Новата заповед на министъра по случай 15 ти Септември

• 861
  • 10
  •   1
Отговори
Има ли и други родители на първокласници като мен притеснени за обстановката в стъпване в училище?Как ще протече уч.процес..Има ли пък родители на второкласници да споделят как е било миналата година? Благодаря сърдечно! 🤎

# 1
  • Sofia
Дъщеря ми ще е първи клас, а синът ми - трети. Какво точно Ви притеснява?

# 2
В детската градина нямахне проблем. В училището ме притеснява как се гледа на дете с някакъв симптом. Винаги човек може да кихне, да има лека хрема. Причините може да са много затова - настинка, смяна на време и тн....
Ако може споделете опит с баткото все пак ще е в трети клас. Надявам се притесненията да са напразни🤔

# 3
  • София
Симптоми са кашлица, температура, видимо неразположение, хрема с постоянно течащ нос и сополи. В такова състояние е нормално детето да е вкъщи и без заповед.
Миналата година им мереха температура на входа и правеха тестове, сега това го няма.
Вероятно паралелките ще започват часовете през 5-10 мин, за да им се разминават междучасията. Като цяло в тази заповед няма нищо ново.

# 4
  • София
Идеята е да не става смесване на класовете. Какво неясно или притеснително има в това, и какво общо имат хремите и разни други симптоми със заповедта?

# 5
  • Sofia
В детската градина нямахне проблем. В училището ме притеснява как се гледа на дете с някакъв симптом. Винаги човек може да кихне, да има лека хрема. Причините може да са много затова - настинка, смяна на време и тн....
Ако може споделете опит с баткото все пак ще е в трети клас. Надявам се притесненията да са напразни🤔
Не мога да споделя опит, защото аз отказах да влизам в тази въртележка на мерки, които не се спазват, карантини, тестове, които не отчитат, ту дистанционно, ту присъствено... И така две години си беше изцяло на дистанционно обучение, беше спокойно и аз съм доволна.
Сега няма накъде и ще тръгва заедно със сестра си присъствено. Но от наблюденията ми през камерата - маски не се носеха нито от учителите, нито от децата. Имаше си деца, които кашляха и си бяха в час без проблем.

# 6
Маските не бяха задължителни за децата от началния курс.
Меренето на температурата на входа става бързо, децата бързо свикват и няма стрес. Маската е на влизане до класната стая и при излизане до тоалетната. По принцип първи клас не ги пускат да щъкат из училището.
Кашлящо или кихащо дете не е задължително да е болно и заразно, има и алергии. Наскоро при пътуване с влак една дама напръска парфюм и аз буквално не можех да дишам, разкъсах си дробовете и гърлото от кашлица. Синът ми е със сенна хрема от април до ноември.
Миналата година децата ми бяха първи и пети клас. Голямото има опит с дистанционното обучение, а малкият се нагоди чудесно. Освен, когато всички бяха онлайн, моите откараха и януари заради Ковид този път ние един след друг се разболяхме, но и двамата не пропуснаха ден, без да се включат дистанционно.
Официално имате право на 3 дни по семейни причини от класния ръководител и 7 дни от директора. Също така, когато детето е болно се спира от училище и се ползва болничен. Класната изпраща взетия материал, когато детето не у тежко болно си се оправяте у дома с домашните и уроците. Може да се подаде и заявление до директора да наблюдава часовете онлайн.

# 7
  • Sofia
Маските може да не бяха задължителни за начален курс, но и не бяха забранени. Липсата им говори за нагласата на родителите.
А аз не съм чувала за алергична кашлица с храчки... Но както и да е. "Алергията" на едно дете ще се изяви при другарче то му като пневмония.
Но както казах, ако жената се притеснява, че заради един сопол и кихавица ще й гледат детето на криво, споко няма. Щом детето не е на легло значи е здраво... опс алергично.

# 8
Алергиите не са нещо за подценяване. Те съществуват към какво ли не и се изразяват по различен начин.
Когато детето е здраво е на училище, когато е наистина болно си е у дома.
Когато детето го болеше главата и правеше нервни пристъпи от преумора в началния курс го спирах за ден-два от училище, обаждах се на класната, вземала съм бележка от л.л за тези дни и съм я оставяла на пълна почивка с отспиване 12+ часа и без уроци и домашни. Частен случай може би, но децата са различни. Когато синът ми киха от цъфтежа няма начин да го спра от училище. Нито мога да го сложа под похлупак. За него е по-неприятно, но няма избор. И не си поставям сама диагнозата на детето, воден е на специалист още когато се появи проблемът пролетта на 2020 г, а той беше още в детската градина. И не, не е имало проблем нито в градината, нито в училище. Просто сестрата си отбеляза в документите му.
За съжаление , и тестването на децата първият ден сутрин не дава гаранции. Тестът в понеделник сутрин може да е отрицателен, а 2-3 дни по-късно детето да е с положителен ПСР и класът под карантина.
Много деца отсъстват 1-2 дни заради "вирусче" и щом няма вече симптоми са на ясла, градина, училище, на площадката... Неприятно е, но не може да се направи много, освен да подсилваме имунитета на децата си и да ги учим да се пазят доколкото могат, без за изпадаме в параноя.

# 9
  • Sofia
Мама Ру, не говоря за вашия случай.
Просто тези храчки които се чуваха през камерата, изобщо не ми се вярва да са били алергия.
Това, което исках да кажа на жената е, че няма от какво да се притеснява - здраво или с леки симптоми детето няма да го върнат или заклеймят. Това е положението в училище. Всичко опира до съвестта на отделните родители дали да си пуснат детето или не.
Не виждам защо трябва да се притеснява от "мерките". Те винаги са били само на хартия. А пък за началните класове дори и такива нямаше.

# 10
Е, да. Дете с храчки е лошо нещо, обезпокоително. А безхаберна родители винаги е имало. Преди години един гимназист сигурно месец идваше за по 2-3 дни и се прибираше видимо болен и майка му всяка неделя го пращаше обратно. Докато една сутрин не дойде уплашен при мен, че е изхрачил кръв. Набрах майка му и й казах, че синът й е за болница. След два часа баща му го пристигна от село, заведе го на лекар и направо го приели в болницата. А майката искаше да си завършил годината първо. Той просто нямаше да издържи още един месец така.

Общи условия

Активация на акаунт