Румъния - 3-та тема

 • 54 505
 • 843
 •   1
Отговори
 • In transit
 • Мнения: 12 044
Здравейте, пътешественици!!!

Старата тема:   Румъния - близка и непозната
И предходните ни теми:   Румъния и Румъния-2


Разкази от пътешествениците ни:

За стария и новия град на Букурещ: https://bg-mam.ma/p/912473/33034593;


Инфо за замъците:


Термите на Букурещ:

Природо-научния музей, музеят на селото и ботаническата градина, музеят на сетивата / Букурещ:
Солната мина Турда:
Скрит текст:
Солна мина Сланик:
Заведения:
Препоръчани хотели:

Градски транспорт в Букурещ:

Валута: https://bg-mam.ma/p/912473/36711540

NY Times за Букурещ: https://bg-mam.ma/p/912473/37672636

Обобщение за трафика в Букурещ: https://bg-mam.ma/p/912473/37708549

Крайова:
Скрит текст:
Сибиу: Транфагърашан:
Скрит текст:


Брашов: Атракции за деца:

# 1
 • Русе
 • Мнения: 5 356
Записвам се в новата тема.
Мина нашата градска екскурзия в Букурещ + Термите разбира се.
Всичко беше супер. Най-вече цените по заведенията в Стария град - доста по-евтино отколкото в Русе.

# 2
 • In transit
 • Мнения: 12 044
И ние се завърнахме от почивката. Много съм доволна.
На отиване минахме през Дунав мост, чакахме около 30 минути. Оттам продължихме към Питещи, където хапнахме в Мол Виво, който е точно до пътя. Препоръчвам пицария Бонита в мола. Едни от най-хубавите пици, които съм яла, извън Италия. А цените бяха смешни направо, 700г пица беше към 12-13 лв.
В късния следобед пристигнахме в Сибиу. Пътят до там е доста изморителен, с тези безкрайни завои и градско каране, но пък Сибиу е прекрасен.
Много ми хареса етно парка Астра. Препоръчвам да си отделите поне половин ден за него. Страхотно е направен. Ако сте с деца, от него вътре има вход директно за зоопарка. Има забавления за деца, места за похапване и пикник.
Там случайно попаднахме и на концерт на една българска фолкорна група "Искра" от В.Търново. Много ни харесаха как пяха и танцуваха. После се оказа, участието им е част от международен фоклорен фестивал и всяка вечер на площада в Сибиу имаше сцена с представления.
Освен Сибиу посетихме Алба Юлия, замъка Корвин, градините на Зои, които много ми харесаха. Пътят до там беше леко в ремонт и доста прашен, но после измихме колата от праха, на една автомивка. Simple Smile
Градините на Зои са собственост на един италианец, който живее в околността и е решил да остави нещо в наследство на хората и в частност на внучката си. Вижда се, че всичко е направено с желание и изпипано перфектно. Градината постоянно се разраства и разширява. Имаше една част, която беше много интересна и представяваше 4-те сезона...всеки сезон в различен цвят цветя - бели, жълти, лилави и сини. Още не беше съвсем завършена, но собственика ме покани да я разгледам и ми обясни повече за проекта. Има и приятно кафене, където може да поседне човек и да почине. Незнам дали някой е ходил там, аз го открих съвсем случайно, но съм щастлива, че отидохме. Ако сте посещавали красиви италиански градини като тези на изола Бела или на езерото Комо, ще ме разберете за какво говоря. Ето сайта им: https://igiardinidizoe.com/
В Дева крепостта е в ремонт, фуникуляра водещ до нея също и като цяло няма какво да се види. Или поне аз не видях.
Сигишоара ми хареса много, Медиаш става, ако мине човек по път оттам. Брашов е красив, но в сравнение със Сибиу и Сигишоара ми беше леко комерсиален, с всичките тези ресторанти по центъра. Зимата може би е по-различно, но в момента едва се разминаваш с хората, заради масите.
Препоръчвам още един ресторант, освен La Ceaun, пак в центъра Ursul Carpatin.
На връщане се прибрахме през Констанца. Пътя от Брашов до Букурещ (Икеа Палади) беше 3 часа, като в нашата посока беше доста спокоен. Оттам до Констанца беше още 2 часа по магистралата. В Констанца си напазарувахме и се прибрахме към Варна. На Дуранкулак в нашата посока беше много спокойно, минахме веднага, но в обратна посока беше много зле...ползваме това ГКПП от години и никога не съм виждала толкова коли и камиони. Даже не знаех, че минават камиони оттам. Опашката беше поне 2 километра.
По-късно ще драсна и за храната по магазините.

