ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 43 202
  • 661
  •   2
Отговори
# 630
И аз имам въпрос относно зафрилата. Октомври месец правя 2 години от приема на зафрила без прекъсване - няколко гинеколога ми казаха, че лечението със зафрила е 2 години, а и честно казано и на мен ми се иска да ги спра. Някоя от вас спирала ли е зафрилата за известно време или за постоянно без да прави опити за бебе?

# 631
Аз я пих почти две години. И я спрях за две години. Преди 4 месеца е започнах отново.
Никога не съм правила опити за бебе.

# 632
При толкова дълъг прием на Зафрила, страничните ефекти минават ли с времето? При мен има ужасно потене и горещи вълни, но я приемам от един месец само и се надявам с времето нещата да утихнат. При вас как беше?

# 633
При толкова дълъг прием на Зафрила, страничните ефекти минават ли с времето? При мен има ужасно потене и горещи вълни, но я приемам от един месец само и се надявам с времето нещата да утихнат. При вас как беше?

При мен минаха, но не мога да ти кажа кога. Почнах ги ноември 2023г. и цяла зима умирах от жега и се потях постоянно. Но при всеки е различно - не мога да ти обещая, че ще мине.

# 634
Здравейте,
Съжалявам, че се налага да преживявате това! Но ако ще ви успокои, не сте сама.
Да, аз също препоръчвам доц. Магунска от центъра по ендометриоза в Щерев. Имайте предвид, че ендометриозните лезии са нещо, което не се вижда от всеки гинеколог на ехограф. Трябва да е специализирал доста години в това направление.
Като човек, който търси обяснение на тежките си симптоми над 10 години, но не го получи и като такъв, загубил тръбите и единият си яйчник заради ендометриоза и късно поставена диагноза, ви съветвам да не отлагате преглед при специалист! Тогава бях едва на 29 години и без деца. Все още нямам деца и вече 3 години съм по пътя на инвитрото и е тежичко.
Не е задължително да имате кисти, за да имате ендометриоза. Може да имате лезии, а те също не са безобидни.
Успех!
Здравейте. На 31г съм, имам момиченце на почти 3г. Цял живот подозирам ЕМ, но едва при секциото се потвърдиха огнища и получих диагнозата официално. Забременях естествено и след само 4м опити, имах тежка бременност и родих по спешност. Възстановяването беше много бързо, всички прегледи след това са били наред както винаги. Не ме взимат много несериозно обаче с моята ЕМ. Нямам кисти, никога не се вижда нищо на ехограф (естествено), според повечето АГ всичко е топ и да си правим опити за второ дете. Хубаво, ама не става вече 1г. Подозирам, че ЕМ го играе на контра и не знам как да процедирам. Насочете ме към специалист, който би обърнал внимание? Като чуят, че вече имам едно дете и ми обясняват как по презумпция ще заимам и второ (и на майка ми така са обяснявали и затова съм единствено дете въпреки милионите опити на родителите ми)... Благодаря предварително. Чета темата и имам идея за Щерев, за центъра по ендометриоза и разни имена,но ми се иска да чуя и вие какво мислите.

# 635
Не знам дали аз свикнах с тях или те намаляха докато я пией. Но когато я спрях тогава беше големият кошмар с вълните.

# 636
Моите симптоми и странични ефекти намаляха с времето, 3-4м може би, но не минаха изцяло, включих и много добавки за успокояването им. Пия 7ми месец, според Калчев трябва да пия година. На всеки 6м правим контрола, каза че ако няма значително подобрение на 12м ще я спрем, ще прави. Почивка и ще видим. За 6м огнищата са се свили с около 30%. Аз съм с дълбоко тазова и врастнали яйчници плюс лезии по дебелото черво.

# 637
Здравейте!

Търся информация и препоръки за хирурзи в България, които извършват диагностична или хирургична лапароскопия при ендометриоза ( освен др. Калчев). Знам, че всеки случай е различен, но бих била много благодарна, ако споделите имената на няколко добри лекари, за да мога да направя по-задълбочено проучване.

# 638
Здравейте, доц. Магунска препоръчвам аз. И като специалист, и като отношение и човещина. Тук често я споменаваме с момичетата. Иначе, мога да препоръчам още един-двама специалисти, но човещината там малко липсва.
Успех! ❤
Здравейте!

Търся информация и препоръки за хирурзи в България, които извършват диагностична или хирургична лапароскопия при ендометриоза ( освен др. Калчев). Знам, че всеки случай е различен, но бих била много благодарна, ако споделите имената на няколко добри лекари, за да мога да направя по-задълбочено проучване.

# 639
Вецев ми е предлагал на мен лапаро за ендометриоза. Но не съм правила при него и понеже се хвърли на сляпо не бих направила. Принципно обаче аз съм с тежка степен, та не е само до диагноза. За диагностична бух казала, че вероятно ще е Ок. Като оператор при второто ми секцио се справи без грешка.

