колоред хаусес.
Влизаме в една абсолютна цигания! Ужасен ужасон! Мръсно, мизерно, циганенца по улицата се забавляват търкаляйки, автомобилна гума, някакви мъжорля ни оглеждат, то по улиците саде тях и децата видяхме, плюс една бабичка седнала на един ъгъл студена вода ни продаваше.
Отгоре се прибираха вече влюбени европейци с ей таквиз фотоапарати, доволни от видяното! Е да де, ама докато превземем баирите там и станало 7 часа. Уличните лампи светят огряли простряните м-у къщите килоти и шалвари, вдигнеш глава лампата в очите ти, в тъмното нищо се не види хубаво. Един младеж си купува по вечеря екмек- питам го- Къде е тая къща-показвам снимка- каза -Мойта е, елате с мен.
Това всичкото го обясни на чист турски за по ясно с ръце и крака. Поемам след младежа държеше да се запознаем -Али се казваше. Заведени до у тях показа с ясен жест че това е къщата, извика -Анеее… дъра бъра! Ането му вратата и се прибра.
Е ко да я гледам тая къща вече мрак и на лампа толкоз се види.
Викам в тоя съмнителен квартал -БЕЖ ЛИСКЕ ДА БЯГАМЕ, тука нищо няма се види!
Че така де, имах големи очаквания за там и стана голямо разочарование! Много гадно място!
Ама нищо де, друго ще намеря да му се зарадвам!

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 08:27 от deni4ka_m

# 602
Оле тоя Балат нали казахте че хубаво било за разходка. Къде да отидем там? Че днес сме към Бг църква посока, но ако не става после не знам къде да ходим.

# 603
  • София
Оле тоя Балат нали казахте че хубаво било за разходка. Къде да отидем там? Че днес сме към Бг църква посока, но ако не става после не знам къде да ходим.
След Свети Стефан влизате в квартала точно  от тук. Ако искате поглеждате църквата Свети Георги, която е вляво. Тя е църквата на Вселенската Патриаршия - малка, но впечатляващо блестяща със златата си. Ако не, свивате в дясно и се движете там, където са туристите. На стрийт вю-то се вижда къде е облагородено. Съвсем не е целия квартал. Wink

