Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 134
  • 853
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ооо да, тези разпитвачи са ми любими на мен. Ако отговориш те разнасят, ако нищо не кажеш, те си го измислят и пак те разнасят. Няма спасение от тях Joy

Любими ми бяха докато работех. Хубаво е с колегите  да имаме добри отношения, да обменяме рецепти, книги и информация за прИмоции. Но като вземеха да се врат и да питат глупости беше ужас.
Сама си ползвах обедната почивка, все да свърша нещо, да се движа. Седнала съм да обядвам в по-далечното заведение. Без да питат си пльосват таблите на масата ми и започват да разпитват - ама дъщеря ти как замина за чужбина, ама сега там на социални ли са, а къде живеят, ти от тук ли я издържаш. А мъжа ти мангал ли е, защо е по-тъмен, защо кара такси, колко изкарва и т.н. Аз съм гладна искам да си ям вкусното ядене, нямам време да обяснявам на всяка клявка кое как е. После - била съм некомуникативна, не съм се вписвала в обстановката. Аз им знам семейните истории, но никога не питам какво и как. Ако искат и каквото кажат си остава при мене.
Един ден ми писна и пуснах мейл до всички във фирмата - дъщеря ми е в чужбина по любов, работи там от третия ден, живее в имот, който аз съм купила, гаджето и също работи. Нямат нужда да ги издържам, те също не ми изпращат пари - имам си. Мъжа ми е тъмен, но роднините му са светли, има и синеока сестра - гени и т.н.
Върха беше - мия си ръцете след 00 и влиза 1 от клюкарките. Опулва се срещу мене и пита - ти осиновена ли си?
Имала била общи познати с бивши съседи  в блок, в който живеех от 4 годишна. Та няма как да знаят дали съм или не съм. Като я напсувах сочно се фръцна и не ми говори няколко месеца. Бях много щастлива от което.
Пиша за голяма, известна търговска фирма, не за  ЕТ Данчо 1963...

# 481
Последния път като ми преля от коментар относно личния ми живот на робота, после ги държа доста време. Коментар на висок глас още докато вляза и поздравя преди да си започна смяната... пред клиенти, освен това.
Обърнах се и кратко попитах "другарката" знае ли защо му се вика личен живот. Защо?
Ами щото не е ваша работа!
Ходи после половин ден подире ми из целия обект да ми се извинява, та съвсем цирк да става.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 22:03 от natka

# 482
  • Бургас
Ти пък чак и мейл си им пратила. Остави ги да се чудят и съчиняват. Grinning

# 483
  • в сбъднатите мечти
Относно майките и хоум офиса - не всички успяват. Имала съм колежка, която беше адски ствестна, бременна, голямото й дете ходеше на детска, но много често я връщаха и се налагаше да е вкъщи. Когато имахме срещи и обучения винаги е била налиния. С останалото се справяше като влизаше и по нощите и работеше. Просто жената беше лоялна и не искаше да си намира оправдания.

Иначе много майки злоупотребяват, аз не знам как ще се концентрират да работят като то постоянно е едно мрънкане, бутане, говорене, шум. С такава среда, аз ще тъжа за офиса…

Като си търсех работа последния път ми звъни чр. Опитна жена, познавам я, защото работех в компанията преди това. Децата й вкъщи, мъжа й също. Опитва се да води интервю с мен, докато едното дете ревеше за нещо, а другото не можеше да си пусне таблета. И тия деца не бяха инструктирани, че не бива да закачат майка си, докато е на телефона. Непрофесионално ми се видя.

Дразнещо е по колове хората да не се мютнат и да се чуват детски крясъци. Някои хора живеят сякаш в Джурасик парк.

# 484
  • София
Като стана въпрос за езици, какво е приемливото ниво, за да кажеш, че знаеш един език? Изключвам позициите за преводачи и учители, където трябва да е перфектен, разбира се. По-скоро за други професии, в които се изисква, например счетоводител, секретарка, работа с клиенти на гише и подобни.

За мен е безпредметно да се посочва по рамка владеенето. С1 и С2 (където го има) предполагат и размах в реторика и художествена литература, свободно използване на метафори и идиоми, както и специфичен език (биология, инженерни науки, примерно). Можеш да имаш много добър корпоративен и бизнес английски (или какъвто там), без да си С2.
От друга страна, владеенето се разбира за десетина минути, ако знаеш какви въпроси да задаваш и в каква посока да тласнеш разговора. Иначе всеки може да си поназубри малко опита и компетенциите и за съжаление работодателите рядко се отдалечават от този темплейт. Така се назначават хора с беден английски, които не могат да отреагират в ситуации понякога. Иначе, мейли всички пишат, криво- ляво.

Soft Skills съм писала и аз, макар да намирам притежанието им от масата индивиди за сериозно преекспонирано, почти изнасилено. Сливаш се с тълпата малко, но пък според мен ги остави, Нарциса.

