Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 050
  • 853
  •   1
Отговори
# 630
Локациите на банките как ги видяхте като кофти?
Заплащането е по-ниско, както и напрежението, както и очакванията, както и работното време е по-малко. Има предимства, има и недостатъци. Банките стоят посредата между частния сектор и държавната администрация. За баланса работа-личен живот от една страна е хоумофисът, от друга стоят работните часове и натоварване. В банките няма хоум офис, но работят 8 часа. Колко пачкирани хоум-офисъри могат да се похвалят с фиксирано работно време?

От плащане на ипотечен кредит как се прави извод за печалбата? Аз съм плащала фирмен многомилионен кредит и пак не мога да кажа колко печелят (не мой кредит, разбира се, документите само минаваха през мен).
По-скоро като знаеш притежаванити курорти и самолети на собственика, можеш да предположиш колко пари вади.

# 631
Khufu, ако не бъркам ти си юрист. Би ли споделила с какво се занимаваш, ако е в тази област, ако е удобно разбира се?
Извинявай, ако съм объркала! Simple Smile

Да, юрист съм. Работя във финансовия сектор, като имам опит както в регулаторите, така и в compliance на частни субекти.

Секторът е много широк - банкиране, застраховане, платежни услуги, инвестиционни услуги, и пр. Инициативен и мотивиран човек би могъл да изгради богата експертиза в рамките на няколко години, която от своя страна ще му осигури лесно намиране на работа при необходимост.

Регулациите в отделните области се отличават донякъде, но някои аспекти на дейността се разпростират из целия сектор, като напр. AML и PDP.

Основните предимства са (почти пълната) липса на пряк контакт с клиенти, гъвкаво работно време (не е задължително работата да се върши от 9 до 18 ч.), възможност за планиране на много от задачите в относително дълъг хоризонт, и т.н.

Основният недостатък е, че обикновено за мениджмънта compliance функцията е нещо, което трябва да го има по закон, но единствено хаби ресурси и пречи на бизнеса.

В тази връзка, ако някой планира да се развива в тази професия, е добре да се ориентира към сектори, в които регулаторният контрол е по-засилен, което от своя страна предполага по-съществена роля на съответното compliance звено. По мои наблюдения, това са основно финансовият и медицинският. В останалите стандартите са значително по-ниски, тази функция се финансира по остатъчен принцип и трудно можете да очаквате професионално развитие и прилично заплащане.

# 632
Локациите на банките как ги видяхте като кофти?
Заплащането е по-ниско, както и напрежението, както и очакванията, както и работното време е по-малко. Има предимства, има и недостатъци. Банките стоят посредата между частния сектор и държавната администрация. За баланса работа-личен живот от една страна е хоумофисът, от друга стоят работните часове и натоварване. В банките няма хоум офис, но работят 8 часа. Колко пачкирани хоум-офисъри могат да се похвалят с фиксирано работно време?

От плащане на ипотечен кредит как се прави извод за печалбата? Аз съм плащала фирмен многомилионен кредит и пак не мога да кажа колко печелят (не мой кредит, разбира се, документите само минаваха през мен).
По-скоро като знаеш притежаванити курорти и самолети на собственика, можеш да предположиш колко пари вади.

Айде сега, не правят ли милиони или милиарди?!? И как - не е ли очевидно?!? Дават ти едни хартийки, бач Х на брой години и ги връщаш двойно/тройно. Инвестират освен в ипотечни и потребителски кредити - в борси, недвижими имоти, лизинги, застраховки, такси, финансиране на големи бизнеси и т.н. Всъщност сещам се за още една банка, където ходих - паркинга за шефовете беше пълен само с мазни коли ала офиса беше зле, а директорката си призна, че заплатите на персонала трябва да са по-големи и изостават много от частния сектор.

Информацията за повечето банки е публична и не е трудно да се намери, както и локацията - вероятно далеч от дома, спирка на метро и проблеми с паркирането. Незнам, може да съм "разбалансиран, натоварен, пачкиран хоум-офисър", но предпочитам спокойствието и комфорта на работата от къщи, да спестя пътуването до работа (време, нерви, пари, гориво, замърсяване), както и това трудът ми да бъде адекватно оценен. Нека собственика си притежава курорти, самолети и прави пачките, но не и за сметка на моето здраве, спокойствие и благоденствие.

Няма лошо да си комерсиален - всеки работи за пари. А в 21 век за много професии се иска просто лаптоп и надеждна интернет връзка. След Ковид-а домашния офис си е стандарт и все повече големи компании предлагат гъвкаво работно време и 100% работа от къщи. Въпрос на принципи и организация е да затваряш компютъра след 6. Хладилника и фитнеса са ми на една крачка разстояние. От това какъв по-добър баланс?!? И ако не предлагаш постоянен домашен офис - не е редно да го пишеш в обявите и да се наричаш най-доброто място за работа.

--

"Печалбата на банките у нас расте с 50% въпреки кризите. За първите седем месеца на 2022 г. печалбата на банковата система у нас надхвърля 1.2 млрд. лв., което е с 50% повече от същия период на миналата година. Нещо повече, ръстът е по-голям и от предкризисната 2019 г. - тогава банките отчетоха скромното едва 10% нарастване на печалбата." (ФрогНюз)

Semi-Annual Report 2022
Consolidated profit of EUR 1,712 million, including gain on the sale of Raiffeisenbank (Bulgaria)
https://www.rbinternational.com/en/investors/reports/quarterly-reports.html

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 07:53 от Нърд

# 633
Не виждам никакъв смисъл да доказваме кой колко печели и да се заблуждаваме, че е благотворител, който е длъжен да разпределя благата по равно. Твоят работодател сигурно въобще "не печели". Да не говорим, че да ти хвърли един лаптоп у вас не може да се сравнява с издържане на банков клон.
Смисълът е да покажем предимствата и недостатъците на работата някъде. Чисто психологически отдавна съм се абстрахирала колко е богат шефът ми. Предишният виси в новините от години заради доходите си, а на сегашния не сте му чували името. А печели не по-малко, колите са все така мазни. И какво от това - за мен? Заплатата ми същата /общо погледнато/

Честит празник на всички!
И на онези банкови служители, които днес се наслаждават 100% на почивката си. И на другите - хоум офис, които ще отворят лаптопите вкъщи - я да си помогнат за утре, я да наваксват от вчера, я щот в чужбина не е празник. Няма да им се плати овъртайм на празнична ставка, защото вкъщи овъртайм няма.
Банка и не-банка живеем в едно домакинство от 15 години и мога да направя сравнението. Да, кофти е да пътуваш всеки ден до банковия офис, не споря. Но си има предимства, баланс, спокойствие, и по-кратко работно време и по-малък обем работа и очаквани резултати.

# 634
  • Sofia
В международните компании се заплаща овъртайм на 150 % и се полага ден компенсация, и работата в празничен ден е по желание в екипа.

# 635
  • в сърцата на децата <3
Doro, мъжът ми работи четвърта година в международна компания, като от ден първи има опция хоум офис. За никого не беше фрапантно когато затвориха на 13-ти март 2020-та и си останаха с месеци вкъщи. Официалните празници в България са неработни за българите. Същото важи за всички държави, в които имат офиси и служители. Могат да работят по всяко време именно защото непрекъснато някой някъде работи така или иначе. Въпреки това той започва в 8 и приключва в 16:30. Работата ако имаше свършване - още дядо ми да я беше свършил. Това е ПРИНЦИП и не зависи от обстоятелства и локация. Извънредно може да те задържат и в банката/офиса, въпреки, че за клиенти ще е затворено.

# 636
Здравейте! Искрено благодаря на всички за споделената информация!

# 637
Работата ако имаше свършване - още дядо ми да я беше свършил.

Велико, най-доброто обобщение на темата Grinning

# 638
Doro, мъжът ми работи четвърта година в международна компания, като от ден първи има опция хоум офис. Официалните празници в България са неработни за българите. Същото важи за всички държави, в които имат офиси и служители.
Ама, разбира се. Те си ти пращат мейлите днес, пък ти си почивай и ще си ги наваксаш утре, в работния ден. Все едно клиентите от днес в банката да те чакат на опашка утре на отваряне на офиса🤭

# 639
  • в сърцата на децата <3
Doro, мъжът ми работи четвърта година в международна компания, като от ден първи има опция хоум офис. Официалните празници в България са неработни за българите. Същото важи за всички държави, в които имат офиси и служители.
Ама, разбира се. Те си ти пращат мейлите днес, пък ти си почивай и ще си ги наваксаш утре, в работния ден. Все едно клиентите от днес в банката да те чакат на опашка утре на отваряне на офиса🤭
Мисля, че не говорим за работа в Пожарна, Полиция или Спешна помощ. Останалото МОЖЕ да почака. Освен това така или иначе китайците и американците са с огромна часова разлика, тъй че все на някой мейл ще отговориш утре. Или в понеделник. Ако сферата го изисква - ще има съпорт, който работи 24/7, но това няма как да е цялата фирма. В банката ако дойдат 30 човека 3 минути преди края на работното време оставате ли докато и последния не е обслужен? Ако да - споделете коя е тая банка, защото в моята не работят по този начин 😂

# 640
  • София
Онзи ден гледах разни смешни видеа за работа и out of office съобщения.
Топ ми е
I am OOO, for any urgent matters - please take a deep breath  cause very few of them really are. Joy
Joy

# 641
Хахаха направо ми се прииска да започна да го ползвам и аз това на работа! Защото понякога имам чувството, че работя с идиоти (всъщност повечето са си баш такива).

Онзи ден гледах разни смешни видеа за работа и out of office съобщения.
Топ ми е
I am OOO, for any urgent matters - please take a deep breath  cause very few of them really are. Joy
Joy

# 642
Мисля, че не говорим за работа в Пожарна, Полиция или Спешна помощ. Останалото МОЖЕ да почака.
Да, потвърждаваш моите думи - чака работата. Теб чака.
На съпорт 24/7 или на пожарна/спешна помощ няма да те чака. И в банката няма. И в банката клиентите от днес няма да те чакат за утре. В единия случай работата е с натрупване, в другия "колкото-толкова". За едно и също говорим, но някак изглежда като диалог/спор.

# 643
Е, как работата в банката да не чака? Като ми трябва днес банка, ама не работи, защото сме официален празник, чакам утре да отвори клона.

Кечър, напомни ми на един мой колега, който си беше сложил OOO
“Hoy no trabajo”. В превод: днес не работя. Екипът беше мега демотивиран в един момент и това беше резултата. 😂

# 644
  • в сърцата на децата <3
Скрит текст:
Мисля, че не говорим за работа в Пожарна, Полиция или Спешна помощ. Останалото МОЖЕ да почака.
Да, потвърждаваш моите думи - чака работата. Теб чака.
[/quote]
Не, работата не чака мен или теб. Работата си върви. Едно нещо с положителност трябва всеки да осъзнае - "навсякъде може и без мен".

Е, как работата в банката да не чака? Като ми трябва днес банка, ама не работи, защото сме официален празник, чакам утре да отвори клона.
Ами и аз това попитах коя е тая банка дето толкоз самоотвержено работи за клиентите си, но явно е тайна...

Общи условия

Активация на акаунт