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 10:41 от Тaня67

# 604
Танче, благодаря от сърце ❤

# 605
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
Здравейте!
Досега само попивах информация от вас. Реших да напиша някой ред за последното ни пътешествие до любимият град, може да съм полезна на някой.
Изказвам благодарности на всички които помагат, съдейства, напътстват за точният транспорт, маршрути и места за посещения. Със записките които имам от темата вече пътуваме пълноценно и за ТА сме само куфари от България до хотелът където сме настанени.
Скрит текст:
Три пъти сме ходили в мегаполисът: първият път използвахме екскурциите от агенцията, вторият само до свети Стефан (заради малкият ние бяхме ходили), третият даже гледахме да не се засичаме с програмата на агенцията да не си пречим. Впечатление ми направи (затова пуснах скритият текст), че масово туристите на агенциите вече се оплакват от екскурзите, които се организират все се бърза, пришпорват, не оставят много за лично време на обектът (30 минути на Българската църква, то нито да обиколиш, да запалиш свещ, сувенир да си вземеш). Вторият път ми направи впечателние, че имаше може би 2 часа търсихме някой чакахме някой загуба на време, ми това на мен ми е една разходка по Босфорът. Уж агенциите печелят от екскурзиите. Но стига да не излезе мрънкащ постът.
Пътешествието ни беше от 21.09.(нощен преход) до 25.09. Този път беше по маршрути които детето ще се забавлява и ние покрай него. А и компенсация за малкият от пролетта, когато не му оставихме да се забавлява в Емирган на детският кът, понеже бяхме омагьосани от лалетата.
Разказвам малко хаотично Innocent но всичко ще си кажа. Може да прекъсна, ще продължа, понеже ползвам служебно време BowtieClose
Планът ни беше: Някой от цистерните (в Йеребатан сме влизали преди ремонтът, другите две пролетта все се разминавахме с работното време ), Св.София, Леголенд, Аквариум (Sea Life, мол форум), Емирган (извън лалетата също е страхотен), да повозим малкият на фуниколярите (пролетта по време на Рамазанът бяха "Капълъ" както ни казваха местните) и много много "майтапчийски сладолед" както казва малкият, печени кестени, царевица, и много много чай Heartpulse С мъжът ми си приказвахме, по какво се разбират туристи за първи път посещават и вече "гърмяни" туристи. Освен че вече не ползват агенцията и че не търсят къде да пият кафе, а чай.
Сутринта пристигнахме обичайно около 6 часът (бързо минахме границата на влизане, но нашият хотел беше последен по разпределение и поне 20-30минути докато минем по другите хотели. Уж нямаше свободни стаи, седнахме във фоаето, детето продължи да спи, мъжът ми отиде за чайчи. Явно ни съжалиха че сме с дете и ни дадоха стая. Натанихме се, малко почивка и потегляме по част от програмата.
Тръгнахме към трамвая, за всеки случай проверихме Истанбул картата дали важи, имахме 120 лири от пролетта, по време на празниците беше безплатен транспортът, както е коментирано тук. Слязохме на Султан Ахмет с надеждата да влезем този път в Св. София, беше преди 9 часът от далеко се виждаше опашкато чак до завойчето към Топ Капъ. решихме да минем през Синята Джамия,  може да се раздвижи потокът. Влязохме вътре да беше 70-80% скрито всичко, но като погледнеш една от четирите колони с с огромен диаметър величествено е. Излязохме и се запътихме към Св.София, стана 9, но опашката не мърдаше, отказахме се. Убедих си мъжлетата да видим толкова рано може да влезем в Йеребатан да го видим ремонтиран. Запътихме се към входът, който беше преди време, но се оказа, че това вече било изход (подозрително нямаше хора). Сега се влиза от предишният изход надолу по трамвайната улица. Пред входът имаше разделено за без билети (как прозвуча) и за online билети. Влязохме имаше 2-3 човека, може да се плаща с карта. Билетът е 190 лири (22.09 пиша датите защото има постоянна промяна), за детето беше бонус, макар че е на 8, направиха жест малък но от сърце. Вътре: наистина ремонтирано е много добре, може да се минава почти до всичките колони, имаше фигури (някой странни според мен), беше много топло чак задушно. Заслужава си, обикаля се за 15-20 минути, на излизане имаше голям сувенирен магазин на мястото на старата каса, с различни сувенири от навсякъде нацъканите по сергиите и улиците.
Тръгнахме към спирката за Т1 да слезем на Кабаташ (опашката пред Св. София си беше същата), от там фуникуляра до Истиклял, айляшко разхождане надолу. Музеят на Мадам Тюсо беше затворен, може да отваря по късно. Бавно се разхождахме по улицата с чадърчета без да ни пука. Направи ми впечателние, че носталгичното влакче може да се използва с Истанбул карт (ИК) незнаех, качваш се отпред цъкваш я и влизаш. Е имаше и от тези прикачените като в индийски влак, но според мен те са част атракцията. Взехме си от "майтапчийският сладолед", малиновият е божествен.
Скрит текст:
пред магазинът на Манго имаше огромна опашка над 50-60 човека
Слязохме надолу към входът/изходът на Фуниколярът, там полицаят който вардеше директно пусна малкият без билет само ние се таксувахме. Готино пътуване, детето попиваше всичко с широко отворени очи. Минахме през мостът Галата бавничко разглеждайки, наслаждавайки се на гледката, макар и дъждовно. Запътихме се за балък екмек (не споменавам че дотук и няколко от вкусните гевречета изядохме). Седнахме, вече има табелка с цени на всичко което предлага атрактивната лодка с екемеци. Даже предлагаха и миди, взехме една порция, много вкусни. За първи път сядахме под навесите, преди ядяхме на импровизираните пейки като амфитеатър и се наслаждавахме на гледката. Предлагаха и сок от трушия с малко зеленчици вътре. Който голяма част от туристите оставяха и не изпиваха, явно не знаят какъв бульон трезве е.
Тръгнахме към египетският пазар за чай да си накупим и този път сушен патладжан си взехме. Разбира се за малкият желирани бонбони. Трябва да се обикаля и сравнява цените, не по туристически от първото място. На няколко близки сергии имаше разлика на чайовете с около 300-400 лири.
Излязохме и уж да си купя луковици на лалета отвън, но се забутахме и тръгнахме нагоре по сокаците с малките магазинчета тип битак и от пиле мляко. Зяпайки не усещаш как изкачваш баирът нагоре към Сюлеймание. Но тук спирам ще продължа скоро, защото стана дългичко. Ако някой има въпроси да пита.

