Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 918
  • 796
  •   1
Отговори
# 510
Не смятам че в България това скоро ще се случи. За добро или за лошо..не знам, но няма да стане тук.
Смятам, че скоро и в България, голяма част от жилищата ще се отдават от управляващи компании. На собствениците просто няма да им се занимава.

# 511
  • Бургас
В София е разпространена практика.
В другите големи градове тепърва се пробва.
Лично аз в един момент бих предпочела фирма, дори и да получавам по-нисък наем. Ако съм възрастна и уморена да се разправям, а на децата не им се занимава...

# 512

Много дисциплиниращо действат фирмите. Доста оплаквания съм чела от наематели какви суми за какви дреболии им удържат.

Така е. Имам няколко познати семейства, които са наематели на една от най-старите фирми за имоти под наем. Железни договори, за по 2-3 години, възможно най-подробен опис на имуществото и т.н. И няма тън-мън за увеличените наеми, какви изедници били собствениците и за какви се мислели. Наемът се превежда до определено число и точка, фирмата не я интересува дали си опукал парите за месеца на плажа или детето ти е имало рожден ден и си на нулата. Не очакват човешко отношение нито от фирмата наемодател, нито от енергото, нито от мобилния оператор. Затова ми е чудно, когато в темите тук прочета как сме били длъжни да влизаме в положението на наемателите според индивидуалните им потребности и разбирания за човешко отношение - и то еднопосочно.

Съгласна съм, че постепенно ще отпаднат малките участници на пазара и че това ще доведе до затягане. И вече никой няма да очаква човешко отношение и какво още беше от фирма със стотици имоти.

# 513
За който беше против ОКР-та и основно почистване, нека попитам - някога виждали ли сте гледка неразмразяван хладилник с години - под и зад него? Никога (години наред) нечистена фурна и абсорбатор)? Никога немити плочки в баня?
1. Бихте ли наели такова жилище?
2. Кой е отговорен да чисти тези неща поне веднъж годишно - ползвател или не е нужно да се чистят?
3. Когато семейно сте прекарали цял уикенд да чистите такова нещо, бихте ли си причинили това и след следващите?
И не съм чистофайница,просто си представете едно жилище за под наем как 10+ години никой не сметне за нужно да почисти над гардеробите и най-накрая идва някой с по-високи критерии за чистота, дали ще си каже "е, предните 5 наемателя са били големи мърлячи" или "тоя наемодател ме прецака с егати кочината, която е замаскирал на пръв поглед".
За мен е редно наемателите да почистят основно имота или да си поемат разхода за това, когато им е предаден в изрядно състояние. Дали го правят е друг въпрос.

# 514
В БГ рентиерството е толкова на дребно от ЧЛ, че няма как нито скоро, нито след години да се консолидира от фирми. Знаеш ли изобщо как се стига до консолидация в другите държави? Не искаш да си го пожелаваш. Защото консолидацията става заради кризи, при които дребните собственици са принудени да продават евтино и големи риби с кеш изкупуват на килограм. Така че внимавай какво си пожелаваш.

# 515
  • София
И каква ще е тази страшна криза? Ако не е здравословна просто си заключвам имотите. Все имам пари за данъка и такса смет.

# 516
  • Бургас
Гого, и в тази тема ли дойде да ни плашиш със "страшни кризи"? Говорим  за преотстъпване на права. Поинтересувай се как се отдават имоти в София чрез фирми, а и не само в София.  И краткосрочно, и дългосрочно. Собственикът сключва договор с фирмата, а тя му управлява имота, а не го иззема. Тя няма интерес от това, има интерес да получава комисиона за посредническата си услуга, а не да набуха милиони левове в жилища из целия град, които ще трябва и да ремонтира освен това. Има фирми, които оперират в определени квартали, да им е по-мобилно и логистично лесно. Бих се занимавала с такъв бизнес и аз, ако бях една идея по-млада и не си търсех спокойствието Simple Smile

# 517
  • Варна
….
….
Да, наемала съм такова жилище в най-бедните ми студентски години. На подпазарен наем. Почти наполовина по-евтино. То иначе друг вариант няма за отдаване на коптор. 2 седмици чистих само фурната.

# 518
Ти визираш на запад как е. Там фирмите притежават хиляди имоти. А в БГ да плащаш 20% на мениджърска фирма при тези цени на имотите, ще си на загуба. Не съм дошъл да плаша, ти не четеш. Казвам какъв е механизма, чрез който собствеността би минала от дребни ЧЛ към големи фирми. Не казвам че това ще стане. Четене с разбиране трябва.

# 519
….
….
Да, наемала съм такова жилище в най-бедните ми студентски години. На подпазарен наем. Почти наполовина по-евтино. То иначе друг вариант няма за отдаване на коптор. 2 седмици чистих само фурната.
Именно, новото обзавеждане става мизерия, когато липсва основно почистване, което е задължение на ползвателя. И после наемодателят страда - имотът му бива обявен за коптор и се класира в ниската категория. Заради наематели, които нямат култура да си чистят.

# 520
Така са си преценили хората. Серат под наем и се местят. Явно им излиза на сметка. Просто се залагат стриктни, ясно клаузи и двоен депозит, защото не може да се разчита на интуиция, че наемателя е читав. Няма такива, това ни е в културата.

# 521
  • София
На запад има и консолидации, директно при строеж. От преди 100 години.
Според мен пък, бъдещето е на точно такива фирми. Които директно приетжават 100% от сградата.
Това, за комисионна да се поддържа жилище, според мен не работи. Не излиза сметката. Може, за някой, който му е много излишно жилището, и иначе ще стои заключено. Но не и за да изкарваш някаква норма. И не е проблемът в 10те % наем. Проблемът е, че не се търсят сериозно наематели и има много време, в което стои празно. Отделно и цени на ремонти от свързани фирми.

# 522
  • пустинята Гоби
Да уточня, че и според мен е редно жилището да се поддържа и издаде в човешки вид, но след като човек го преотстъпва срещу заплащане на друг, би следвало да е подготвен за това, че хора всякакви. И очакванията да са реалистични. Един уикенд чистене след наемател за мен не е много, сега предполагам не е най-приятното прекарване на времето, ама не може само да се изкарват пари, без да се влага нищо.

# 523
  • Бургас
Аз съм съгласна, че трябва да се влага. Повече от един уикенд прекарах в чистене и дребни поправки. За които въобще не търся сметка, а би трябвало. Течащи батерии, остъргани первази на врати от мъкнене на мебели, плюс факта, че се бяхме разбрали да ме уведоми месец преди изнасянето, а не две седмици след.
И стени има пробивани за кабелна тв, и кабелни канали монтирани на стени, ама съм си затворила очите.

# 524
Всичките ми гардероби са хванати за стената, монтирани от фирма. Скрина не се захваща за стената, то и няма как, защото конструкцията му не позволява.
Mimi Rose,
на мен наемателите ми бяха  преместили 2 крила от петкрилен гардероб с надстройки в другата стая.Да ги бях закачила  за стената и аз! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт