Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 191
  • 764
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте,
Нова съм в темата. Последната половин година напълнях доста, на 35г съм, двигателно активна с три породени деца
-7, 4, 2г.  Но килограмите, които достигнах са такива, каквито не съм достигала и бременна в 9 месец с никое едно от тях. Особено натрупани в коремната област. Покрай проблеми, не усетих, как изглеждам. Но все по-често хората започната да ме питат дали чакам четвърто. Храня се нисковъглехидратно от много години, фаствам често и ям на 18- 20-24ч,ограничавам млечните, наистина има моменти, в които прегрешавам, но не са често. Готвя здравословно/трите ми деца са с ГЕР, едното с тежък такъв/, подбирам качествени продукти. Ядем ограничено навън.
Моя близка /медицинско лице виждайки ме, ме посъветва да си изследвам захарта. Тогава чак се усетих, че често усещам сухота в устата, при все че пия редовно вода, както и много странно парене в областта на коленете. Присетих се, че и миналата година по това време при изследвания в болница по повод скенер и колоноскопия, излезе, че съм с висока захар, но някак отиде на заден план.
И така неподготвена/без да знам за инсулина и че трябва да се храня богато въглехидратно/ отидох в близка болнична лаборатория. Това са резултатите взети от периферна кръв:
Кр.з на гладно - 6
Кр.з на 60мин - 12,2
Кр.з на 120мин -5,5
При взимане на кръв за трети път, лаборантката ми предложи да ми изследва и инсулина/четейки вече темата, предполагам, че той няма да е показателен/, резултата още не съм получила.
И така притеснена на следващия ден пускам изследвания в Рамус, подготвяйки се се ендокринолог, тъй като нямах скорошно правени хормони за щитовидната.

Извинявам се за дългия пост, но ще бъда много благодарна за вашето мнение и съвет! Simple Smile))

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 09:34 от Emma_d

# 646
  • Paris, France
Емма, започвам с доброто. Холестеролите са идеални. 💐 Имаш предостатъчно HDL, който да чисти LDL. Явно се храниш ниско ВХ и триглицеридите са добре. Имаш огромен проблем на първи час, който се оправя с К1, магнезий, ходене и тичане след ядене. Щитовидните ти са показателни за тежка ИР. Ниско Т4 и високо Т3 и ако отслабваш, ще губиш мускул.

Вероятно имаш някакви дефицити и недоспиване. Изследвай Д3, Б12, фолат, селен!

Другото е кортизол. Ръцете ти от лакът до рамо слаби ли са или дебели?

Някаква добавка с йод няма да ти дойде зле.

Черподробните ти са всичките двуцифрени.

Може ли едно тридневно меню с приблизителен грамаж?

Виж добавките в първия пост и pH на урина!

# 647
Неве, за какъв проблем е сигнал това?

# 648
  • Paris, France
Ако са слаби - кортизол. Ако са сланинести = ИР.

# 649
Мда, при ИР са много типични такива "бутчета", напълнява си цялата горна част на тялото и обикновено непропорционално с долната, масова гледка е и всички сме го виждали това.

# 650
Емма, започвам с доброто. Холестеролите са идеални. 💐 Имаш предостатъчно HDL, който да чисти LDL. Явно се храниш ниско ВХ и триглицеридите са добре. Имаш огромен проблем на първи час, който се оправя с К1, магнезий, ходене и тичане след ядене. Щитовидните ти са показателни за тежка ИР. Ниско Т4 и високо Т3 и ако отслабваш, ще губиш мускул.

Вероятно имаш някакви дефицити и недоспиване. Изследвай Д3, Б12, фолат, селен!

Някаква добавка с йод няма да ти дойде зле.

Черподробните ти са всичките двуцифрени.

Може ли едно тридневно меню с приблизителен грамаж?

