За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 854
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 270
А какво правим когато и моралната подкрепа липсва?
Не само да си абдикирал от функциите си на родител след като "детето" направи 18, но и омаловажаваш всеки негов успех?
Баща ми например откровено се срамува от мен.
Като го попитах защо тогава не е налял едни пари в образованието ми, вместо сама да се спонсорирам и да не го е срам от мен, той отговори, че не бил длъжен.

# 3 271
  • Столичанин ама не в повече :D
Е защо се срамува от теб, какво работиш ако не е тайна? Simple Smile

# 3 272
Е защо се срамува от теб, какво работиш ако не е тайна? Simple Smile

Продавачка съм. За България доста срамна професия. А и ако в приятелският ти кръг всичките ти познати студенстват в чужбина, а ти си "просто продавачка"... кофти нали.
Само дето другите родители плащат квартири, режийни и какво ли не, докато на мен ми се посочи вратата. И пак са недоволни.

# 3 273
Еми би могла да го контрираш, че не е нормално да се срамува от това, че си изкарваш честно прехраната. Simple Smile

# 3 274
Ами и ти им кажи, че се срамуваш от тях, че са бедни и зле възпитани, та да върви приказката. По принцип съм за уважението, но ако е взаимно.

# 3 275
В такива случаи понякога бруталния сарказъм ми се струва, че би имал сериозен ефект. Simple Smile

# 3 276
  • Крайбрежен район
Ариел и майка ми се срамува от мен. И тя не смяташе, че ми е длъжна, защото си имала нейния си живот.
Тя не пожела да ме изучи и то не от липса на финанси. А после ми навира образованието на другите в лицето.
Майната му, да се срамува на воля. И аз далеч не се гордея с нея.

# 3 277
Ариел и майка ми се срамува от мен. И тя не смяташе, че ми е длъжна, защото си имала нейния си живот.

И на мен с подобно нещо ми излезе - как децата били до 18 и после да се оправят.
Иначе паралелно с това докато аз се чудех как да уча и работя едновременно те си гледаха интереса.
Не ги обвинявам ама поне да кажат: "Евала, че не си ни на врътовете и се оправяш сама."
И това няма.
Ако това ти е житейската философия (да го изритаме след като направи 18) то не би трябвало да те вълнува как се развива детето ти нали?
Защото ми бие на шизофрения нещо... хем не ти пука, ама хем изказваш мнение.

# 3 278
  • Крайбрежен район
Сравняват детето си с другите деца, но не сравняват себе си с родителите, чиито деца дават за пример. Smile

Аз съм направила каквото съм могла, при това без добър пример в живота си. Не се чувствам длъжна да оправдавам чужди очаквания, нито пък съм се родила да се гордее някой с мен.

# 3 279
А защо си мислят, че в лесно да е продавач човек? Особено пък в магазин за дрехи или техника. Аз например винаги отивам уж подготвена, но винаги разчитам и на продавач-консултанта. Хората знаят предимства-недостатъци, мина времето на “Искате пералня? Имаме бяла и черна, изберете си!” Що за абсурдно поведение на родителите, особено пък когато видимо не са помогнали за едно по-различно развитие на детето си. Ми как ще се почувства, ако му кажеш, че ти например се срамуваш от него като родител?
Дразня се като чета за такива родители, честно. Аз винаги ще подкрепям сина ми материално, а когато не мога само морално докато ме има и въобще не ме интересува кой какво смята по въпроса правилно или грешно е това. Брейй ядосах се. Не стига, че не помагат, ами и мачкат. Срамували се били.

# 3 280
Трудно ми е да повярвам, че има такива родители. От моите съм видяла безусловна любов и подкрепа. Това ще получат и децата ми. Да знаят, че винаги ще съм на тяхна стрна и ще ги обичам безрезервно, каквото и да се случи.
(Когато реших да последвам ММ в чужбина, преди още да се оженим, майка ми каза - Ако не се получи между вас, си ела... Точно това имах нужда да чуя.)

# 3 281
Липсата на такава подкрепа поставя много жени в трудности. Живеят и търпят насилие и несгоди, защото няма къде да отидат. Да не посрамят родителите си, според техните разбирания за срам.

# 3 282
Защо пък продавач да е срамна професия?
Това е някаква комплексарщина, на мислещия го.

# 3 283
Продавачка съм. За България студенстват в чужбина, а ти си "просто продавачка"... кофти нали.
Това, което не е постигнала, най-вероятно е искала да види при теб, но пък в такъв случай е трябвало да даде едно рамо, а не да ти "посочва вратата". Но не е ли по-лесно само да очакваш без да даваш? Като цяло са ми много чудни хора, които искат да видят следващото поколение не една стъпка напред, а двайсет. И това постигнато сам самичък. Да, добре, имам си Нетфликс за такива истории Smiley

# 3 284
  • София
Като ученички и в началото като студентки, докато започнат по специалностите си, големите ни дъщери работеха като продавачки и като сервитьорки. Много се гордеех с тях, защото не чакаха само на нас, а се трудиха за покриване на собствените си нужди. Не мога да повярвам, че родител би се срамуваш, че детето му полага честен труд.
Бих се срамувала ако крадат, проституират, мамят, но от усилията им в която и да е почтена сфера - никога.

Общи условия

Активация на акаунт