Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 171
  • 853
  •   1
Отговори
# 465
Забравен профил, попринцип не съм от хората, които живеят с мисълта, че са особено нужни на корпорацията. Просто съм дзен. Виждам, че в отдела ми има достатъчно работа, фирмата е във фрийз, не наемаме хора, ами няма да махат никого в момента. Но и да ме махнат, аз пак съм ок. Ще получа обезщетение и ще си намеря нова работа. Мечтаех си да ме махнат с ковид 2020, за да изкарам лятото на морето, ама не ми се отвори парашута. Зимата ще ми е тъпо да съм на борсата. 😂

Иначе живея с мисълта, че винаги започнеш ли в нова фирма, ще те откупят за повече пари, защото ще си на индексирана заплата. Така, че и да ме махнат, ще си почина няколко месеца на борсата и ще търся работа след това. Ако не е с борса, а с обезщетение, ще е още по-добре - бърза финансова инжекция.

Момичета, като говорите за тия колеги ми настръхва косата. Не знам какви са тия въпроси, какви са тия притискания за обяд и тн. Аз съм имала и много топли отношения с колеги, споделяли сме си за семействата, кой колко деца има, мъже, жени и тн, но без натиск. Не знам какви са тия любопитни хора толкова да подпитват и разпитват, неприятно звучи.

# 466
Момичета, като говорите за тия колеги ми настръхва косата. Не знам какви са тия въпроси, какви са тия притискания за обяд и тн.

А най-гадно е с колеги, които смятат, че знаят всичко и дават непоискани съвети на килограм.....ама за всяко нещо, от това как се връзват обувки, през това как се готви супа, до това как се отглеждат деца и се обзавежда жилище (примерно). Тъпо и досадно е, че трябва да ги слушаш, да кимаш и да казваш "Да, даааа, права си!"

# 467
Момичета, като говорите за тия колеги ми настръхва косата. Не знам какви са тия въпроси, какви са тия притискания за обяд и тн.

А най-гадно е с колеги, които смятат, че знаят всичко и дават непоискани съвети на килограм.....ама за всяко нещо, от това как се връзват обувки, през това как се готви супа, до това как се отглеждат деца и се обзавежда жилище (примерно). Тъпо и досадно е, че трябва да ги слушаш, да кимаш и да казваш "Да, даааа, права си!"

Оф, ужас, не знам. Аз в среда с кофти колеги трудно вирея. Имах едни подобни, мислеха, че знаят всичко. Те даже не разпитваха толкова, колкото си вярваха, че са няквкво затворено общество на истински приятели, а те просто нямаха други контакти. Седяха по цял ден заедно, заедно излизаха обедна, заедно ходеха на ваканции, заедно си правеха рд, заедно излизаха петък и събота. Като някакво тайно общество бяха, но просто защото нямаха истински приятели, иначе бяха лицемерни.

В съкращението няма нищо лошо. Проблемът е, че след 10-ина дни човек почва да се чуди какво да прави. Не е за всеки да стои без работа. А намирането на нова си е стрес, независимо дали има или няма търсене на кадри....

Така е, аз работя от 20 годишна. Сега съм на 29. Нямам прекъсване в трудовия стаж. От една работа директно на друга. Не съм си почивала. Винаги съм гледала да напускам след като вече имам оферта от работодател, при когото искам да започна.

Само веднъж напуснах отведнъж, защото не издържах във фирмата, която споменавам в този пост. Много неща не бяха ок и говорих с шефа да ме освободи, защото не съвпадат с моите ценности. Същият ден си тръгнах, седях без работа три дни.

С това искам да кажа, че и аз си казвам как не е лошо да ме съкратят, но реално 9 години си работя без прекъсванки. 😂

# 468
Оф, ужас, не знам. Аз в среда с кофти колеги трудно вирея. Имах едни подобни, мислеха, че знаят всичко. Те даже не разпитваха толкова, колкото си вярваха, че са няквкво затворено общество на истински приятели, а те просто нямаха други контакти. Седяха по цял ден заедно, заедно излизаха обедна, заедно ходеха на ваканции, заедно си правеха рд, заедно излизаха петък и събота. Като някакво тайно общество бяха, но просто защото нямаха истински приятели, иначе бяха лицемерни.

Не мога да вирея сред такива хора.
Аз искам да работя по договорените задачи и отговорности и да получавам договореното възнаграждение. Не ходя на работа за нови приятелства и лични разговори. За мен това е допълнително излишно напрежение, защото за да спазвам добрия тон и да съм любезна, все трябва да кажа нещо.
Това е една от причините да съм привърженик на хоум офиса. Естествено има много други - липса на два допълнителни часа прекарани в път и приготвяне, възможност за обяд вкъщи, възможност за кратка тренировка, пестене на пари, пестене на време, по-здравословен начин на живот като цяло...

