Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 079
  • 853
  •   1
Отговори
# 540
Забелязвам, че повечето обсъждани позиции са в сферата на икономиката, финансите, IT и т.н. За хуманитарно ориентиран млад човек каква би била една перспективна специалност в университет с добра реализация след това?!

Към какво по-точно имате интерес, какво за вас е добра реализация и в коя държава искате да се развивате? Хуманитарните науки не са 1 и 2. Човек може да се реализира във всяка сфера (къде по-лесно или по-трудно). Но ако разбираме успеха само като чисто материално измерение, то лесно може да се разочароваме. Вероятно заплатата на един успял футболист за ден или седмица е по-голяма от моята за цял живот.., а това може да звучи депресиращо.

Имам подозрения, че не всички хуманитарни професии са на почит в нашата държава и като политик да речем би ви било много трудно да промените морала, ценностите, манталитета на колегите си.. да не мислят преди всичко за себе си, а за социума. Иначе е публична тайна, че понякога е добре платена професия, но не е за всеки.

"Хуманитарните кариери са свързани с подобряването на живота на хората и общността. Кариери често се намират в развиващи се страни и извънредни ситуации, но нуждата съществува навсякъде по света, дори в страни, които повечето биха асоциирали с привилегия и мир. Хуманитарни кариери съществуват в почти всеки сектор, който можете да си представите. Ето двадесет вълнуващи примера в здравеопазването, инженерството, технологиите и други сектори: ..."

https://www-humanrightscareers-com.translate.goog/magazine/20-hu … g&_x_tr_hl=en

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0% … D1%83%D0%BA%D0%B8

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 16:06 от Нърд

# 541
  • Sofia
За да стесня рамките на чуденето - синът ми е с интереси в областта на историята, философията, български език, недолюбва точните науки. Ще излезе от училище с англ.и немски език на отлично ниво + руски на някакво ниво. Опитвам се да го ориентирам какви са му опциите след завършване (след 2 години), както и каква втора задължителна матура да избере, за да има повече възможности за кандидатстване. Има желание за чужбина, но в страните, които са ни по силите финансово, по-популярни са техническите и икономическите специалности. Така че и БГ университети ще бъдат на дневен ред. Аз прегледах всички специалности на СУ с прием матура по история/език/философия. Международни отношение, европеистика... изглеждат подходящи за неговите интереси, но после каква реализация би имал Confounded Някаква филология и магистратура в друга област...

# 542
Може да запише още един език и да работи после с тези езици.

Друг вариант е учител, журналист. Също вариант е право.

# 543
  • в сърцата на децата <3
Ако е добър в английския, мога да попитам как ставаше кандидатстването за Кеймбридж с пълна стипендия. Моя приятелка работи в езикова гимназия и имат деца, приети там така. Но е МНОГО трудно.

# 544
Кеймбридж с пълна стипендия е почти невъзможно, но имат студенстски заеми, които покриват голяма част от таксата. И все пак остават други разходи за издръжка, които не са малки.

# 545
  • София
Въпросът е по-скоро реализацията. Може би правото е най-практически ориентираната специалност. Иначе може да преследва научна и преподавателска кариера. Или с английска и немска филология също преподавателска и преводаческа.

# 546
  • Sofia
Кеймбридж с пълна стипендия е почти невъзможно, но имат студенстски заеми, които покриват голяма част от таксата. И все пак остават други разходи за издръжка, които не са малки.

Точно.

Право и психология са най-популярни от специалностите, за които има възможност да кандидатства, но без да ми се обиждат юристите - много са. Същото ще стане и с психолозите най-вероятно.
Аз понастоящем съм учител по АЕ и НЕ след дълги години работа в международни фирми и организации и частен бизнес, но ми е жалко да призная, че за втора година в системата съм потресена вече и отвътре, не само като родител.

Ще го чакам и сам да се ориентира нанякъде.

# 547
Забелязвам, че повечето обсъждани позиции са в сферата на икономиката, финансите, IT и т.н. За хуманитарно ориентиран млад човек каква би била една перспективна специалност в университет с добра реализация след това?!
Както са се заредили начесто изборите и телевизииите, професия социолог и политолог очаквам да има голямо бъдеще.

# 548
За да стесня рамките на чуденето - синът ми е с интереси в областта на историята, философията, български език, недолюбва точните науки. Ще излезе от училище с англ.и немски език на отлично ниво + руски на някакво ниво. Опитвам се да го ориентирам какви са му опциите след завършване (след 2 години), както и каква втора задължителна матура да избере, за да има повече възможности за кандидатстване. Има желание за чужбина, но в страните, които са ни по силите финансово, по-популярни са техническите и икономическите специалности. Така че и БГ университети ще бъдат на дневен ред. Аз прегледах всички специалности на СУ с прием матура по история/език/философия. Международни отношение, европеистика... изглеждат подходящи за неговите интереси, но после каква реализация би имал Confounded Някаква филология и магистратура в друга област...
Европеистика е една такава специалност, интересна и без особена реализация. Нито си икономист, нито социолог.

