Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 067
  • 853
  •   1
Отговори
# 555
Аааа, не си права, Херци. И по наследство не е. Има си тарифи. Друг е въпросът, ако човек има толкова пари, че да си плати мястото, защо изобщо ще я работи тази работа. Защото тя само изглежда лека и сладка. Но всъщност хич не е. Като ти поискат тези, които са ти дали мястото, едно-две-три "услуги" и става напрегнато.

# 556
чувала съм за 'услугите' - несъществуващи имоти, гаранция за кредит за милиони и тн
'напрегнато' за мен е неспазен краен срок, това си е 'ще спя ли в затвора?'
ама рискове на професията

# 557
Да сте чували за нотариус влезнал в затвора?
А рушвета се връща многократно. Ей вижте на Рашков жената само официално декларираното имущество какво е.

# 558
Неслучайно там няма случайни хора.

# 559
  • София
Възможно е, не съм се интересувала. Ние имаме една с право, с някакъв compliance и договори се занимава.
В сравнение с адвокат, дори посредствен, ѝ дават малко пари според мен. А и това за мен са измислени професии, днеска ги има, утре ги няма и зад гърба ти остава едно нищо, защото са тясно свързани с изискванията на конкретна компания.

# 560
Compliance-а няма да изчезне от днес за утре. Някои от ISO стандартите с които съм виждал да се занимават тук са на над 20 години (с по-нови ревизии).
Адвокат не се става лесно, трябва ти държавен лиценз, за който ти трябва практика. И после трябва да изградил репутация най-малкото за да се добереш до големите пари. Като станеш помощник на някой известен адвокат ще вършиш много работа, но той/тя ще обира парите. При compliance-а го нямаш това, макар в дългосрочен план парите може би да са по-малко.

# 561
"Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш." (Конфуций)

Та да не умуваме, ами нека оставим младежа сам да се ориентира и сам намери пътя си.

Относно българското образование - евтино/нискокачествено и далеч от нуждите на бизнеса.

# 562
Здравейте,
Влизам с може би странен и глупав въпрос:
Започвам работа в международна компания и сред изисканите документи трябва да представя и служебна бележка от предишен работодател за доходи, данъци и такси. Питането ми е дали този документ мога да го взема от НАП, тъй като страшно много ми се иска да избегна нова среща с предишен работодател. Другата причина е, че аз там се задържах много малко време, буквално месец, и не знам дори дали въобще трябва да се обръщам към тях.
Ако се обърна към НАП, веднага ли става готов документа?
Благодаря предварително на всички отзовали се!

# 563
Не можеш да го вземеш от НАП. От работодател се издава. Това е служебна бележка за доходите ти по трудов договор от началото на годината досега. Необходима е на новия ти работодател за данъчното изравняване в края на годината. Трябва да представиш такава служебна бележка от всички работодатели, от които си получила доходи през 2022-ра.

# 564
Благодаря много за бързия отговор! И задължително от последния работодател, независимо че там съм била само месец? Преди това имам период от два месеца без работа, а преди него една година трудов стаж при предишен работодател, от който обаче имам такава бележка.....Просто искам да си изясня всичко! 😅

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 08:43 от florin4eto

# 565
Адвокат не се става лесно, трябва ти държавен лиценз, за който ти трябва практика. И после трябва да изградил репутация най-малкото за да се добереш до големите пари.

Няма такова нещо като лиценз за адвокат - необходими са ти единствено 2 г. юридически стаж (или никакъв за младши адвокат) и вписване в адвокатска колегия. Това за репутацията обаче е вярно.

Compliance е много перспективна професия, тъй като регулациите в много икономически сектори нарастват постоянно, съответно трябва някой да следи за спазването им. Заплащането варира, като основно зависи от изискуемото качество на работа, а то пък от своя страна е тясно свързано с това колко стриктно регулаторът в съответния сектор върши своята.

# 566
Благодаря много за бързия отговор! И задължително от последния работодател, независимо че там съм била само месец? Преди това имам период от два месеца без работа, а преди него една година трудов стаж при предишен работодател, от който обаче имам такава бележка.....Просто искам да си изясня всичко! 😅
Не знам как да го напиша по-ясно, затова ще обясня процеса. В края на годината, актуалният към този момент работодател, трябва да направи годишно изравняване на ДОД. За целта, той трябва да събере всички, получени по трудов договор доходи от 01.01.2022 до 31.12.2022. Като събере доходите, изчислява дължимия върху тях ДОД и го сравнява с вече внесения такъв. Така установява дали има надвесен данък (който трябва да се възстанови на служителя) или има данък за довнасяне, който пък съответно трябва да се удържи и внесе.
За да направи това, работодателят има нужда от документ за всеки един доход по трудово правоотношение, получен през годината. И 5 дни да си работила някъде, ако е било по трудов договор и са ти платили, трябва да представиш бележка.

# 567
Не знам как да го напиша по-ясно, затова ще обясня процеса. В края на годината, актуалният към този момент работодател, трябва да направи годишно изравняване на ДОД. За целта, той трябва да събере всички, получени по трудов договор доходи от 01.01.2022 до 31.12.2022. Като събере доходите, изчислява дължимия върху тях ДОД и го сравнява с вече внесения такъв. Така установява дали има надвесен данък (който трябва да се възстанови на служителя) или има данък за довнасяне, който пък съответно трябва да се удържи и внесе.
За да направи това, работодателят има нужда от документ за всеки един доход по трудово правоотношение, получен през годината. И 5 дни да си работила някъде, ако е било по трудов договор и са ти платили, трябва да представиш бележка.
Разбрах! Сърдечно благодаря! Хубав и успешен ден! 😊

# 568
  • Sofia
Понеже аз "зачекнах" темата, да благодаря за споделените мнения, които изцяло съвпадат с моето - някои от специалностите са с гръмки имена и след това трудност за реализация, други - колкото да се водиш студент.

Хубаво е човек да си изкарва прехраната с това, което харесва (посленото мнение не Нърд), но не винаги възможно или пък доходоносно Grin

# 569
  • Сф
Нищо лично, в какви случаи може да има разминавания в начисления и във внесения данък? Може би някакви премии, болнични, но нали и тях месец по месец коригират във фиша ?

Общи условия

Активация на акаунт