# 606
Момичета, помощ. Една приятелка ми говори за някакъв парк ( но не зооградина по нейните думи) с лъвове в азиатската част на Истанбул. На някой говори ли му нещо и може ли малко повече информация …

Също за Пеещите фонтани - има ли някакъв “график” на програмата?

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 22:03 от muhcho

# 607

Марго, 😍 благодаря ти! ❤️
Слагам го пак във файла, че другия път да седна като човек там да изпия един чай, без инциденти. 😂
Обстановката леко ми напомня за малко италианско площадче.

А този район ще трябва да се проучи следващия (или някой следващ) път.

Някой пък  беше писал тук за това място-  и то ще влезе в записките. 😂

https://www.instagram.com/reel/Cjh5lOMJtCS/?igshid=YmMyMTA2M2Y=  

# 608
Не мога да вдвна с тез карти каква е далаверата. Ето тук вземам Т1 от Капалъ Чарши един площад на близо

Тука слизам на египетския след 15 мин и ще хващам фери за азиатската

# 609
  • Germany
Първото пътуване билетът е бил на стойност 7,67 ТЛ, в картата са ви останали още 88,71 ТЛ. При второто пътуване билетът е на цена от 6,13 ТЛ, а в картата ви остават 82,58 ТЛ.

Сега гледах снимките и разпознах  в Narmanlı Han мястото, където се загубихме и ние, и където много ни хареса Joy Благодаря ви, че разбрах, къде сме били.
Ето малко нощни снимки от там

# 610
Да споделя нещо видяно от днес. Ако някой си търси сватбени рокли, на площада с бика, символа на Кадъкьой, има много магазини и много хубави модели. Прижени ми се чак 🙄

Улицата с Роклите са зад гърба ми, тука съм снимала … баир някакъв си 😁

# 611
  • Sofia
Паркът с лъвовете е това https://www.aslanparktuzla.com/
Намира се в Тузла, до(във) Viaport Marina. Точната локация излиза в гугъл мапс.

# 612
Абе в тази група няма ли някоя(или няколко) луди Истанбуладжийки(божке, каква дума🤣🤣) от Варна? Дали не искат още една в редиците си?

# 613
Аз това го виждам че Първото пътуване е било на стойност 7,67 ТЛ, а второто от 6,13 ТЛ. Въпроса е че аз на официалноя сайт виждам 7,67. Второто 5, 49, третото 4,17 и т. н. А оная ден и 8 лири платих. Кое кога  как се таксува не мине ясно. Днес на бг  църквата ходхме  на хълма Пиер Лоти. 1 час чакахме за лифта. Ужас. А опашката не беше голяма уж. После като тръгвахме голяма чудения беше. Опашка на горе по стълбите до площада. Заведенията препълнени. Седнахме на едно на по-високо.  Пак котки из краката ти, мухи, оси…. Хапнахме на бързо и назад. Да сме стояли час. Много народ. Тоя лифт 4 кабинки. 2 на горе  и 2 на долу. По 8 човека в кабинка.

# 614
  • София
Аз това го виждам че Първото пътуване е било на стойност 7,67 ТЛ, а второто от 6,13 ТЛ. Въпроса е че аз на официалноя сайт виждам 7,67. Второто 5, 49, третото 4,17 и т. н. А оная ден и 8 лири платих. Кое кога  как се таксува не мине ясно.
Тези намаления са при основна цена от 7,67. Обаче фериботите са на различни цени. Например от Еминьоню до Кадъкьой е по-скъпо (8,76) от трамвайното билетче и от ферибота Еминьоню-Юскюдар (7,99).

https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/ucret-tarifeleri

И 6,13 се появи в таблицата с тарифите. Joy

Общи условия

Активация на акаунт