Той лесно ще влезе да учи нещо такова, но дали ще е доволен от реализацията после… аз също така разсъждавах, завърших “Журналистика” в СУ и заплатите + отношението в сектора ме отказа.

# 549
Журналистика - само, ако имаш кой да те подпре, че да се впишеш в гилдията. Иначе - мнооого трудно.

# 550
  • София
Нотариус.
Да се обясняваш на ядосани клиенти е по- добре от това да гледаш съдържанието на видеата, които трябва да се премахнат. Някои хора (гледащите,на позицията) полудяват или се самоубиват.

Никога не съм разбирала лъгането в CV. Ако тръгна да наемам човек, ще направя всичко възможно да проверя дали е вярно.
Давам пример. Миналата година наемахме и правих някои от интервютата. Длъжността не е с немски, но в сивито имаше откровено измислено нещо, което ми направи впечатление. И задавайки въпрос, човекът отговори по начин, който потвърди това плюс за мен - че е пълен с булшит. Тогава казах твърдо не от мен. Но понеже бяхме на зор и шефът каза - взимаме я.

Е, сега работя с нея - укрива информация, преправя forward- нати имейли, слага пароли на темплейти, не връща пари, лъже за добро утро и на всичкото отгоре го играе жертва. Разказва в подробности как някакъв човек го убили, тотален социопат. Разтърсих се и разбрах, че са искали да я уволнят на предната работа.
Та зависи какви са лъжите. Хора, способни да лъготят по определен начин, са проблематични индивиди и ще носят отрова в екипите.

# 551
Е, сега работя с нея - укрива информация, преправя forward- нати имейли, слага пароли на темплейти, не връща пари, лъже за добро утро и на всичкото отгоре го играе жертва. Разказва в подробности как някакъв човек го убили, тотален социопат. Разтърсих се и разбрах, че са искали да я уволнят на предната работа.

Не мога да не попитам - а нейният мениджър къде е в тази картинка? Simple Smile Така описано, изглежда сякаш в екипа цари пълна анархия и всеки е свободен да прави каквото си иска.

# 552
  • София
Мениджмънтът при нас никога не е бил сила. И не е имало санкции за подобно поведение. Писала съм, не ми се пише пак, а и няма нужда.

Аз не съм мениджър, но винаги, когато съм имала някакви правомощия, съм се старала да избирам адекватни хора. Давам друг пример - двама кандидати. Единият ми отговаря с по една дума, защото не съм аз титулярът, леко пасивно- агресивно, готов да започне веднага, явно са го изгонили или вече е напуснал. Направи си теста перфектно. Другият кандидат - имаше една грешка, малко зелен, но старателен, с леко ученически манталитет, готов да започне след 2 месеца. Настоях за втория. Добър избор- задава понякога тъпи въпроси, но като му се обясни, си записва и е страшно изпълнителен. Върши си работата.
За по- обикновено позиции трябва да се избират коректни хора, защото нещата се учат. Трябва да си много свръх кадърен, в нишова или висока позиция, или с гръб, че да можеш да си пълен задник. И пак не е редно, разбира се.
Но за някакви дейности, които всеки втори с малко икономически познания може да върши, да наемаш пълни социопати няма нужда.
Накратко- ако някой много ми лъготи, не украсява леко и пудри представянето, за мен е red flag, а не "продавам се добре".

# 553
Аз прегледах всички специалности на СУ с прием матура по история/език/философия. Международни отношение, европеистика... изглеждат подходящи за неговите интереси, но после каква реализация би имал Confounded Някаква филология и магистратура в друга област...
Познавам хора с европеистика от СУ, завършена колкото да имат някаква диплома. Останал съм с впечатлението че цялата специалност са само такива, но това е от повърхностни наблюдения. С международни отношения реализацията е на държавна работа, където добре са само тия с връзки.
Най-голяма реализация ще има с правото. И да не стане юрист, по compliance отделите на големите корпорации има доста търсене заради GDPR, ISO и прочие сертификации.

Май не знаеш колко чакащи има да стават нотариуси и колко стотин хиляди рушвет се дават за да те назначат. А и в България това е позиция която се предава на наследствен принцип.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 22:51 от bboiko

# 554
държавните кадри, вече на позиция, почти задължително записват второ висше 'европеистика' или там каквото друго име имаше
не знам какво им помага в работата, но съм го виждала при много от тях в описанието на образованието

нотариус, който станал - станал... сега по наследство
май има и квоти спрямо брой население, та не можеш да станеш нотариус в малко населено място

Общи условия

Активация на акаунт