# 469
Попринцип не съм много съгласна с мнението, че работата е просто договор, отиваш, работиш и си тръгваш. Няма как 8-9 ч да мълчиш и да нямаш никаква връзка с колегите си, ако сте на локация. Вече зависи и от спецификата на работата колко ще си комуникирате. Но според мен в повечето офиси е почти невъзможно просто да дойдеш, да работиш и в 6 да загасиш без да комуникираш. Даже ще е странно. Нормално е да се говори с колеги, да има някаква атмосфера, дори да се създадат приятелства. Аз от колеги съм правила приятели и не мисля, че бих срещнала тези хора, ако не беше работата. Но те такива хора се усещат някак, че си ги намерил и ако в някакъв момент вече не сте колеги, това не е пречка за отношенията ви. Ходили сме и на сватби на бивши колеги дори и не в било нито сконфузно, нито странно.

# 470
  • Бургас
Аз дори като един абсолютно антисоциален човек ми е странно да хадя на работа и да не си общувам с колегите. През годините съм създавала приятелства с колеги. Със сегашните съм в много добри отношения. Не виждам какво е лошото някой да ти даде съвет и идея за нещо от живота. Аз като правих ремонт в къщи ми дадоха много ценни съвети. И хубави идеи за супа, хаха, някой по горе спомена за супата, че се сетих. Ако ми трябва някакъв майстор за нещо си първо ще питам колегите си да ми препоръчат някой. Също не виждам нищо лошо в това да ме попитат дали съм омъжена и дали имам деца.

# 471
С някои хора се получава, на други самото им присъствие те кара да търсиш къде да се покриеш, а може дори да ги виждаш за първи път. Един мой учител от гимназията казваше по този повод нещо от рода на себеподобните се надушват.

# 472
Аз дори като един абсолютно антисоциален човек ми е странно да хадя на работа и да не си общувам с колегите. През годините съм създавала приятелства с колеги. Със сегашните съм в много добри отношения. Не виждам какво е лошото някой да ти даде съвет и идея за нещо от живота. Аз като правих ремонт в къщи ми дадоха много ценни съвети. И хубави идеи за супа, хаха, някой по горе спомена за супата, че се сетих. Ако ми трябва някакъв майстор за нещо си първо ще питам колегите си да ми препоръчат някой. Също не виждам нищо лошо в това да ме попитат дали съм омъжена и дали имам деца.

Разликата е, че някои дават непоискани съвети и се смятат за най-вещи по всички теми, независимо какви.

Иначе приятелства се създават, да. Не е нужно да е с всички от фирмата, но с някои хора е възможно по-близко отношение.....и поне колегиална търпимост с останалите.

# 473
  • София
...Децата й вкъщи, мъжа й също. Опитва се да води интервю с мен, докато едното дете ревеше за нещо, а другото не можеше да си пусне таблета. И тия деца не бяха инструктирани, че не бива да закачат майка си, докато е на телефона. Непрофесионално ми се видя.
Откъде знаете, че не са били инструктирани?

# 474
  • в сърцата на децата <3
...Децата й вкъщи, мъжа й също. Опитва се да води интервю с мен, докато едното дете ревеше за нещо, а другото не можеше да си пусне таблета. И тия деца не бяха инструктирани, че не бива да закачат майка си, докато е на телефона. Непрофесионално ми се видя.
Откъде знаете, че не са били инструктирани?
Е, те масово хората без деца смятат, че детето имат нужда точно от един "инструктаж", след който са чули, разбрали и точно така, както им е казано постъпват 😂😂😂😂

# 475
И аз има  деца, но знам че като има служебни ангажименти някой друг наглежда децата а аз си затварям вратата. Децата са лична работа и не може клиенти, колеги и шефове да се съобразяват с личните проблеми на хората. Ако вкъщи нямат условия да ходят в офиса.

# 476
  • в сърцата на децата <3
ЧС, така де, но не винаги е възможно.

# 477
Бащата беше вкъщи. Майката говореше с мен по телефон. Детето искаше някой да му включи таблета, защото не успяваше самп. Хубаво, ама като майката е на телефона… не би трябвало да е около нея с такива молби. Инструктирано или не, не е мой проблем, а на чр-ката. Поведението си е непрофесионално и толкова.

# 478
ЧС, така де, но не винаги е възможно.

ОК, изключения винаги има, но за някои хора е правило и им се струва нормално другите да им влизат в положението???

# 479
  • при него
Съгласна съм, че е неприятно, да.
Аз моето докато го науча, че докато съм в среща, не може да влиза в кухнята..... (доста пъти ми се наложи да повтарям)
Но моето е на 8, при по-малките, може би е мисия съвсем невъзможна.
Аз ако съм на такова интервю и чувам децата на другата страна, със сигурност ще проявя разбиране, защото знам какво е, но да, не би трябвало да се случва по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт