ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 46 433
  • 701
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, търся Золадекс над месец. Да сте откривали скоро в аптечната мрежа?
От аптеките ми казват, че го няма дори в складовете на вносителите и не се внася в момента.
Онлайн намирам, че го има в Ремедиум 6 на ул. Краище, но не вдигат телефона вече няколко дни.

# 661
  • Sofia
Момичета, търся Золадекс над месец. Да сте откривали скоро в аптечната мрежа?
От аптеките ми казват, че го няма дори в складовете на вносителите и не се внася в момента.
Онлайн намирам, че го има в Ремедиум 6 на ул. Краище, но не вдигат телефона вече няколко дни.

Leda, ако не се внасят по България в момента, защо не си поискаш европейска рецепта и не пробваш да си поръчаш от гръцката Промахон. Не знам дали ще стане с подобен тип лекарства (инжекции), но за моето автоимунно така си поръчах лекарствата.

# 662
Здравейте, по всичко, което съм изчела знам, че диагнозата се поставя само след лапароскопия, но въпреки това може ли да ми препоръчате добър специалист, който все пак да успее да прецени има ли съмнение да имам ендометриоза. Изпратена съм от гастроентеролог за изключване на тази диагноза, поради жестоко подуване, до степен задух и притискане на диафрагма, особено от овулация до цикъл се засилва, като не се повлиява добре от лечение на гастро проблемите, които си ги имам от години. Имам и Хашимото и естрогенова доминантност.

# 663
ЯМР също е вариант. За откриване на лезии и сраствания, но като че ли рядко се прави у нас.

# 664
  • Sofia
И пак не дава гаранция. Единственият сигурен златен стандарт е лапароскопията. На мен през ЯМР ми откриха киста от лявата страна с малки размери, но силни сигнали, които насочвали към ендометриоза. И на разчитането си пише, че е задължителна консултация с гинеколог (ЯМР-то беше правено по друг повод и въобще не подозирахме за това нещо). Имаме 5 години безплодие - 4 неуспешни инесминации и 1 неуспешен цикъл на инвитро. На базата на ЯМР-то и симптоми, които описах на репродуктивната се смята, че МОЖЕ да имам еднометриоза, но и тя не се наема да каже със сигурност без да се направи лапаро.

Иначе и аз съм с естрогенова доминантност и премахнат полип, който насочва към много високи нива на естрогени.

# 665
Здравейте,
По въпроса за специалист - аз препоръчвам доц. Магунска. Тя оглавява Центъра по ендометриоза в клиника Щерев.
Игнорирайте факта, че е в Щерев, не е обвързан с техните репродуктивни.
Доц. Магунска кара (или вече има придобита) втора специалност по хирургия и има поглед и върху влиянието на ендометриозата върху другите органи.
Аз имах тежки стомашни оплаквания, по нейна препоръка направихме колоноскопия, на която и тя присъстваше и се видяха лезии в червата. Обяснява добре и изслушва внимателно. Има тренирано око и разпознава много добре ендометриоза дори само с ехограф, много гинеколози не успяват, защото не са профилирани в това заболяване, а то си е специфично.
ЯМР наистина е вариант, аз имам два - един в България и един в чужбина. Разлика в цените почти нямаше, но качеството на изображенията и тълкуването в чужбина беше в пъти по-добро. И все пак, носи информация, насочва лекарите. Вече за поставяне на диагноза, си е необходима проба от тъканта, съответно минимално инвазивна е лапароскопията.
Успех!

Здравейте, по всичко, което съм изчела знам, че диагнозата се поставя само след лапароскопия, но въпреки това може ли да ми препоръчате добър специалист, който все пак да успее да прецени има ли съмнение да имам ендометриоза. Изпратена съм от гастроентеролог за изключване на тази диагноза, поради жестоко подуване, до степен задух и притискане на диафрагма, особено от овулация до цикъл се засилва, като не се повлиява добре от лечение на гастро проблемите, които си ги имам от години. Имам и Хашимото и естрогенова доминантност.

# 666
Благодаря, и аз към нея се насочих, само дано има в близко бъдеще часове!

# 667
Въпреки че вече сте се насочила, аз също препоръчвам доц. Магунска. При мен ендометриоза та беше потвърдена от нея на ехограф (ендометриозна киста), която в последствие оперирах при нея. Успех!

# 668
  • София
Днес бях на преглед при доц. Магунска, останах много доволна. И аз я препоръчвам. Насочи ме да направя ЯМР, като ми препоръча това да стане в УМБАЛ Св. ИВан Рилски. Имате ли опит от ЯМР правено там? Останахте ли доволни?

# 669
Да, там е едно от най-добрите места за образна диагностика, но ако сте с направление се чака доста. Може ли да ви попитам за доц. Магунска само в Щерев ли преглежда, за следващия месец си пусна само една дата за прегледи за целия месец, а аз не живея в София и за съжаление не мога да отида точно тогава, по принцип ли е толкова трудно записването при нея, за да се ориентирам към друг доктор?

# 670
Обадете се на телефона и си обяснете ситуацията. Ако е спешно, ще й предадат и може да направят изключение. Успех!

# 671
Тя поема доста операции вече и може би затова няма много часове, а може би просто това е бил единственият свободен, другите са били заети от по-рано.
И според мен, звъннете в Щерев.
Успех!
Да, там е едно от най-добрите места за образна диагностика, но ако сте с направление се чака доста. Може ли да ви попитам за доц. Магунска само в Щерев ли преглежда, за следващия месец си пусна само една дата за прегледи за целия месец, а аз не живея в София и за съжаление не мога да отида точно тогава, по принцип ли е толкова трудно записването при нея, за да се ориентирам към друг доктор?

# 672
  • София
Най-добре звъннете по телефона. Аз звънях на 13.10.2025 г., тогава графика беше излезнал до 15-ти, но нямаше свободнии часове и се разбрахме да следя и да звънна отново. На 15-ти или 16-ти беше звъннах и вече имаше часове за последните дни от месеца. Така си записах час за 28.10.2025 г. Препоръчвам когато гледате формата за записване на час на сайта да следите и двете направления 1.АГ: Опер. гинекология и гин. профилактика и 2. Ендом. център Диагностика и оп. гинекология, тъй като пускат различни дати на двете места.

Вчера забравих да питам има ли значение на кой ден от цикъла ще се направи изследването? Утре ще звънна по телефона да попитам.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 18:55 от NaniG

# 673
Да, звънях целия преден месец и казаха, че пуска месец за месец график, като вчера пуснаха графика за ноември и датата е една. Та, за това попитах 😊

# 674
Здравейте, аз съм за втори път с киста, първата я оперирах, не започнах лечение със Золадекс и сега съм с нова. Предлагат ми лечение с Риеко. Има ли някой, който е минал лечение с него и повлия ли на кистата?

Общи условия

Активация на акаунт