Тя е едно от големите имена в българската лека атлетика, но и в съвременната ни спортна история като цяло - олимпийската шампионка Тереза Маринова и до днес остава отдадена на спорта.

На Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Тереза поставя национален рекорд в тройния скок и печели златен медал. Днес, след края на състезателната си кариера, тя ръководи собствена спортна школа за деца. Освен да открива таланти, школата има за своя мисия и това да популяризира масово спорта и да насърчава децата и младежите да поддържат чрез редовно движение добрата си кондиция."Винаги споделям с родителите, че е по-добре да сменят няколко спорта, докато намерят онзи, който харесва на детето им", казва Тереза Маринова. Тя е и на мнение, че възможности за движение има за всеки - независимо дали ще спортувате организирано, или не. Прочетете цялото ни интервю с олимпийската шампионка:

Тереза, разкажи ни накратко за твоята школа. От кога работи, колко деца и на каква възраст тренират в момента при теб?

Лично аз  се занимавам професионално с обучение на деца от 13 години. Започнах с 5-6 дечица, днес те вече са над 80 и това много ни радва - мен и екипът ни, който също постоянно се разраства.  

В днешно време все повече деца и млади хора водят заседнал начин на живот. По-трудно ли ти е да привличаш нови деца, които имат желание да спортуват? И по-трудно ли успяваш да селектираш таланти, които биха могли да развият професионална спортна кариера?

За мен е положителен фактът, че, благодарение на инициативи като "Нестле за Живей Активно!" и други подобни, все повече родители осъзнават колко важно е за децата им да са активни. Разбират, че спортът не е просто движение, а помага за цялостното изграждане на личността им и това води до засилен интерес към записването им да тренират. По-трудната част при нас е да селектираме тези от децата, които имат истински талант да се превърнат в професионални спортисти. Това е голяма отговорност и истинското предизвикателство в работата ни.

За кого е подходяща леката атлетика и има ли най-подходяща възраст, на която да започнат тренировките?

Многообразието от дисциплини в леката атлетика я прави подходяща за всички хора и възрасти. Разбира се, когато говорим за професионално израстване, няма как да започнеш на 20 години – там е необходимо да се развиваш още от детска възраст. Иначе всеки може да тренира, дори на стадиона всеки ден виждаме възрастни хора, които се поддържат в добра форма с  бягане.

Често ли при теб се озовават деца, които нямат мотивация за спорт, но са записани от родителите си? Как подхождаш в такъв случай?

Случва се, но не е честа практика. Когато усетя, че въпреки усилията ни да мотивираме детето, то продължава да не е запалено, винаги споделям с родителите, че е по-добре да сменят няколко спорта докато намерят онзи, който харесва на детето им. Вярвам, че насила хубост не става.

Кои според теб са най-ценните качества, които изгражда спортът?

Дисциплина, уважение, борбеност и самоконтрол.Как успяваш да осигуриш достатъчно движение на твоите деца? С какви спортове се занимават те?

Дъщеря ми се занимаваше около три години с тенис, но това лято избра да се върне в атлетиката, синът ми постоянно си сменя спортовете, но най-важното за мен като родител е, че и двамата са изключително спортни натури –плуват, карат ски доста добре. Това е навик, който се изгражда с желание, личен пример на родителите  и постоянство.

А какви са основните хранителни навици в твоето семейство?

Моето правило е задължително да се хапват плодове и зеленчуци. И, разбира се, опитвам  да огранича консумирането на храни с много е-та.

Какво би посъветвала родителите, които искат децата им да се движат повече и да спортуват, но нямат идея към какви занимания да ги насочат?

В нашия свят на технологична свързаност, всеки родител, който познава детето си, може лесно да се ориентира какъв спорт би му харесал и да открие къде да го запише. Важното е да постоянстват и  да не се страхуват да сменят спортове докато открият най-подходящия за детето им.

Но дори да не спортуват организирано, родителите винаги могат да мотивират децата си да прекарват повече време, да речем в парка, карайки колело или на пикник в планината. Ето, използвам случая, да поканя всички родители с деца, които са в София  на 18-ти септември, неделя от 18.30 часа пред градинката на църквата "Свети Георги". Заедно с мои колеги спортисти и аниматори сме организирали специална активна програма със спортни игри и забавления за децата като част от инициативата "Нестле за Живей Активно!" Град 2022. А накрая, заедно,  с тичане или бързо ходене, ще стигнем до сцената пред НДК, където активните предизвикателства продължават с танци, спортни демонстрации, жива музика и светлинно шоу като част от големия празник на активния живот. А на тези, чиито деца са втора смяна на училище, препоръчвам да опитат един много добър начин да общуват и да се забавляват активно заедно цялото семейство - на първата "Нощ на отворените фитнеси", които, като част от програмата на Живей Активно! ще работят от 22.00 часа до полунощ безплатно и ще предлагат различни активности за всички възрасти и вкусове.

Интервю: Петя Бондокова

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 11:45 от Пeтя