# 3
# 4
 • Русе
 • Мнения: 5 356
Положението с трафика сега никак не е розово. Гледах инфирмация, че е имало задръстване и след моста по новия обход на Гюргево. А там има паркинги за ТИР - ове.
Ние пътувахме миналата неделя около 09:00 - 09:30 ч. сутринта за Букурещ и беше изключително спокойно преминаването на моста. За около 10 мин бяхме вече от другата страна с проверени документи.
Върнахме се вторник вечерта около 18:00 - 18:30 ч. имаше повечко коли и едно работещо гише за влизане в България на нашия пункт. Пуснаха още две гишета и общо около 15 мин сме чакали. Леко задръстване час по-рано в Букурещ, което е нормално.
Направо извадихме късмет, заради нестандартните дни на пътуване.

# 5
 • Букурещ
 • Мнения: 7 843
Човек трябва много внимателно да подбира дните и часовете при преминаване.

# 6
 • Русе
 • Мнения: 5 356
Абсолютно вярно. Но все пак да се очете, че не всички са така гъвкави във времето.
Mikkey много ми хареса описанието на Градините и звучи като да ми хареса. Слагам ги в списъка за следващи посещения.

# 7
 • In transit
 • Мнения: 12 044
И ние минахме към 9-9.30 сутринта Дунав мост...от тирове имаше огромна опашка още в града, но покрай тях се минаваше с лека кола. На самата граница имаше може би 20-ти коли пред нас и 3 гишета работещи. След границата тировете в обратна посока отиваха на горе по пътя за Букурещ, но ние отбихме някъде на ляво из едни поля. Иначе един тип беше спрял в лявото платно и със сигурност щеше да задръсти движението на колите.

По път за Букурещ и Констанца имаше много румънски и украински тирове със зърно, посока България.

Девил, пред градините има голям безплатен паркинг, до тях се стига лесно от магистралата, а се надявам, че бързо ще преасфалтират пътя, който беше в ремонт (едното платно беше готово) и ще се стига лесно.

# 8
 • Русе
 • Мнения: 5 356
Евентуално догодина ще ми се отвори парашута за по-далечна Румъния. Има време
До тогава Букурещ и Гюргево Simple Smile, но пак е нещо на фона на 2 г. нищо заради Ковид мерките Simple Smile.

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 377

Препоръчвам още един ресторант, освен La Ceaun, пак в центъра Ursul Carpatin.

Здравейте,
тези заведения в Брашов ли се намират?
Исках да питам за валутата. Като тръгвате каква валута вземате? Евро и обръщате там в леи....или купувате леи от България. Ясно е, че където може ще се плаща с карта, но може би все има някъде, където ще поискат местна валута.

# 10
 • Русе
 • Мнения: 5 356
Най-добрият вариант е да се тегли с карта от техен банкомат. Чете се разбира се какво ти предлага машината.

# 11
 • In transit
 • Мнения: 12 044

Препоръчвам още един ресторант, освен La Ceaun, пак в центъра Ursul Carpatin.

Здравейте,
тези заведения в Брашов ли се намират?
Исках да питам за валутата. Като тръгвате каква валута вземате? Евро и обръщате там в леи....или купувате леи от България. Ясно е, че където може ще се плаща с карта, но може би все има някъде, където ще поискат местна валута.
Да, ресторантите са в Брашов. Първия е по-скъп, като цени, втория са като в България.
Ние бяхме си взели малко леи. Но на 99% може да се пазарува с карта, така, че не са много необходими. Примерно, ако купувате нещо от фермерски пазари, сергии, таксата за моста към Констанца, някой вход за музеи/атракция.

# 12
 • Мнения: 494
Някой знае ли в Констанца и Мамая има ли свободни зони за плаж или всичко е с платени шезлонги и чадъри.Ако са платени каква е цената?
А някой ходил ли е в посока Галати,Браила и там има ли нещо интересно?

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 526
Благодаря за темата!

# 14
 • Мнения: 494
Мислех,че някой има мнение за Галац и Браила.Или заради войната сега не са добра идея да се посещават...🤔Гледам организират екскурзии до там,но включват и Яши.Може би не са много интересни.Мислех си септември да ги посетя,че са по наблизо,но незнам заслужават ли си?Яши си заслужава,но е доста далече.

Общи условия

Активация на акаунт