За скандинавските езици обикновено се наемат нейтив хора, най- често от смесени бракове, живеещи тук. И те винаги са много нагли и безпардонни, защото търсенето е голямо, а предлагането - малко. Но заплатите са ~3k за обикновени съпорт позиции. За QA или нещо нагоре- още повече.

Забравена, изчетох те и теб. Няма да го бъде, играла съм подобен филм. Написала си причината- недобре планирани проекти и излишни позиции. Приятните позиции за временни, но много хора живеят добре с тази нагласа, защото нещата не потъват от днес за утре. Изкарат 2-3г. някъде и всичко е точно. На мен също ми носи несигурност такава атмосфера, но какво да се прави.
Освен това, най- оперативните позиции са най- сигурни някак. При нас баш съпорта си бичи необезпокояван и дори най- големите скатавки няма от какво да се притесняват.

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 17:50 от The Catcher in the Rye

# 485
  • при него
Catcher,  за езиците не е съвсем така, защото все пак посоченото ниво дава ориентир. Ако в СВ-то се виждат и скорошни/ настоящи позиции в международни компании, това допълва, че най-вероятно езика се използва. Вече на интервюто се съставя крайното мнение.
Според мен, ако езика е определящ за дадена позиция, то кандидата трябва окрито да говори за нивото си на владеене, за да не изпада после в конфузни ситуации. Важно е да се има предвид, че за 6 месеца изпитателен срок, владеенето ще си проличи.

# 486
Нарциса, ти имаш ли икономическо образование? Щом работиш с английски и имаш базов опит със счетоводни документи, защо не пробваш да смениш сферата на бг работодателя с Account Payable или Account Receivable в международна фирма. Като цяло, не винаги, но в някои случаи, проекти и клиенти, можеш с по-скромен опит и познания да си напълно подходяща за тези позиции. 1500 е минимума по мои наблюдения, с които да стартираш, говоря за минимум, после заплатата обективно расте, не само на думи и обещания, както и перспективите пред теб. Не се шашкай с изискванията за супер английски, в сферата се работи предимно с документи. Ако ползваш втори език още по-добре, тогава вече и заплащането е по-добро.

1800 чисто ? Къде това 😀

# 487
1800 чисто ? Къде това 😀
Написано е - големи международни компании. За стартова заплата в тези компании бива. Но както каза потребителката, после се надгражда.

# 488
Съвсем реални са 1800 чисто стартово за асистентски позиции с английски в големи международни компании. Казвам го от личен опит - търсим и наемаме такива хора като в последните 2-3 години не сме предлагали под тази сума. Скоро е възможно минимумът да се вдигне.

# 489
  • София
Аз имам въпрос- по време на предизвестие важат ли всички екстри за допълнително здравно осигуряване. Не визирам прегледи, а интервенции, за които документите се носят пост фактум при застрахователя.
Много искам да започна да си сменя работата, но ме притеснява, че може да ми се наложи болничен и в изпитателен срок сигурно ще ме махнат, надявам се ако има нещо такова, да съвпадне с част от предизвестието ми.

Относно парите- моя колежка намери бизнес анализатор за 3к чисто. Няма кой знае какви невероятни умения, настоявала е за сумата и са ѝ ги дали.

# 490
Според мен, ако езика е определящ за дадена позиция, то кандидата трябва окрито да говори за нивото си на владеене, за да не изпада после в конфузни ситуации. Важно е да се има предвид, че за 6 месеца изпитателен срок, владеенето ще си проличи.
И според мен, това важи за всички ключови умения за позицията, но съм се нагледала на обратното за съжаление. Големи претенции, големи приказки, голям въздух. Явно на много места това минава и хората се задържат след изпитателния, с друго не мога да си обясня това взаимно губене на време.

# 491
Зависи. Допълнителното здравно важи дотогава, докато работодателят ти не информира фонда да ти го спрат. Може и след като напуснеш още да е активно. А може да ти го спрат и по време на предизвестието. Питай си работодателя, ако е възможно.

# 492
  • София
Благодаря, ще питам, макар че така просто ще ги подсетя да минат тънко за пореден път.

# 493
Съвсем реални са 1800 чисто стартово за асистентски позиции с английски в големи международни компании. Казвам го от личен опит - търсим и наемаме такива хора като в последните 2-3 години не сме предлагали под тази сума. Скоро е възможно минимумът да се вдигне.

Работя сходна позиция в международна компания, но съм далеч от тази сума. Сега си търся същата позиция, но с англ. и италиански. Според Вас каква е г/д нормална заплата за такава позиция с два езика?

# 494
  • София
Пояснете какво се има предвид под асистентски позиции с език?
Зависи и в кой отдел се намира. По правило в ОТС са по- ниски заплатите. После са акаунтинг и после сейлс. Там са най- високи.

Общи условия

Активация на акаунт