# 640
Здравейте!
От дълги години се боря с много силни болки по време на цикъл и овулация. Преди седмица бях на гинеколог, който ме прегледа с ехограф и каза, че се съмнява за лека ендометриоза. По думите му няма как на всеки пациент да се прави операция, за да е сигурна диагнозата. Предписа ми противозачатъчни и това беше, но аз смятам да потърся второ мнение, тъй като не останах достатъчно доволна и не ми беше обяснено обстойно, просто беше хвърлена една диагноза. Въпросът ми е, към кой лекар да се обърна, който наистина е специалист, запознат с тази болест.

# 641
Привет, Вани!

Да, не всеки гинеколог има око, тренирано за ендометриозни лезии на ехограф. Не се стряскайте от поставената диагноза преди да имате второ мнение. Накои лекари ей така хвърлят във въздуха едни думи, само за да звучат професионално...
Аз препоръчвам доц. Магунска от центъра по ендометриоза в Щерев. Тя е внимателна и обяснява подробно. Друг метод, чрез който се вижда много по-добре, е ядреномагнитен резонанс. Но като минала по тежък път заради ендометризата и с отнета възможност да забременея естествено, ви съветвам да не отлагате! ❤

Здравейте!
От дълги години се боря с много силни болки по време на цикъл и овулация. Преди седмица бях на гинеколог, който ме прегледа с ехограф и каза, че се съмнява за лека ендометриоза. По думите му няма как на всеки пациент да се прави операция, за да е сигурна диагнозата. Предписа ми противозачатъчни и това беше, но аз смятам да потърся второ мнение, тъй като не останах достатъчно доволна и не ми беше обяснено обстойно, просто беше хвърлена една диагноза. Въпросът ми е, към кой лекар да се обърна, който наистина е специалист, запознат с тази болест.

# 642
Противозачатъчните са много вредни, да не ти казвам до какво водят.По- добре започни да пиеш някакви билки, бавно, но без да вредят помагат

# 643
  • Пловдив
Момичета, преди 2 месеца ми правиха хистероскопия за махане на полип.
Ако имам ендометриоза, щяха ли да го видят, или се доказва с други методи и изследвания?

# 644
Момичета, преди 2 месеца ми правиха хистероскопия за махане на полип.
Ако имам ендометриоза, щяха ли да го видят, или се доказва с други методи и изследвания?

Ще обясня подробно. Представете си коремната си кухина като голям балон, в който има друг малък балон - матката ви.
При хистероскопия се влиза в малкия балон (матката) и тя се оглежда отвътре.
Ендометриозата е в големия балон (коремната кухина) извън малкия балон (матката). Тоест, няма как влизайки в маткатаи оглеждайки я отвътре да видят какво има извън нея в коремната кухина, където е ендометриозата.
Ендометриоза може да се види хирургично само с лапароскопия, при която се влиза в коремната кухина и се виждат всички органи, включително матката от външната и страна.

Ендометриозните кисти се виждат с ехограф. Ендометриозните огнища по органите не се виждат с ехограф (възможно е да се засече сянка, но никога няма как да е сигурно какво е това). С ЯМР се виждат кисти, а може и по-точно (в сравнение с ехограф) да се засекат и вероятни ендометриозни огнища, но пак няма как да е сигурно. За сравнение ще ви кажа, че при мен ЯМР не видя цял орган - жлъчката, и твърдяха, че съм родена без такава, при положение, че скоро ми я извадиха с операция и си беше там. Та какво остава за миниатюрни огнища...ЯМР ми беше направен в един от най-добрите центрове, с хиляди снимки, за да я намерят, но така и не излезе. Второ и трето мнение от топ рентгенолози потвърдиха, че няма такъв орган (а си беше там). Така че и ЯМР е спорен метод.

Единственият сигурен начин за диагноза ендометриоза е само лапароскопска операция. Имайте предвид, че това е операция, а не лека процедура. Правят се разрези през корема, влиза се в коремната кухина и много по-инвазивна и тежка операция от хистероскопията. При операцията ви интубират, за разлика от хистероскопията и има реални рискове - както каза моя лекар, включително смърт. Така че аз лично не бих си направила операция само заради съмнение. Но това е лично мое усещане, много жени се подлагат на същия риск, само за да си смалят носа (и тогава се интубира), така че си е лично решение.
Болки може да има и от много други неща - сраствания, миоми (които също много трудно се диагностицират), фиброзни образувания по матката, възпаления от скрити инфекции в матката или извън нея, проблеми с шийката и дори има синдром на болезнен цикъл, без да има патология. Аз от 13 годишна съм с много болезнен и обилен цикъл, но нямам ендометриоза от тогава още, чак на 35 ми откриха случайно огнища 1-ва степен.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:28 от Kris_ti

Общи условия

Активация на акаунт