Виж добавките в първия пост и pH на урина!
Огромно благодаря за отговора!💐💐💐

Принципно периодично и с почивки пия добавки, основно магнезии, цинк, ензими, пробиотик, витамин д, въпреки че преди когато съм го изследвала е бил винаги с добри стойности/отдавам го на многото време навън покрай децата/.
Иначе винаги съм имала слаби ръце, но наскоро обличайки рокля с три четвърт ръкав, не можах да вляза в ръкава, тоест доста са се подули. Мислех да изследвам и кортизола, по повод една книга “Хормонален баланс”. Но освен корема съм “наляла” гърба и по бедрата, нещо много нетипично за мен.
Грамаж на храната не знам. Пия по малко ябълков оцет преди ядене. Примерно снощи съм яла малко ядки, телешки кюфтета/домашни/,малко домашна лютеница/тип овкусяване само/, салата домат с краставици, каперси.
Днес ще ям салата домат, краставица, малко карфиол/зехтин и лют пипер/ и едно останало кюфтенце от снощи.  Позволявам си по малко вино на вечеря.
През деня съм пила чисто кафе и около 50мл сок от ряпа, понякога пия и по малко домашен зелев сок.
Иначе ям меса, авокадо, маслини, риба, особено по-мазните.
В периоди, в които ям сирена, подбирам хубави такива. Прясно мляко не консумирам, кисело лятото може би 3 пъти под формата на таратор.
Аз лично го отдавам на стрес. Наистина последната една година ми е доста трудна. Спя около 7-8часа на нощ, като преди да имам деца спах по 9ч и това ми беше ок. Иначе имам неспокоен сън, често се будя все едно имам буца в гърдите.
С лек сърдечен породен дефект съм и поддържам висок пулс, имам изписан Панангин/магнезий/ по повод него, който не пия заедно с друга магнезиева добавка. Имам и много лека таласемия минор, която до преди няколко години беше бъркана с желязодефицитна анемия. Също колит, гастрит и ГЕР, последните две овладях с хранене Simple Smile
Инсулина на 120 мин при обременяването е бил 27+ при норма 24.
Това, че чернодробните са двуцифрени, проблем ли е?

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 19:51 от Emma_d

# 651
  • Paris, France
Емма, таласемията, дори и лека те предразполага към ИР.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598161/#:~:text=Th … eral%20population.

Хората, които имат ген за таласемия трябва да ядат риба, но не и месо. Има особености в диетата. Зехтинът и маслините са много полезни, но всякакви наситени и животински мазнини не са. Намери сайт с препоръки за таласемия и приложи максимално съветите! Няма нужда да ядеш много зърнени, но цвекло, примерно, е много полезно. Също яйца. За тебе чай, кафе, млечни са полезни. Зелени листа и вит С не са. Можеш да спреш соковете, а да ядеш ряпа и там, каквото цедиш на сок. Фибрите помагат за ИР и спират усвояване на желязо. Лютеница, ядки, мазно сирене, месо не са полезни за тебе.

Да се налееш на бедра е нормално. Ти си в естрогенния си пик. Гръб и корем не е.

Имаш си ИР и глюкозна нетолерантност. 

Не мога да ти кажа да спиш повече, защото с три малки деца това е утопия. Гледай да ги мяташ на баби по-често, ако е възможно.

Някакво движение у дома, даже с децата, танци заедно, за да ги измори би ти помогнало.

Първо се успокой! В идните 10 години няма да стане по-лесно 🥳, та не си давай зор! Ще се нареди всичко.

# 652
Ема, а фастове пробвала ли си?
Поне един ден в седмицата да си на чиста водица.

# 653
Ема, а фастове пробвала ли си?
Поне един ден в седмицата да си на чиста водица.

Пробвала съм, често ям веднъж на 24ч. Не закусвам. Рядко обядвам. Но нямам резултати от тях.
Емма, таласемията, дори и лека те предразполага към ИР.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598161/#:~:text=Th … eral%20population.

Хората, които имат ген за таласемия трябва да ядат риба, но не и месо. Има особености в диетата. Зехтинът и маслините са много полезни, но всякакви наситени и животински мазнини не са. Намери сайт с препоръки за таласемия и приложи максимално съветите! Няма нужда да ядеш много зърнени, но цвекло, примерно, е много полезно. Също яйца. За тебе чай, кафе, млечни са полезни. Зелени листа и вит С не са. Можеш да спреш соковете, а да ядеш ряпа и там, каквото цедиш на сок. Фибрите помагат за ИР и спират усвояване на желязо. Лютеница, ядки, мазно сирене, месо не са полезни за тебе.

Да се налееш на бедра е нормално. Ти си в естрогенния си пик. Гръб и корем не е.

Имаш си ИР и глюкозна нетолерантност.  

Не мога да ти кажа да спиш повече, защото с три малки деца това е утопия. Гледай да ги мяташ на баби по-често, ако е възможно.

Някакво движение у дома, даже с децата, танци заедно, за да ги измори би ти помогнало.

Първо се успокой! В идните 10 години няма да стане по-лесно 🥳, та не си давай зор! Ще се нареди всичко.

След раждането на второто дете и всичкия тогава стрес, искаха да я вадят в 32г.с, издържах до 37г.с, в деня на раждането съмнения за неонатална варицела, изследвания, лекари, оказа се Парвовирус В-19, няколко ходения в Паразитологията дори и след изписване за изследвания.
Бях скапана и тогава започнах “Макробиом хранене” по д-р Келман. Наистина ми се отрази страхотно. Тогава установих, че млечните и яйцата не ми се отразяват добре. Подувам се много от тях.
Ходя пеш, тичам на място вкъщи 😀
Иначе стреса не е от децата, добри са, прилежни, следобедите ги разкарвам по различните им задачи. Случва се да се поскарам, да повикам, но дотам. Лягат в 20:30-21:00 най-късно. На баби не разчитаме, така решихме още като бях бременна. Стреса е от лично естество и явно ми влияе много.
Това за 10те години ми го казва роднина Simple Smile много се смях, тогава ще са други ядовете.

Много благодаря за съветите и отговорите Simple Smile)
Препоръка за ендокринолог? Да ходя ли на преглед? Страх ме е какви лекарства биха ми изписали? Последния път лекарят ми обясни, че съм в лека депресия и ми даде Деанксит, който така и не започнах да пия Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 21:23 от Emma_d

# 654
Ох, ти си някакъв странен случай. Шашава си малко.
Ами освен стреса да разкараш.
Ако имаш някакъв проблем дето те мъчи, не може ли да решиш, че не ти е проблем просто Grinning
Друго си мисля.
Да не би пък калориите да са ти малко.
Че тук сме виждали такива дето ядат малко и после защо имам проблем.
Писали сме, че и малкото калории може също да забави метаболизма и да причини същите проблеми както преяждащите.

# 655
Ох, ти си някакъв странен случай. Шашава си малко.
Ами освен стреса да разкараш.
Ако имаш някакъв проблем дето те мъчи, не може ли да решиш, че не ти е проблем просто Grinning
Друго си мисля.
Да не би пък калориите да са ти малко.
Че тук сме виждали такива дето ядат малко и после защо имам проблем.
Писали сме, че и малкото калории може също да забави метаболизма и да причини същите проблеми както преяждащите.
Шашава съм много.
Баба ми ми е разказвала, как някакъв лекар казал “хубаво момиче си, ама си като чревлива ябълка отвътре” 😀😀😀😀
Оправям последиците от неправилното хранене до момента, в който не станах на 20. Адски злоядо дете с адски отстъпчива неможеща да готви баба, която го отглежда.
Калориите са ок според мен, може би трябва са започна да ги смятам.
Ами проблема е сериозен и към момента не мога да го реша. Нещо от сорта цяло семейство или не. Децата преди мен или да помисля за себе си Simple Smile
Благодаря за помощта Simple Smile

# 656
Мина ми през акъла, че май проблема е с половинката. Каквото и да е, ти пожелавам безболезненото му разрешаване, за да си успокоиш душицата! ❤️

# 657
Здравейте! Чета темата от известно време. Започвам да се съмнявам, че имам ИР. Вече съм сигурна че имам и Хашимото( след като следя от известно време и темата за Хашимото във форума). Не мога скоро да си направя изследвания, но когато след 2 месеца мога бих искала да съм напълно наясно какво трябва да изследвам. За сега съм правила само изследване на хормони за щитовидната жлеза и общо взето имам високо TSH, голямо количество антитела и дефицит на вит. Д, вит.B също е недостатъчен. Общо взето проблемът е, че дебелея дори от въздух, уморявам се, имам и косопад. Вече спрях да консумирам бяло брашно, захар, газирани напитки.  Но моля кажете ми какво точно трябва да изследвам, за да разбера дали имам ИР. Само обременяване с глюкоза ли? И всъщност какво е позволено да се яде? Доколкото разбирам може би само месо и зеленчуци.Благодаря предварително!

# 658
  • Paris, France
Елорка, не са и малко калориите. Тя е генетично предразположена към ИР и проблеми с щитовидната, но в същото време не може да нагъва листа като нас, защото вит С пречи при нея.

Мина ми през акъла, че май проблема е с половинката. Каквото и да е, ти пожелавам безболезненото му разрешаване, за да си успокоиш душицата! ❤️

С три малки деца едва ли има време да забележи половинката. Аз с две едвам гледах. Има деца и деца, разбира се, но си е трудно и липсва сън.

Rambibi, почни бавно и методично да четеш първия пост! Недостиг на В12 и Д3 = ИР. Като оправиш недостига, може и ИР да се подобри от самосебе си. Виж минералите, витамините! Трябва ти омега 3, по много. В първия пост пише какво да се яде и не яде. Не можем да го повтаряме на всяка страница. Важни са мазнините и качеството, ph на урина над 6.5, магнезий редовно, достатъчно протеин и останалото се оправя само.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 00:09 от Nevena Virolan

# 659
След линка на Nevena, относно връзката на таласемията и ИР, наистина данните на хемоглобин производните, които при мен винаги варират и не са в нормите в този случаи MCV и MCHC, както и самия хемоглобин, както и статистиката за ИР.
Благодаря много! За помощта и съветите! Ще ви следя и ще ви пиша, когато направя останалите изследвания Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт