Набор 2003 - По собствен път

• 62 437
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Има ли набори, които успешно съчетават ученето с работа на тоя етап?

На мен ми се струва, че двете дини под една мишница е сложна мисия особено, ако в университета има категорични изисквания за присъствие и материята е сложна.

Но все пак да попитам....

# 571
  • столицата
Моето дете има доста съученици, които работят. Някои записаха задочно, за да си го позволят. Други се разбират с работодателите и работят или на по-малко часове или поемат повече съботи и недели или свободни от лекции часове от деня. Има  в кол-центрове, в магазини, почасови в детски занимални.

# 572
Моето още не работи. Ходи си в часовете, ходи на консултации, беше записал още един курс към СофтУни и му дойде нагорно чисто физически да ги съчетава, защото и те почнаха тест, изпит и съвпаднаха с тези във ФМИ, ама всичко мина успешно, та нямаше време за работа този семестър. Освен това аз лично съм против да работи нещо, което е тип барман, касиер, сервитьор. Нямам нищо против тези професии, но ако ще започва някъде предпочитам да е по-перспективна и надграждаща, не да се разпилява. Каза, че ще прегледа стажантски програми и ако има подходяща ще кандидатства. Средата му е конкурентна, чувства се добре, подхожда отговорно и може сам да прецени какво да прави, аз съм изказала мнение, но ако той има желание няма да го спра. Негови познати работят, едните имаха проблеми със заверките, други с изпитите и общо взето не мога да кажа, че е лесно. Ако е задочно е съвсем друга работа, тогава няма как да бездейства и е най-нормално да се хване и да работи.
При условие, че е редовно и сравнително трудна специалност не бих поставяла условия да се хваща на работа, накрая ни работник, ни студент, пък ще се наработи след това. Приятелите му също не работят.

# 573
  • столицата
И аз мисля, че особено първи курс е добре да се концентрират върху учението. Ако изкочи нещо инцидентно за някой лев, може, но постоянната работна заетост е натоварваща. Но пък и всяко семейство си има различни доходи. Понякога не е въпрос и на избор дори, а на необходимост.

# 574
  • София
Моята работи на 20 часа седмично, там е от лятото след 11 клас и не пожела да напусне, след като я приеха. В университета в петък не учат и с почивните дни успява да си отработи часовете. Парите са малко, а тя успява качествено да ги намести за глупости. 😃

# 575
Ами ние сме го хранили и обличали и преди година, като беше ученик, нищо не се е променило, че е студент. Не му плащам наем, път, не пуши. Купуваме му дрехи като подаръци и на намаления го карам да си взема маратонки, друг е въпроса, че никога не си избира намалени. Картата за ГТ му я платих наведнъж. Няколко пъти извънредно над джобните съм му давала за кино и театър, за 8 декември над джобните му пуснах пак.

В тази връзка по колко на седмица им давате?

Единствено ме е молил да му финансирам курса към СофтУни и за лаптоп, но ми каза, че като започне да работи ще си купи някакъв ултра мощен настолен компютър и ще иде на екскурзия до Япония Simple Smile Казах, че му подкрепям мечтите и когато си ги изкара да си ги харчи за каквото той си е преценил Simple Smile

# 576
  • София
Наборката не работи. Този семестър имаха лекции и в събота. Тегаво ми се вижда това с работата и медицината. За някакъв доброволчески вариант в болници ми говори през лятото, но там не плащат.
Живее у нас все още, от новата учебна година планираме да се отдели в друго пак семейно жилище, което обаче е наблизо, та не вярвам много да се домакинства там.
Отдавна е правило пари, получени от родата за РД и други поводи, в случая и бала да харчат за дрехи, маратонки и т н..  ние плащаме семестрите, учебниците, разни конференции  и участия по обучението. Даваме скромни джобни, поне според мен (60 лв на седмица), картата за градски транспорт, за всичко друго се оправя тя - дрехи, маникюри, измишльотини.  Разбира се, винаги сме насреща, ако и трябва нещо.

# 577
Моят не работи. Коментира, че има колеги, които работят, но за сметка на пропуснати лекции и упражнения. На този етап не иска да пропуска и е редовен, така ще е и втори семестър вероятно. После евентуално ще следи за стажантски програми.
Има месечен бюджет и успява да си прави сметката за радост.

# 578
  • Русе
Вече съм споменавала, че моето кара на фотосинтеза. Как оцелява, идея си нямам. Вчера братовчед ми си идва и пратих по него една чанта манджи, че да не залинее съвсем.

Утре- изпит. Под угрозата да му бъде спряна издръжката, човекът се е стресирал и зубри яко. Ако го вземе, в събота ще е втората част. Обаче, за съжаление, днес почина свекъра и в събота ще е погребението. Още не съм  казала на Алекс, че е чувствителен и съвсем ще се панира за утре.

# 579
Ох, Ели..Съболезнования!
Дано утре усилията му бъдат възнаградени и се амбицира не само за ваша радост, а заради себе си.

# 580
  • София
Ели, приеми и моите съболезнования. Sad
Стискам палци на Алекс!

# 581
Ели, съболезнования. Добре си решила да не го притесняваш. Трябва да е спокоен Алекс, успех и от мен.

# 582
Ели, съболезнования!
Късмет и успех на Алекс утре на изпита!
В тази ситуация и аз бих изчакала да съобщя новината.

# 583
Моят младеж за сега добре съчетава работата с ученето, но е на 20 ч, гъвкаво работно време. Ходи на всички лекции и упражнения и успеха му е отличен този семестър. Обаче си учеше по лекциите веднага щом са ги преподали. Започна работата, само защото е развиваща и с добри условия. Повечето му приятели също работят, но не при всички е цветя и рози. Така че всичко зависи до някъде и от късмет и от възможност за добра комбинация.

Ели, много съжалявам! Моите съболезнования! И аз бих изчака в тази ситуация. Успех на Алекс!

# 584
  • столицата
Ели,❤

Общи условия

Активация на акаунт